Vintage recept: vegyél egy régi, poros bútordarabot, kiegészítőt nagyszüleidtől vagy a padlásról és alakítsd át azt. Képzelj el egy felújított, púderszínű kanapét, puha fehér párnákkal, takaróval, amelyen kortyolgatod a reggeli kávédat. Nem lenne varázslatos érzés így indítani a napot?

 

,vintage,vintage dekoráció,vintage bútorok,

 

A vintage egészen tág fogalommá nőtte ki magát, amely széles alkotói területen hódit. Lépten-nyomon találkozhatunk a már ismert sablonokkal, mintákkal. Használják a szót jelzőként, stilusként, márkaként. Ha kissé komolytalanul kezelnénk az időszámitást, a kifejezést pedig viszonyítási alapként használnánk, akkor izgalmas korszakokat fedezhetünk fel: vintage előtt, vintage most, és vintage után.

A vintage az 1920-as és 1970-es évek közötti időszakot öleli fel: a bútoroktól kezdve, az étkészleteken, kiegészítőkön át, egészen a ruhákig.

Eszköztára könnyen felsorolható: kopott, rusztikus felületek,púder, valamint fekete és fehér színek, kidolgozott faragások, virágos minták, csipke, szatén, bársony, tüll anyagok, amelyek mind a régi idők romantikáját és báját idézik. Amíg ezeket a jegyeket eredeti, stílusos formában használjuk, addig az eredmény finom, kellemes és harmónikus hatást kelt. A nagy ipari cégek rendkívül rafináltanrákoncentrálnak egy divatos, felkapott vonalra és ontják az ilyen jellegű termékeket, hol gyengébb, hol olcsóbb minőségben. A díszítő ipar is előszeretettel használja, így jön létre az olcsó vintage, ahol angol feliratok, matricázott felületek, didaktikus koptatás, cukorka színek, eklektikus antikjegyek kavarodnak.

 

Vintage volt, van és lesz is. Okosan kezelve, a stílusjegyeket tisztelve, harmónikus színpalettával, minőségi tárgyakkal kombinálva, a sablonokat kerülve túléli mostani válságát.Az esküvők vizuális világában is komoly szerepet kapott ez a romantikus stílus. Kis kreativitással az ódon székeket feldíszítheted selyem szalagokkal, a régi képkeretekben pedig közös képeitek díszeleghetnek a nagy napon. Értékes elemei pedig tovább élve, párositva modern vagy éppen elegáns elemekkel, új irányt nyithatnak. Számomra igazán érdekes, hogy a nyugat-európai szakma nagyjait nem érintette különösképpen ez a vonal, megtartották saját stilusjegyeiket. Képeimet a 2012-es anyagomból válogattam.

,vintage,vintage dekoráció,vintage bútorok,

 Fotók : Bende Tamás