Az ötödik kerületben van egy kis üzlet, ami sokkalta nagyobb teret hoz létre, mint az a pár négyzetméter. Magába gyűjti a mezők harmóniáját, békéjét, az ottani virágok nyugalmát és a város közepére helyezi azt. Egy hely, ahova jó betérni, ami több, mint egy klasszikus virágbolt. Klenovszki Mimivel, a Wild Flower Bar egyik tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy mit nyújthat számunkra a természet, és hogy hogyan tudjuk ezt az otthonunkba, vagy akár az esküvőnkre is becsempészni.

,wild flower bar,budapest,viragüzlet,

Fotók: Jágity Fanni & Wild Flower Bar

A fotók alapján, vagy abban a pillanatban, ahogy az üzletbe léptem, más hangulat ragadott el, mint amit a többi virágboltban tapasztaltam. Utóbbiaknál jellemzőek a megkomponált, feszes csokrok, a megszokott formák, nálatok viszont olyan érzésem támad, mintha most jöttem volna a a rétről, egy nagy frissen szedett csokorral a kezemben. Mi alapján épült fel a ti koncepciótok, milyen stílust szerettetek volna előidézni?

Wild Flower Bar: Gyakorlatilag pont azt, amit Te is említettél. Imádjuk a természetet, a természetközeliséget, és azt a fajta meghittséget, őszinteséget és bizalmat, amelyek számunkra ehhez a témakörhöz társulnak. Ezt szeretnénk a csokrainkkal is közvetíteni, és azt tapasztaljuk, hogy pont azok a hozzánk ellátogató menyasszonyok, randizó fiúk, lányuk szülinapját ünneplő apukák találnak meg bennünket, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi. A stílusunkra azt szokták mondani, hogy egy kicsit skandináv, nordic vonalon mozgunk, és ebben van is igazság. Tehát – a szónak a jó értelmében vett – egyszerűség és letisztultság jellemző ránk, de akár mondhatom azt is, hogy a minimál stílus is, noha abból adódóan, hogy a természettel dolgozunk, nem beszélhetünk a klasszikus értelemben vett minimalizmusról. Mi alapvetően egy virágbolt vagyunk, de azért szeretünk magunkról úgy gondolkodni, hogy egyfajta slow lifestyle floral stúdióként működünk, így összességében egy életérzés az, amit mi ezzel az üzlettel közvetíteni szeretnénk. Mindazonáltal a virágok mellett más is megjelenik itt a boltunkban – vannak kaspóink, üvegvázáink, cserepes növényeink, makramé koszorúk, növénytartók, táskák. Holisztikus szemlélettel tekintünk a virágokra is, minden egyes csokrunk egy alkotás számunkra, amit úgy kell elképzelni, hogy amikor meglátsz egy ilyen kompozíciót és az olyan, mintha a mezőn szedték volna, akkor amögött egy nagyon átgondolt, nagyon alaposan megtervezett történet van, mert ezek ettől lesznek olyanok, amilyenek. Van mögöttük valami, amit azzal a csokorral el szeretnék mondani. Ezért azok nem attól lesznek kócosak, hogy egy perc alatt összedobálom őket, hanem annak ellenére, hogy egyfajta „rendezetlen” természetességet mutat, ez egy nagyon harmonikus történet alkot.

Ezek a történetek a te gondolataidat közvetítik, azokat amiket Te abban a pillanatban érzel, vagy ha valaki bejön hozzátok, akkor próbálod azt az embert, az ő személyiségét és kívánságát feltérképezni? Hogyan épülnek fel a virágcsokrok mögött megbújó történetek?

Az nagyon szerencsés, amikor az én saját személyiségemet lehet belekötni egy csokorba, és persze van erre is van példa, ha valaki úgy jön be hozzánk, hogy neki tulajdonképpen mindegy, csak csináljunk valami szépet. Viszont például, ha egy a menyasszonyról van szó, akkor ott egy nagyon hosszas egyeztetés, beszélgetés előzi meg a csokor elkészítését. Ezek a találkozók arról szólnak, hogy megismerhessük a párt vagy a menyasszonyt; megtudjuk, hogy ki az az ember, aki ezt a csokrot a kezében fogja tartani élete nagy napján, hogy ő mit gondol magáról vagy a világról. Fontos tudnunk, hogy milyen esküvőt képzel el magának, milyen annak a stílusa, mi a helyszíne, hány fő lesz ott, és hogyha ezeket már ismerjük, akkor jutunk el egy olyan pontig, ahol konkrétan már a virágokra kerülhet a sor.

 

Említetted, hogy egy-egy növény egy hangulat vagy történetet része lehet. Hogyan képes egy aprócska virág megformálni valaki történetét egy csokor részeként? A színeknek van jelentősége, vagy akár a virág fajtája a meghatározó, amikor a küllemüket párosítod az emberekhez? Hogyan kell elképzelni ezt az alkotási folyamatot?

Itt minden összefügg. Nyilván a színvilág egy nagyon fontos kérdés, amikor meghatározzuk, hogy az a csokor tényleg passzoljon a menyasszony ruhájához, a hajához, a hajdíszéhez vagy a vőlegény zakójához. Emellett fontosak a formák is, így hogy mennyire nőies, finom, lágy az adott lány. Használhatunk lágyszárú növényeket, amik önmagukban finoman kifelé hajlanak, vagy gondolkodhatunk inkább egy markánsabb irányban is. Akár már egy szál virág is lehet egy állásfoglalás. Nyilván a stílus ezeken kívül is nagyon fontos; a természet közelségével jól összhangba hozható a rusztikus stílus, de ugyanakkor egy elképesztően glamúros vagy elegáns esküvőre is megállják a helyüket a természetközeli csokrok, akár más típusú virágokkal is.

Így ennek megfelelően mi mindig egyedileg készítjük el a menyasszonyi csokrokat – tehát nincsenek nálunk sablonok, amelyből a menyasszonynak választania kell –, ugyanakkor az is előfordul, hogy valaki bejön és az itt lévő virágokból összeválogat egy csokrot, és az lesz a menyasszonyi csokra – volt már ilyenre példa. Sőt olyan is volt, hogy a vőlegény jött be, és összeválogatta egyesével a virágokat, majd mondta, hogy egy óra múlva a házasságkötő teremben kell lennie, úgyhogy az a menyasszonyi csokor, amit most összeraktunk.

,wild flower bar,virágbolt budapest,virágüzlet budapest,

Honnan származnak a virágaitok?

Szeretünk szezonális és hazai termelők virágaival dolgozni. Utóbbiakról ódákat tudnék zengeni, bár sajnos nagyon keveset hallani róluk. Két jó példát említenék: az egyik egy makói tulipántermelő, akinek több, mint hetven fajtájú tulipánja volt idén. Ez egy családi vállalkozás, most már több, mint negyven éve ezzel foglalkoznak és elképesztően gyönyörű virágaik vannak. A másik egy nagyon kedves kapcsolatunk, ami egy fiatal kertészet Fóton – tulajdonképpen ez az első szezonjuk. Ők kifejezetten vadvirágokra fókuszálnak. Az alapítók közül az egyik lánynak a nagymamája volt virágtermesztő – aki Hollandiába is szállított virágokat, tehát nagyon elismert volt ezen a területen –, aztán egy generáció kimaradása után ő újra felvette ezt a szálat. Nagyon lelkesek és szívvel-lélekkel csinálják, amit csinálnak.

Említetted, hogy slow lifestyle floral stúdióként működtök. Mit jelent ez számotokra?

A slow valahol azt is jelenti, hogy lehetőleg ne utazzanak sokat a virágok, így cél, hogy minél közelebbről szerezzük be őket. Egyrészt vannak itthon is szépek, másrészt pedig nyilván árban sem mellékes, mit választunk, ezentúl pedig jó érzés támogatni a hazai vállalkozókat is.Emellett persze nagyon sokmindenre utal a slow jelző, például arra is értjük, hogy nálunk nem nagyüzemben készülnek a virágok. Mi szerezzük be őket Tóth Katával – aki a Wild Flower Bar „másik fele” –, mi beszélünk a menyasszonnyal, mi visszük végig a folyamatot, és végül a mi kezünkből kerül ki a csokor.

,wild flower bar,virágbolt budapest,virágüzlet budapest,

A csokrok készítésén túl workshopokat is szerveztek. Mi volt az, ami életre hívta ezeket?

Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk egy kis közösséget építeni, olyan résztvevőkből, akik ugyanabban hisznek, mint mi – ennek az első állomása, hogy elkezdtünk workshopokat tartani. Célunk, hogy értékes időt tudjunk együtt eltölteni, kicsit belelássanak a mi világunkba, adunk nekik egy kis tudást, amit utána otthon hasznosíthatnak, és maguk is csokrot, hajkoszorút, kitűzőt vagy például falidíszt tudnak készíteni.

Mit jelképez számotokra a nevetekben lévő „Bar”? Láttam korábban képeketet, amelyekben nem szokványos módon ötvöztétek a gasztronómiát és a virágokat – erre is utalt a bár kifejezés?

Ez a megnyitón volt, amikor tavaly novemberben pop-up jelleggel kezdtünk, és szerettünk volna kedveskedni a látogatóinknak. További terveink is vannak ezen a területen, ezeknek a részleteiről most még egyelőre nem tudok beszélni. Alapvetően a bár szó számunkra azt is jelenti, hogy akárcsak egy koktélnak az összetevőit, úgy nálunk a virágokat is össze tudod válogatni, amiből elkészítjük neked a csokrod. De valóban,a Bar szó mögött egy kicsit más is rejlik, reméljük, hogy úgy alakul, ahogy szeretnénk, és hamarosan már erről is tudok egy picit többet mesélni.

,wild flower bar,virágbolt budapest,virágüzlet budapest,

A Wild Flower Bar csodás csokrai

,wild flower bar,virágbolt budapest,virágüzlet budapest,

,wild flower bar,virágbolt budapest,virágüzlet budapest,

,wild flower bar,virágbolt budapest,virágüzlet budapest,

Fotók: Wild Flower Bar (weboldal) és Jágity Fanni (weboldal)

Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!