Nagy örömünkre a Daalarna ruhák már nem csak Budapesten, hanem a világ számos városában elérhetők az Egyesült Államoktól Ausztrálián át Európáig. Új rovatunkban a Daalarna néhány nemzetközi partnerszalonját ismerhetitek meg közelebbről. Az első részben a linzi Feinstens esküvői szalon tulajdonosa, Manuela Kalupar válaszolt a kérdéseinkre. 

Szalon fotók: Manuela Kalupar

Mikor és minek a hatására hoztad létre a Feinstens esküvői szalont?

2015 az alapítás éve. Esküvői fotósként körülbelül 130 esküvőt örökítettem meg, így igazán beleláthattam ebbe a világba. Egy idő után azt éreztem, hogy ideje lenne változtatni bizonyos osztrák esküvői szokásokon. Nagyon sok menyasszonnyal találkoztam ugyanis, akik nem érezték jól magukat a nagy napon a ruhájukban. Nem tudtak táncolni, enni, mosdóba menni, csak feszengtek az esküvőjük napján a kényelmetlen ruha miatt. És ami még ennél is rosszabb felismerés volt: a ruhájuk kicsit sem tükrözte a személyiségüket.

Nem volt jó érzés olyan nőket fotózni, akik nincsenek harmóniában önmagukkal.

Hogyan fogalmaznád meg a Feinstens koncepcióját?

Maga a „Feinstens” kifejezés németül több mint kifinomultat, szofisztikáltat jelent. A szalont modern menyasszonyoknak hoztuk létre, akik a lelkük mélyén egyszerre romantikusak, bohémek és rakoncátlanok is. Mindig hűek önmagukhoz, ezért a nagy napjukon is szeretnének önazonosak maradni az esküvői ruhájukban.

Linzi szalonunkba belépve a hangulat egyszerre exkluzív és intim, mintha csak egy ízlésesen berendezett hálószobába lépne be az ember, ahol úgy érzi, hogy biztonságban lehet. Ez a személyesség szerves része a filozófiámnak. Linz történelmi belvárosa pedig tökéletes hangulatot szolgáltat a Feinstens-érzéshez.

Mindig ügyelek arra, hogy egyszerre csak limitált számú nemzetközi tervező kreációit értékesítsük, ezzel is hangsúlyozva az exkluzivitást. Jelenleg nyolc dizájner esküvői ruhái találhatók meg nálunk (a többi között a Daalarna, a Rue de Seine, az Anna Kara vagy a Daughters of Simone), emellett kiegészítőket is értékesítünk. Nincsenek fix nyitva tartási óráink, így minden menyasszony azt érezheti, hogy kizárólag érte vagyunk ott a szalonban, mintha csak neki nyitottunk volna ki aznapra.

Mesélnél kicsit a nálatok megtalálható ruhák stílusáról?

Ha közös jellemzőket kellene felsorolnom, akkor valami ilyesmi lenne: könnyű anyagok, bohém hangulat, franciás sikk, végtelenül romantikus, a szabadság érzete.

Hogyan találtál rá a Daalarnára és miért érezted úgy, hogy helye van a ruháknak a szalonodban?

Úgy emlékszem, hogy az Instagramon láttam egy képet és azonnal éreztem, hogy a menyasszonyaim imádnák ezt a stílust. Aztán kapcsolatba léptem velük és nagyon jól esett a tiszteletteljes, barátságos hangnem, ahogyan kommunikáltak velem. Ami még nagyon fontos szempont, hogy sosem dolgoznék olyan tervezőkkel, akik a nagyobb profit miatt indiai vagy kínai gyárakban, gyerekekkel varratják meg a ruhákat. Szerencsére a Daalarna ebben is nagyon következetes.

Szerinted miért választanak a menyasszonyaid Daalarna ruhát életük nagy napjára?

Imádják a ruhák esését, könnyedségét, nőies és szexi stílusát és a nagyon-nagyon magas minőségét.

Vannak olyan hagyományok, amelyek megfigyelhetők az osztrák esküvőkön?

Igen, egyértelműen. Viszont azt gondolom, hogy nagyjából öt évvel le vagyunk itt maradva, ha a nemzetközi trendeket nézzük. Most a vintage stílus van soron nálunk. Néha nagyon nehéz meggyőzni a menyasszonyokat arról, hogy próbáljanak meg önmaguk maradni a nagy napon és ne azt a ruhát válasszák, amit az édesanyjuk a legszebbnek gondol.

Említenél egy olyan esküvői tradíciót, nagyon jellemző a térségetekben?

Nálunk például a menyasszony édesanyja vásárolja az esküvői ruhát, illetve a jegyespárnak kötelező az esküvő előtti éjszakát külön tölteni. Ugyanakkor sok szabad szellemű menyasszonyom van, aki cseppet sem foglalkozik ezekkel az elvárásokkal.

Az idei évben lehetőséged volt arra, hogy a budapesti show-n élőben láthasd a kifutón a Daalarna új kollekcióját. Milyen emlékeid vannak arról a hétvégéről?

Imádtam azt a Budapesten töltött hétvégét! Nagyon jól bántak velünk, úgy éreztem magam, mint egy sztár. Viktória, a márka sales menedzsere a legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam ebben a szakmában, tökéletes munkát végez. Nagyon jó érzés egy ilyen csodálatos márka partnerének lenni, mint a Daalarna. (Ide kattintva elolvashatjátok Manuela blogbejegyzését a budapesti hétvégéről.)

Fotó: Lance Nicoll Wedding Photography, Ruha: Daalarna/Feinstens, Linz

Kattints ide a Feinstens weboldaláért, nézd meg a legújabb, OCEAN kollekciót vagy nézegess valódi, Daalarna ruhás esküvőket ide kattintva!