Hová tűnt az esküvői ruha a legendás divatházak bemutatóiról? Aggodalomra semmi ok: a romantikus elegancia nem halt meg, csupán új értelmet nyert. 

 

,esküvői ruha,haute couture,haute couture esküvői ruha,esküvő,divattervező, Stephane Rolland haute couture bemutatója

Egy divatbemutató olyan, akár egy gyönyörű történet, mely a hosszas kreatív és iparművészeti, illetve couture munkafolyamatok után egy gyönyörű fináléban teljesedik ki. Éppen ezért imádom egy-egy show elképesztő pontossággal összeállított ívét újra és újra megnézni. Manapság azonban ez a fajta drámaiság mintha kezdene elveszni (vagy inkább átalakulni) a divatipar által elképesztően felgyorsult tempó következtében. Na de ne rohanjunk ennyire előre!

A Chanel örök

Talán a legszebb bemutatók és egyben finálék nyertese egyértelműen a Chanel, hiszen a ‘90-es évek óta minden haute couture show végén egy menyasszonyi ruhával fejelte meg Karl Lagerfeld az addig is már-már lenyűgöző látványt. A történet külön érdekessége, hogy a multitálentum (valljuk be, nem csak a tervezéshez ért) ezeket a végső csapásokat rendszerint aktuális múzsájára bízta. Így történhetett meg az is, hogy 1995-ben például Claudia Schiffer kapta azt a megtisztelő szerepet, hogy a divatszféra krémje előtt vonuljon végig a kifutón a Lagerfeld által vizualizált Chanel Couture menyasszonyi ruhában.

,chanel,esküvői ruha,haute couture,haute couture esküvői ruha,esküvő,divattervező,lagerfeld,claudia schiffer,

Később azonban – ahogy a márka is folyamatosan formálódott a korszakok nőideáljainak megfelelően – a modellek szintén változtak. Gondoljunk csak Linda Evangelista 2003-as catwalkjára, Lily Cole 2016-os romantikus lookjára, Cara Delevingne-re – Karl egyik legmeghatározóbb múzsájára – többek között 2014-ből vagy éppen a mostanság meglehetősen népszerű Kendall Jenner kissé maszkulin irányba haladó nadrágkosztümös menyegzői viseletére a 2015-ös bemutatóról. S éppen ez a gyönyörű irány az, amely miatt a Chanelt el sem tudjuk képzelni Karl Lagerfeld nélkül.

,chanel,esküvői ruha,haute couture,haute couture esküvői ruha,esküvő,divattervező,lagerfeld,claudia schiffer,

Minden más változik

Mindeközben az elmúlt szezonok drasztikus változásokat hoztak a nemzetközi kreatív szférába, hiszen jóformán teljes mértékben felborult az évekig bevált séma. Többek között Alber Elbaz is “elhagyta” a Lanvint, Raf Simons pedig a Calvin Kleinhez igazolt a Dior után, hogy helyét átadja a Valentinótól megváló Maria Grazia Chiurinak. És ez csak pár meghatározó pillanat, amely az utóbbi időszakban történt. Egy-egy új kreatív igazgató pedig értelemszerűen a saját nyelvére kívánja formálni a márka filozófiáját. AkárcsakJohn Galliano 1996-tól 2011-ig tartó virágkoraa Diornál, amelyetRaf Simons sokkal szenzibilisebb és letisztultabb alapokra kívánthelyezni már első couture kollekciójával. (A háttértörténetek iránt érdeklődő olvasóknak sok szeretettel ajánlom a “Dior & I” című dokumentumfilmet, amely a tervező első kreációinak születését kíséri végig feszültséggel és inspiráló pillanatokkal egyaránt fokozva azt.) Mindezen változások tükrében kétségtelenül az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb korszakát éli a divatipar. Hogy miért beszélhetünk ekkora intervallumról?

,dior,galliano,raf simons,esküvői ruha,haute couture,haute couture esküvői ruha,esküvő,divattervező,

Balra: Dior esküvői ruha 2007-ből, jobbra: Dior esküvői ruha 2013-ból

Tisztelegve a nagy tervezőlegendák előtt, ugorjunk is vissza kilenc évet az időben, amikor 2007 szeptemberében Valentino Garavani bejelentette, hogy utolsó couture show-ját Párizsban rendezi, majd átadja a stafétabotot fiatalabb kollégáinak. A kérdés jogos, hiszen hogyan lehet lezárni 45 évet méltóságteljesen? Miképp fest egy utolsó művészi kiteljesedés, a pályafutására koronát helyező kollekció? A válasz: hűen önmagához. Nőies romantikája, vonalai és minden ízében eleganciát hordozó kreációi nem okoztak csalódást, a kifutóra kerülő hófehér (majd a fináléban mindenki vörösben) alkotások pedig alighanem egyszerre reflektáltak egy új kezdetre és a sikeres múlt megidézésére.

Valentino bemutatóján olyan hírességek és szakemberek tették tiszteletüket, mint Uma Thurman, Lucy Liu, Alber Elbaz, Miuccia Prada, Nadja Auermann, Eva Herzigova vagy Claudia Schiffer. A kulcsszavak pedig ezúttal a váltás és változás voltak.Nem mellesleg 2008-ban jelent meg a “Valentino: The Last Emperor” című film is, amely szintén a művész előtt tiszteleg.

Hogy állunk most?

2016-ban túl sok a tényező, így véleményem szerint még a szakma számára is olykor kaotikus a rendszer, amelyet ők maguk alakítottak a piaci igények kielégítése érdekében – ötvözve azokat a tradicionális eseményekkel (divathetek, bemutatók, bridal weekek). De vajon kik lehetnek jelenleg a couture és az alkalmi ruhák koronázatlan királyai és királynői?

,esküvői ruha,haute couture,haute couture esküvői ruha,esküvő,divattervező,

Viktor & Rolf, Zuhair Murad és Elie Saab esküvői ruhák a kifutón

Alighanem ide sorolhatjuk Elie Saab applikációkban és elképesztő szabászati megoldásokban gazdag műveit, Stéphane Rolland modernista lookjait, Viktor & Rolf extrém látomásait, Zuhair Murad már-már uralkodói magabiztosságot sugárzó ruhakölteményeit vagy éppen az örök romantikus Vera Wanget. Utóbbi kapcsán mindenképp úttörő lépés volt, hogy 2013-ban egy színes esküvői kollekciót mutatott be a New York Bridal Fashion Week keretein belül. Az alapvetően klasszikus sziluetteket a harsányabb árnyalatok mellett az anyagokból létrehozott különleges rátétek fokozták, s habár nem ez volt a tervezőnő legjövedelmezőbb lépése, egy dolog biztos: maradandót alkotott.

,esküvői ruha,haute couture,haute couture esküvői ruha,esküvő,divattervező,

Vera Wang színes esküvői ruhái, Fotók forrásai: marieclaire.co.uk, VogueParis, marieclaire.com, timeincuk.net,Pinterest,vogue.com, huffingtonpost.com, mirror.co.uk

Összességében pedig kijelenthetjük, hogy a couture és a romantikus elegancia nem halt meg, csupán a piaci feltételeknek megfelelően átalakult, új értelmet nyert. Gondoljuk csak arra, hogy egyre sűrűbben debütálnak nemzetközi márkák ready-to-wear, valamint haute couture (vagy alta moda) kollekciói mellett független bridal kreációk egy teljesen elkülönülő bemutatón.

Mindemellett a 21. században egy nő sokféle lehet, rengeteg irányba indulhat az élete vagy éppen karrierje kezdetén, éppen azért maga a divatszakma is sokkal több típusú karakter számára alkot és kevésbé koncentráltan csoportosul. Így ha sok helyen egyszerre nem is, de a vörös szőnyegen és a legrangosabb díjátadókon alighanem remek kutatást végezhetünk a már-már művészi precizitással készített ruhaköltemények révén.

Kattints ide valódi esküvői történetekért! Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!