„Az esküvői dekorációnál a részletekben rejlik a titok.” – Ujvári Beáta, enteriőrstylist a vintage bútorok világába kalauzol minket.

A világ nagy divatházai évente kétszer mutatják be új kollekciójukat a februári és szeptemberi divathéten. Ez a divatvilág két legizgalmasabb és egyben legnagyobb eseménye évente, a tervezők megméretettnek a rajongók és vásárlók megismerhetik a legújabb trendeket. Hasonlóan zajlik ez a lakástextil üzletágban is. Az éppen aktuális divat színei és mintái egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a lakás dekorban a trendek látványosan összefonódnak és kiegészítik egymást.

A népszerű angol Designer Guild textil és tapéta márka Őszi/Téli válogatása közül a Caprifoglio volt talán a legkiemelkedőbb. A kollekció egyszerre kecses és felszabadító. Visszarepít egy elfeledett, romantikus világba, ugyanakkor kerüli a túlzó szentimentalizmust. A vintage hatású, elmosódott háttereken fáradt virágminták gazdagítják a csillogó damaszt, a luxus selyem és az érzéki bársony gyűjteményt.

Freskók, virágok és a szabad ég alatti hangulat mind megragadja a tervező ecsetvonalait, melynek nyomott mintái visszaköszönnek a drapériákon. A szövetek és a dekor anyagok olyan ragyogással telítettek, mintha a fény nem az égből, hanem a kollekció mintáiból áradna.

Tökéletes választás egy antik bútor vagy egy színes, erősen koptatott vintage ülőfelületére. A Caprifoglio kollekció festményszerű apró és nagy mintái keverve is tökéletesen mutatnak. Egy nagy mintákkal bíró függöny ellentétben az apró mintás tapétával vagy a fakó díszítéssel bíró vintage hatású párnák hanyagul szétdobálva egy antik kanapén, meghitt hangulatot áraszt. A drapériák, az erősebb bútorszövetek és a tapéták a finom színek és minták játékán alapulnak, könnyen komponálhatóak.

A kollekció nem érte be a bútorok öltöztetésével, tovább kúszik a falakra is. A velencei freskók ihlették a kifinomult, semleges tónusokat a tapétán. Ellenállhatatlan szépségén kívül a tapéták teljes egészében moshatóak és tűzállóak. A bársonnyal dombor nyomott tapéták azonos luxust nyújtanak, mint szövet társaik.

Nem csak az otthonodat, hanem az esküvőd dekorációját is feldobja egy szépen felújított, antik bútordarab. A kiválasztott bútorzat lehet például egy régi családi örökség része, amely egyéniséget kap azáltal, hogy új szövetbe öltözteted. Alapul szolgálhat a menyasszonyi ruhád mintája.

Ha a Daalarna Flower kollekcióját vesszük alapul, a vintage bútorok virágmintás kárpittal is bevonhatók. A harmóniára minden esetben ügyelni kell, különben könnyen átfordulhat mindez egyfajta giccses próbálkozásba.