A dália gömb formájú, kerekded, elegáns virágával az örökkévalóságot, a magasztosságot, a jó ízlést szimbolizálja. Korábban úgy tartották, hogy esküvői csokorba nem szerencsés választás, mert változékony érzelmekre utal, ma azonban már nem tartja magát ez a nézet, és a friss, kócos, természetes esküvők kedvelt virága lett.

(1) Mexikói dália-gyökerek

A dália eredetileg Észak-Amerikából származik, a spanyol hódítókon keresztül került Mexikóból Európába az 1500-as években. Elegáns, különleges virág, manapság kifejezetten a kiskertek ékszere.

 

(2) Itt is, ott is

Dáliafarmok egészen Washingtontól (Floret Fram) Magyarországig (pl. Gödöllő) szerte a világon megtalálhatóak. A kertészek azt mondják róla, hogy “csak mindig nap legyen a feje fölött”, mert kifejezetten melegigényes, napimádó virág.

(3) Nyár végén és ősszel van a szezonja

A dália őszirózsaféle, nyár közepétől egészen a fagyokig virágzó szépség, így ha a menyasszonyi csokrodba szeretnéd belecsempészni, július-szeptemberi időpont esetén nyugodtan számíthatsz rá.

(4) Dália, a színkirály

Van belőle szuper alacsony és szuper magas: akár 30 cm-es, akár 2 méteres is lehet egy-egy szárhossz, így szinte bármilyen csokorformához választható. A virágfejet tekintve is igen változatos a dália: a pingponglabda méretű pom-pom fejektől kezdve , a margaréta virágún át, egészen a hatalmas, több tenyérnyi nagyságú virágig minden formában létezik. Ráadásul a színe is igen változatos: fehér és árnyalatai, sárgák, pasztell pinkek és barackok, élénk rózsaszínek, mély bordók, pirosasak, mályvák és a sort még hosszan lehetne folytatni. Talán a kék az egyetlen szín, amiben nem létezik.

Összességében több tízezer fajtát tartanak belőle nyilván. Nem csoda, hogy kifejezetten trendi virág lett az utóbbi időben.

FOTÓK: JÁGITY FANNI FOTOGRÁFUS & PIXABAY

(5) Tudtad?

Régen a vándorok, vadászok a dália üreges szárában vizet tartottak. Az aztékok a gumóját gyógyításra használták, a szárából vízipipát készítettek. Az inzulin felfedezése előtt pedig a dáliagumóból nyert kivonatot ettek a cukorbetegek. Ki gondolná, hogy mennyi mindenre jó ez a gyönyörűség?

Rovatunkban részletesebben is bemutatunk egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágüzletünk, a Wild Flower Bar segítségével. Ha tetszett a cikk, olvasd el a Wild Flower Bar korábbi írásait is ide kattintva. Ezekben bemutattuk már például a pipacsot, a pünkösdi rózsát, a tulipánt, a boglárkát és az anemónát is.