Nagy örömünkre júniustól enyhültek a szabályozások az esküvőkkel kapcsolatban, a szabályok betartása (szociális távolságtartás, fertőtlenítés, stb.) azonban komoly kihívás elé állíthatja az esküvői szolgáltatókat és a násznépet egyaránt. Most két esküvői helyszín, a Csillagkert Budapest és a Babérliget Kúria munkatársai meséltek nekünk arról, hogyan alakulnak számukra az esküvők 2020-ban, illetve hogyan próbálják meg alkalmazni és betartani a hatályos szabályokat az esküvői helyszínek.
Csillagkert Budapest
„Nekünk, mint helyszínnek, ha az esküvői piacot nézzük, viszonylag kevés olyan intézkedést kell végrehajtanunk, melyeket eddig ne tettünk volna. Amik pluszban jöttek hozzá, azok az alábbiak:
- Személyzetünk kötelezően maszkot, illetve kesztyűt fog hordani. Nem csak a rendezvény ideje alatt, hanem az előkészületek és az elpakolás időszakában egyaránt. A maszk használata nem csak a felszolgálószemélyzetnek lesz kötelező hanem például a konyhán dolgozó munkavállalóknak és a rendezvényszervezőknek is.
- Asztalaink között eddig is megtartottuk a 1,5 méter távolságot, hiszen figyelnünk kellett arra, hogy ha a vendég leül, és távolabb ül az asztaltól, akkor is elférjen a pincér, miközben szolgálja fel az ételt vagy az italt.
- Több helyen kihelyezünk kézfertőtlenítőket, melyeket a vendégek folyamatosan tudnak használni.
- Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen termeink légkondícionáltak. Ráadásul ezen készülékek saját kültéri egységgel rendelkeznek, így nem a használt, hanem a friss levegőt keringetik.
- Mindezeken felül, ha svédasztalos étkezést választ a pár, akkor természetesen személyzetünk gondoskodik az ételek kiosztásáról. Bejelöljük a bárpultnál és a büfé előtt a kötelező távolságtartást, és felhívjuk a vendégek figyelmét az alapos kézmosásra és a távolságtartásra is.
- Folyamatosan mérjük a személyzet lázát, illetve készíttetünk tesztet is, hiszen nekünk nem csak az a cél, hogy a vendégeinkre vigyázzunk, hanem az is, hogy a személyzetünket óvjuk.”
Babérliget Kúria, Polány
„A jelenlegi vírushelyzet mindannyiunk életét felforgatta, rengeteg bizonytalansággal és változással kellett szembenéznünk. Nagy örömmel fogadtuk, hogy ezen a nyáron is részesei lehetünk megannyi csodának, melyek során igyekszünk minden óvintézkedést megtenni, hogy párjaink és vendégeik egyaránt önfeledten ünnepelhessenek.
Ezidáig konkrét előírást nem kaptak a szolgáltatók sem rendezvényhelyszín, sem vendéglátás oldalról, azonban a szakmai szervezetekkel egyeztetve igyekeztünk az éttermekre vonatkozó és általánosságban érvényes szabályokat átültetni életünkbe.
Babérliget május 29-től várja vendégeit, így az újranyitásra számos óvintézkedéssel készültünk. Helyszínünkön fokozottan figyelünk a tisztaságra, mely során a napi többszöri takarítást ózonos fertőtlenítéssel támogatjuk meg, valamint különös figyelmet fordítunk a gyakran használt területekre, úgy mint a kapcsolók, kilincsek, illetve számos pontra kézfertőtlenítő szereket helyeztünk ki.
A konyhán ezidáig is be kellett tartani a szigorú előírásokat, így itt nem történt nagy változás, azonban minden további kollégánk is kesztyűben (konyhán továbbra is gumikesztyűben, a felszolgálók cérnakesztyűben), valamint természetesen mindenki maszkban dolgozik.
Amennyire csak tevékenységünk engedi, igyekszünk tartani az előírt távolságot mind a kollégák, mind a vendégek irányába, továbbá az ültetés során a pár kérései alapján segítünk az előírásoknak megfelelő, optimális ültetés kialakításában. Az esküvőszervezés során talán ez volt mindig is a legnehezebb pont, azonban most különösen fontos, hogy gondolják át a párok, hogy kiket tudnak egy asztalhoz ültetni, és különös figyelmet élvezzenek az idősebb családtagjaik.
Bár biztosan kapacitásvesztéssel jár, de érdemes az asztalelrendezés során a helyszín adottságaihoz mérten egy szellősebb ültetésben gondolkodni, így el tudjuk kerülni a zsúfoltabb terítéseket is.
Az étkezések során a felszolgált vacsora mellett továbbra is támogatjuk a svédasztalos felszolgálási módot, azonban ebben az esetben a vendégek helyett kollégáink segítenek a szerviz során, így elkerülhetjük a felesleges érintkezéseket, valamint kisebb adagokkal, többszöri töltéssel készülünk. Ugyanezt tartjuk szem előtt a teljes vendéglátás, tehát a welcome fogadás vagy akár az éjféli fogások során is.
A változások mindannyiunk érdekét szolgálják, azonban szorosabb együttműködést igényel mind a szolgáltatók, mind a pár és vendégeik oldaláról egyaránt. A konkrét szolgáltatások, menüsorok esetleges változása kapcsán továbbra is hiszünk az egyedi, személyre szabott egyeztetésekben, így amennyiben a pár szeretné, nyitottak vagyunk a szolgáltatási csomag átalakításában annak érdekében, hogy nyugodtabban és felhőtlenül várja a nagy napot.
A szabályozások folyamatosan változnak, így érdemes figyelemmel követni az akutális helyzetet, és természetesen ettől függetlenül is vigyázzunk egymásra, amennyire lehet.”
Esküvői helyszínek témakörben nézz körül ebben a rovatunkban is. Kövesd a Secret Stories-t az Instagramon és a Pinteresten még több inspirációért, vagy nézz körül Valódi esküvők rovatunkban.