Tudtátok, hogy Szlovénia az egyetlen ország, aminek a neve magába foglalja a “love”, azaz szerelem szót? Stefánia és Francesco esküvőjének helyszíne Szlovénia egyik legszebb városkája, Bled volt, a már említett szójátékon túl amiatt is, mert pont félúton található a vőlegény és a menyasszony szülőhelyei (Olaszország és Magyarország) között. Valódi esküvőket bemutató rovatunkban ma az ő nagy napjuk történetét ismerhetitek meg. 

Hogyan ismerkedtetek meg a férjeddel? Milyen volt a lánykérés?

Egy munkahelyi kiküldetés során Angliában ismertük meg egymást Francescóval. Őt egy évvel korábban küldte ki a cég, mint engem és kijelölték mellém úgynevezett „buddy partner”-nek, hogy segítse a kezdeti beilleszkedésem. Ő úgy írja le utólag, hogy túlteljesítette a feladatát.

A lánykérés meglepetés volt a meglepetésben. Lévén, hogy egyik kedves közös időtöltésünk az utazás, megpróbálunk évente egy-egy meglepetésutat szervezni egymásnak. Ilyenkor a másik csak annyit tud, hogy megadott napokra szabaddá kell tennie magát. Így szerveztem épp én Fra-nak meglepetésutat Észak-Spanyolországba, Santanderbe, ahol végül ő lepett meg csak igazán, amikor a parton sétálva egyszer csak megragadta a kezem és egy gyönyörű beszéd után megkérdezte, van-e kedvem vele tölteni az életem.

Milyen esküvőt álmodtatok meg magatoknak?

Francesco Olaszországból, én Magyarországról származom és jelenleg Angliában élünk. Mindhárom ország opció volt az esküvőnk helyszíneként, de végül egy negyedik megoldást választottunk. Szerettük volna, ha az esküvőnk egyformán elérhető távolságra van a rokonainknak és barátainknak, így egy félutas megoldást kerestünk.

Hogyan találtátok meg az ideális helyszínt?

Évekkel korábban Ljubljanában töltöttem egy nyarat egyetemi gyakorlaton. A családom eljött meglátogatni és kirándultunk az országban. Ekkor jártam először Bledben. Elvarázsolt. Végül abban, hogy Bled mellett döntöttünk, hatalmas szerepe volt, hogy Fra-val találtunk egy fantasztikus esküvőszervezőt, Petrát. Éreztük, hogy megbízhatjuk egy számunka ilyen fontos feladattal. Illetve Fra is beleszeretett Bled szépségébe, a Júliai-Alpokban található gyönyörű smaragdzöld tóval, pici szigettel és templommal. És külön tetszett a romantikus olasz lelkének, hogy Szlovénia az egyetlen ország, ami a „love” azaz szerelem szót a nevében hordozza. Így lett végül Bled.

Az esküvőnkön apa azt mondta nekem: „Gondoltad volna, hogy egy nap ilyen okból térünk ide vissza?” Csak ráztam a fejem és mosolyogtam. Nem gondoltam. Olyan nekem Bled, mint egy varázslatos mesevilág. És most már a közös történetünk része Francescóval.

Hogyan szerveztétek meg az esküvőt úgy, hogy nem ezen a helyen éltek? Mikor kezdtétek az első előkészületeket?

Körülbelül egy évig szerveztük az esküvőnket, amiből az első hónapok a helyszínválasztással teltek. Majd augusztusban jártunk először Bledben személyesen, és pár héten belül eldöntöttük, hogy ott lesz az esküvőnk. Onnantól többnyire online és telefonon keresztül történt a szervezés Petra segítségével. Még egyszer mentünk a helyszínre vissza személyesen februárban, majd legközelebb már csak az esküvőnkre érkeztünk májusban. Kicsit úgy érkeztünk mi is, mintha vendégek lennénk a saját esküvőnkön. Úgy gondoljuk, hogy az egyik legjobb döntés volt esküvőszervezőre bízni a feladatot. Még így is sok teendő és döntés maradt nekünk, de magán a nagy napon tudtuk, hogy minden a legjobb kezekben van, és ez segített abban, hogy elengedjük a teendőket és a menetrendet, és meg tudjuk élni a pillanatokat.

Hogyan oldottátok meg a vendégek elszállásolását?

Bled népszerű desztináció az év minden szakaszában. Emiatt jó előre lefoglaltunk szállásokat a lakodalom helyszínétől 5-10 perc sétára. A lakodalom éjszakáját mi álltuk a vendégeink számára. Örömmel vettük, hogy sokan egy rövidebb kirándulássá alakították ezt a hétvégét, és több napot is maradtak. Így volt lehetőségünk kicsit több időt tölteni a rokonokkal, barátokkal.

Hogyan esett a választásod erre a klasszikusan gyönyörű Daalarna esküvői ruhára? Milyen élményeid vannak a ruhapróbákról?

Próbáltuk úgy összeállítani az esküvőnket Fra-val, hogy mindkettőnk származása kellő teret kapjon benne. Emiatt is szerettem volna magyar tervező ruháját viselni. A Daalarnát ismertem Instagramról, illetve a barátnőim, ismerőseim tapasztalatai alapján is szimpatikusnak tűnt Benes Anita munkája. Nem vagyok nagy rajongója a vásárlásnak, így inkább interneten keresgettem és néztem ki ruhákat, fazonokat, amik tetszettek. Újra és újra a Daalarna oldalán találtam magam, úgy éreztem, lelkületben ezek a ruhák állnak hozzám legközelebb.

Aztán egy budapesti utam során megkértem anyát és a tesómat, hogy jöjjenek el velem a szalonba megnézni, hogy állnak nekem a ruhák. És hihetetlen, de az első ruha, amit felpróbáltam lett az igazi. Finom, klasszikus és elegáns. És eszméletlen kényelmes. Ahogy megláttam magam benne, éreztem, hogy ez én vagyok. Becsületből azért felpróbáltam még párat, de nem is volt kérdés a választásom.

Végül más szalonban nem is jártam, eldőlt, hogy Daalarna ruhában megyek férjhez és alig vártam a ruhapróbákat.

Mit szóltak a ruhádhoz a vendégek és a férjed?

Szavak előtt jöttek a könnyek. Ahogy vonultam be apával karöltve, néztem végig családjaink és barátaink arcán, és olyan sokan könnyeztek és mosolyogtak. Én is. Francesco nem. Ő mosolygott, azzal a sármos olasz mosolyával, büszkén, ahogy várta, hogy odaérjek mellé A szemét le sem vette rólam, minden lépésemet kísérte. Rengeteg dicséretet kapott a ruhám. Rok, a fotósunk azt mondta, hogy ugyan sok esküvőn fotózott már, de ez az egyik legszebb ruha, amit valaha látott. Imádta fotózni.

Mi volt a kérésetek a dekorra, a meghívókra és a grafikára vonatkozóan?

Petrán keresztül találtunk egy grafikust. A tematika az utazás volt – lévén ez az egyik kedves közös időtöltésünk. A meghívónk egy vintage képeslap volt Európa térkép részlettel, szülőfaluink egy-egy szívvel megjelölve. Majd a szívecskék tekervényes utat megtéve Blednél találkoznak a térképen, ami alatt pedig ez állt: „A szerelem a legnagyobb utazás”.

Három nyelven készült minden grafikánk: magyarul, olaszul és angolul. Az utazás témája mindenben visszaköszönt, az ültetési rend egy világtérkép volt, az asztalok pedig országok, ahol vagy Fra, vagy én vagy mindketten éltünk.

A névtáblák, asztalnevek, menük mind utazás tematikában készültek. És még egy kis vicces, háromnyelvű szótárt is készítettünk minden asztalnak olyan gyöngyszemekkel mint “Jössz táncolni?” vagy “Kicsit becsiccsentettem.” Volt egy utazás témára készült photo booth-unk is, mindenféle jópofa kiegészítővel.

Milyen volt az esküvő, milyen emlékeid vannak róla?

Mesés. Érzelmes. Sírós. Nevetős. Szeretetteljes. Elegáns. Esős. Romantikus.

A legkülönlegesebb része ennek a napnak az volt, hogy a számunkra legfontosabb emberek ott voltak velünk egy helyen. Ritka az ilyen pillanat nálunk, talán ez volt az egyetlen ilyen az életünkben. Tizenöt országból érkeztek a vendégeink, és kiszámoltuk, a kilométerekkel, amit megtettek, négyszer megkerülhették volna a Földet, vagy félútig juthattak volna a Hold felé. Sokan eljöttek, velünk voltak, együtt voltunk. örök emlék.

Milyen nyelven zajlott a szertartás?

Szlovénül. Ki gondolta volna, hogy szlovén nyelven lesz valaha az esküvőm? De jogilag máshogy nem lenne érvényes szlovén földön. Persze volt szinkrontolmács, aki fordította folyamatosan angolra. Az igent pedig három nyelven mondtuk ki mindketten: angolul, magyarul és olaszul. A nap további része pedig három nyelven ment, ceremóniamesterünk Mihály vitte magyarul és angolul, Francesco tesója, Gianluca pedig fordította olaszra.

Hogyan tudtátok érvényesíteni az esküvőt a saját országaitokban?

Francesco az olasz konzulátuson keresztül. Nekem pedig először hivatalos fordítást kellett készíttetnem a házasságlevelünkről Magyarországon, az Országos Fordítóirodával, majd Francescóval együtt be kell mennünk az Anyakönyvi Hivatalba egy tolmáccsal (aki nem lehet közvetlen családtagom, de pl. testvérem férje igen), személyes dokumentumainkkal és a hivatalos fordítással. Itt ki kell töltenünk egy adatlapot, nyilatkoznunk kell a születendő gyermekeink nevéről, majd 1-2 hónapon belül kiállítják a hivatalos nyilatkozatot Magyarországon is, illetékmentesen.

Mi volt a catering koncepciója, milyen ételeket választottatok a vendégeknek?

Fúzió – magyar, olasz, nemzetközi és szlovén konyha. Mindketten szeretjük a finom, gourmet ételeket, kétszer is teszteltük a lakodalmi ételsort, több változtatást is kértünk. Volt az ételek között tyúkhúsleves, bivalymozzarella, prosciutto, roston sült marha a vendégek előtt szeletelve, és a híres bledi krémes is – hogy említsek pár ízelítőt.

A menyasszonyi torta naked cake volt – a virágdekorációban is használt pünkösdi rózsával díszítve. Ízre pedig csoki mousse-os-málnás, illetve erdei gyümölcsös cheese cake volt, laktóz- és gluténmentes.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

1. Fra-val reggel loptunk magunknak pár pillanatot, beszélgetve, együtt ücsörögve. Meditálni is volt időm, pontosabban időnk együtt, ami külön jót tett egy ilyen intenzív nap kezdetén. Aztán átadtam Fra-nak pár apró meglepetést, amikkel készültem – két könyvet és egy apró üvegtáblácskát egy pici vörös szívvel és a felirattal: “Happiness Is Being With You”. Meghatódott, édes volt. És volt pár percünk csak együtt nézni azt a gyönyörű bledi tájat a hotelszobánk erkélyéről.

2. Apával, ahogy várakozunk, mielőtt felcsendült a vonósok által játszott Wedding March. A pulzusom lehetett vagy 200, a szívem majd kiugrott a helyéről. Aztán ahogy befordultunk, és megláttam mindenkit és persze Fra-t, ahogy ott várt, egyszerre mosolyogtam és folytak a könnyeim. És bevonultunk sok kedves tekintettel kísérve.

3. A háromnyelvű beszédünk a násznépnek.

4. A nyitótáncunk, ami egy három számból álló mix volt. Először lassú és érzelmes, majd pörgős és ritmusos, végül pedig örömzene és örömtánc. Azt hiszem, átjött, hogy mennyire élveztük a zenét és a koreográfiát.

5. A csokor- és harisnyakötő-dobás, ami hihetetlen, de olyannyira bejött, hogy mindkét szerencsés páros még idén házasodik!

Mi volt a legszebb élményed?

Hogy ennyien eljöttek osztozni velünk ebben a pillanatban, ezen a mesés helyen. Családjainkkal, rokonainkkal és barátainkkal körülvéve ünnepelni. Annyira jó volt, hogy azt mondtuk nekik, tervezzük évente megtartani ezt a bulit egy meglepetéshelyen. Azt mondták, jönnek.

Mi volt, ami miatt a leginkább izgultál az esküvő előtt?

Az idő miatt. Bled a Júliai-Alpokban van, és az időjárást nevezhetnénk londoninak is. Szabadtéri esküvőt terveztünk. Végül előző nap el kellett döntenünk, hogy kintre vagy bentre készítsék-e elő a ceremóniát. Túl kockázatos volt kintre, így maradtunk a másik verziónál. De így, hogy előző nap megvolt a döntés, jól aludtunk Fra-val. Tudtuk, így lesz a legjobb. Végül esett, vagyis inkább szemerkélt. Gyönyörű volt, misztikus, felhőkkel a hegyek között.

A fotós azt mondta, ez az egyik legjobb idő fotós szemmel és gyönyörűek lesznek a képek. Így is lett. A szlovénok pedig azt mondták, Szlovéniában az eső szerencsés, boldog házasságot jelent. Legyen így.

Volt rossz emléked vagy olyan részlet, amit megváltoztatnál utólag?

Nincs. Annyi, hogy túl gyorsan elrepült. Olyan jó volt, hogy az beszéltük Francescóval, legközelebb több napos esküvőt terveznénk, mint ahogy néhány ázsiai kultúrában szokás.

Esküvői szolgáltatók Stefánia és Francesco nagy napján:

Esküvőszervező: DaPetra
Helyszínek: Vila Bled, Bledi-tó és a Mária mennybemenetele templom, Grand Hotel Toplice
Fotós: Rok Trzan és kollégája
Ceremóniamester: Tóth Mihály

Még több valódi esküvői beszámolót olvashatsz ezen a linken, kattints!