Az esküvők örök kedvence, szuper romantikus, kifejezetten buja, ugyanakkor teljesen természetes és könnyed szépség a pünkösdi rózsa (peony, bazsarózsa). Időtlen stílusú virág, varázslatos színekben és formákban. Ha tavasszal van az esküvőd, szezonális virágként ezt is választhatod a csokrodba!

1. IDŐTLEN SZÉPSÉG

A pünkösdi rózsa – a maga elegáns, gyengéd, ugyanakkor klasszikus formájával – a romantika, a romantikus szerelem, a tisztelet, a gazdagság szimbóluma, a szépséget jelenti minden formában. Él az a nézet is, hogy aki a fürdővizébe bazsarózsa szirmokat szór este, az reggelre megszépül. Sokan pedig úgy tartják, hogy a friss házasoknak az életben való boldogulást és a szerencséjüket hozza meg.

2. A KIS PIROS

Hazánkban a pirosas-bordós színű pünkösdi rózsa az őshonos, talán a nagymamád kertjére gondolva neked is beugrik egy virágzó peony-bokor képe… A virágzás május-júniusban várható (ahogy a neve is mutatja, pünkösd környékén virágzik). De ha megbeszéled a virágosoddal, van rá esély, hogy akár ezen a két hónapon kívül is beszerezzen neked pünkösdi rózsákat. Ami a világon termesztett peony színeket és fajtákat illeti, több száz opcióról beszélhetünk a klasszikus fehér(es)től kezdve, a színét változtató koralloson, a porcelánszínűn, a pasztell pinken és sárgás színeken át egészen a bordóig, illetve a tekintetet vonzó lüktető rózsaszínig terjed a színskála.

3. A PÜNKÖSDI RÓZSA, MINT GYÓGYSZER

Az illatos pünkösdi rózsa leveléből vagy gyökeréből teát vagy főzetet is szoktak készíteni. Mint sok minden az életben, erre is igaz, hogy mértékkel fogyasztva csodákra képes. A népi gyógyászatban fejfájás, depresszió, hányás ellenszere, görcsoldó hatású, de használják például az ekcéma kezelésére és reumatikus panaszok esetén is. Viszont tényleg csak kis mértékben szabad fogyasztani, mert enyhén mérgező gyógynövény, túladagolás esetén komoly gyomorpanaszokat okozhat.

Tudtad, hogy a bazsarózsa eredetileg Kelet-Ázsiából származik, és Kínában már i. e. 2000-ben is ismerték a gyógyhatásait?

4. NEKED IS LEHET

Ha van kerted, neked is lehet saját bazsarózsád. A tövet napsütéses helyre érdemes ültetni, és az a jó hírünk van, hogy nem túl igényes növény: jöhet szárazság vagy fagy, ő túlél!

5. EGY KIS DIY

Egy tipp „Csináld magad!”-menyasszonyoknak: mielőtt a csokrodba vagy az asztaldíszekhez felhasználod a pünkösdi rózsát, vágd le ferdén a szárak végét és helyezd néhány másodpercre kifejezetten meleg vízbe. Ezzel a trükkel meghosszabíthatod ugyanis a virág élettartamát.

Állandó rovatunkban részletesebben is bemutatunk egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágüzletünk, a Wild Flower Bar segítségével. Ha tetszett a cikk, olvasd el a Wild Flower Bar korábbi írásait is ide kattintva.