A Waldorf Catering nemrég ünnepelte fennállásának 18. évfordulóját. Közel két évtized alatt mind a cég, mind az esküvői trendek számos változáson mentek keresztül. Hogy mi a titka manapság és milyen részleteken múlik egy tökéletes esküvői vacsora, arról Soós Dorottyával, a Waldorf Catering értékesítési igazgatójával beszélgettünk.
Milyen változások figyelhetőek meg az elmúlt években az esküvői catering szolgáltatásban?
– A szervíz és az ételek oldaláról is egy folyamatos változás tapasztalható. Manapság már erősen befolyásolja az esküvő stílusa és a dekoráció a fogásokat és a tálalást. A trendekhez is igazodunk, ugyanakkor egy olyan lehetőséget nyújtunk, amely a legtöbb párnak a legideálisabb egy esküvőn: eza kombinált tálalás, a félig felszolgált, félig svédasztalos vacsora lehetősége.
Az esküvői stílusok mennyiben befolyásolják a menüt?
– Én úgy fogalmaznék, hogy kellene, hogy befolyásolják, de itthon a párok ettől még óckodnak. A különböző stílusok jellemzően a kiegészítő fogásoknál, a terítésnél, a tálalásnál és a dekorációban jelennek meg. Egy klasszikus értelemben vett, hercegnős esküvőhöz sokkal jobban illene egy felszolgált díszvacsora. Egy rusztikus esküvőhöz pedig egy svédasztalos, sült tálas menü. A svédasztalt szeretik az ügyfeleink, mégis, ha olyan az esküvő stílusa, szoktuk ajánlani, hogy legalább a leves vagy az előétel legyen pincérek által szervírozva,a többi fogás pedig svédasztalos tálalásban. Így a vendégeknek is kényelmesebb, hogy az első fogást vagy fogásokat kényelmesen, ülve fogyaszthatják el, nem kell éhesen sorban állniuk, később, a főételeknél és a desszertnél már működhet a svédasztal is.
A magyar esküvői fogásokban még mindig erősen megmutatkoznak a hagyományok, a töltött káposzta, az újházi tyúkhúsleves. Nálatok megtalálhatóak ezek az ételek is a menülapon?
– Alapvetően a konyhánk magyar hagyományokra épül, de megtalálhatóak a francia és olasz elemek is. A hagyományos ételeket modern köntösben is lehet tálalni, amely ebben az esetben szó szerint a tálalásban mutatkozik meg. Még mindig szeretnek a párok sültes tálat kérni, ebben az esetben nem fatálon, hanem fehér porcelánedényben szolgáljuk fel a különböző húsokat és köreteket, máris egy modernebb stílust kölcsönözve az egyébként hagyományos fogásoknak. Az ételekben mindenki a hagyományos ízvilágot keresi, ezt kár is lenne elrontani. Lehet újabb fűszerekkel kísérletezni, de teljesen módosítani nem szoktunk vagy ügyelünk az arányokra, legyenek megszokott falatok és újdonságok is a választékban.
Sok esetben nem csak a párok, hanem szüleik, nagyszüleik is befolyásolják az esküvői készülődést. Az ételek és a tálalás stílusát hogyan lehet ötvözni a hozzátok beérkező igényekkel és a saját filozófiátokkal?
– Nagy hangsúlyt fektetünk a bankett installációinkra, amely egyfajta aranyközép utat ad a pároknak. A hagyományosat ötvöztük a modern trendekkel. Nemcsak sima asztalokkal dolgozunk, hanem van például egy esküvői raklap installációnk, fehérre lefestve, színes díszítésekkel. Van egy modernebb, úgynevezett Waldorf Art, egy üveg és fém kombinációban készült svédasztalos étkezésnél vagy fingerfood-nál használt asztalunk is. Minden esetben a pár igényeit tartjuk szem előtt, de ezekkel az elemekkel próbáljuk megmutatni nekik, hogyan lehet feldobni a cateringet. Aki minket keres, már tudja, hogy valami újat szeretne, látja a honlapunkon, hogy nem csak az általános ételekben és tálalásban gondolkodunk.
„Az általános leosztás az, hogy a menyasszonyok szervezik az esküvőt, de találkoztam már olyan vőlegénnyel, aki egyedül intézte az egész cateringet. Profin, határozottan és gördülékenyen ment vele a munka.”
Beszélhetünk a Catering esetében is egy médiabeli hatásról? Menyasszonyi ruhában, dekorációban egyre több menyasszony hívja segítségül a közösségi oldalakat és gyűjti össze az ötleteket. Ételek és tálalás esetében is lehet a médiát segítségül hívni?
– A média hatalma óriási. Sokkal könnyebb a kommunikáció, fotókkal terelgetjük a vendégeket és ők is hoznak illusztrációkat, ötletelek az internetről, tehát mindkét oldalról megfigyelhető egy ilyen jellegű változás. Az elmúlt egy-két évben kezdett elindulni valami itthon is, a párok kíváncsiak lettek a trendekre, arra a tucatnyi lehetőségre, amelyek közül választhatnak. A mi cégünk szereti, ha van egyfajta elképzelés a vendégek fejében. De nekünk szakmailag is muszáj odafigyelnünk az igényekre, az álmokra, mert nem minden valósítható meg egykönnyen. Minden esetben ki kell építenünk a konyhát, ez az egyik legnehezebb feladat. Máris gátat szabhat bizonyos terveknek. Amire szintén figyelünk, hogy a párok ízlése mellett a vendégek is fontosak. Van, akiket emlékeztetni kell, hogy nyílván róluk szól az esküvő, de a vendégeknek is tartják. Így néha itt van egy kis ellentmondás. Tehát legyen egy induló ötlet, amelyből egy személyre szabott ajánlatot tudunk készíteni. Ebben a folyamatban nagy segítség még az évente megszervezett nyílt napunk, ahol egy vasárnapi ebéden keresztül mutatjuk be konyhánkat és szolgáltatásainkat.
Ideális esetben mikor kell bejelentkeznie egy párnak hozzátok az esküvő előtt?
– Általánosságban véve egy évvel az esküvő előtt már jó találkoznunk. Ha a saját helyszínünket, a Wedding Gardent nézem, a következő szezonra pénteki és vasárnapi időpontjaink vannak. A párok nagyon hamar lefoglalják az időpontokat és ezáltal a lehetőségek egyre csökkennek. A helyszín legyen meg, az mindig az első feladat a catering szempontjából.
Hány fővel dolgozik a Waldorf Catering?
– Minden esetben van egy bankett menedzser, aki felel a lebonyolításért. A felszolgálók száma az esküvői vendégek létszámától függ. Általában 10-12 fővel számolunk egy eseményen, plusz a pultos. Függ attól is, milyen szervízről beszélünk, amit még a beszélgetésünk elején említettem: díszétkezésről, svédasztalról vagy kombináltról.
Beszéljünk akkor a konkrét trendekről. Mi a jövő?
– A szertartás előtt vagy utáni fogadásokon közkedveltek az úgynevezett Fingerfood-ok, amiket csak beszélgetés közben bekaphat a vendég. Jellemzőek a pogácsák, apró sütemények, de ebben az esetben is próbáljuk behozni a modern falatkákat. Amit mi nagyon szeretünk azok a tésztakosárkák, tölcsérek. Úgy néznek ki, mint a fagyi. Vannak nagyon szép plexi tartóink, amelyeket különböző krémekkel és tésztákkal lehet megtölteni. Itt is visszaköszönhetnek a hagyományos magyar ételek, például a körözött, a szárnyas májkrém, libamájas. Ezeknek az ételeknek az a funkciójuk, hogy a szertartás vagy a vacsora előtt ne éhezzenek a vendégek. Éjféli fogásnak közkedvelt a cégünknél a látvány tésztabárunk. Behoztunk Street Food jellegű ételeket, minihamburgereket, mini hot-dogokat. A látvány az, ami nagyon szokott tetszeni a pároknak és a vendégeknek és mindemellett finomak is. Az éjszakai ételeknél szintén lehet játszani a hagyományos és modern fogásokkal: a töltött káposzta megfér egy grillsütögetés mellett vagy az előbb említett tésztabárral is összeegyeztethető. A titok az, hogy mindenki örömét lelje a fogásokban. A tésztáknál egy bolognai szósszal nem lehet melléfogni, a gyerekek nagy kedvence, a felnőttek körében viszont már lehet próbálkozni thai fűszerezéssel vagy tenger gyümölcsei feltéttel is. Kinek ez, kinek az.