A magyar népi hagyomány szerint az ifjú ara éjfél után menyecske ruhába öltözik, amely szimbolikusan azt jelenti, már nem hajadon, de még nem is asszony. Akár hungarikumnak is nevezhetnénk, hiszen csak Magyarországon és környékén ismert szokás. Néhány tipp a menyecske ruha választáshoz Benes Anitától. 

 

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, milyen menyecske ruha illik hozzád, figyelembe kell venned a következő szempontokat:

1. Sokszor előfordul a menyasszonyokkal, hogy két ruhába is beleszeretnek a próbák alkalmával és nem tudják, melyik mellett döntsenek. Ebben az esetben azt szoktam javasolni, hogy a klasszikusabb vonalvezetésű legyen a menyasszonyi ruha és a nőiesebb, szexisebb darabot válassza menyecske ruhának, akár némi átalakítással élve a szín vagy épp a szoknya hosszát illetően.

2. Ha a menyasszonyi ruha klasszikus, fűzős, nagyszoknyás, akkor a menyecske ruha legyen könnyed, kényelmes, táncra alkalmas darab.

3. Amikor a menyasszonyok kikérik a véleményemet a menyecske ruháról, mindig megkérdezem tőlük, egyébként milyen rendezvényekre, partikra szoktak járni a mindennapokban? Ha inkább a bálok, estélyek a jellemzőek, akkor a menyecske ruhánál is érdemes nagyestélyiben gondolkodni, ha pedig inkább fogadásokra, vacsorákra járnak gyakrabban, akkor egy koktélruha lesz az ideális döntés. Ugyanis a menyecske ruhát máskor is lehet viselni, nem csak egy esküvőn.

4. Ha egyébként nem befolyásoló tényezők a harmadik pontban felsoroltak, akkor legyen a menyecske ruha különleges, olyan darab, amely biztosan emlékezetes lesz az esküvőn, hiszen jó esetben, csak egyszer van ilyen alkalom egy nő életében.

5. Mivel csak Magyarországon és környékünkön szokás a menyasszonynak éjfélkor átöltöznie, a vegyes házasságoknál izgalmas lesz a vendégeknek látni a menyasszony átváltozását. A menyecske ruha színe általában piros, pink, rózsaszín, bordó, akár népi motívumokkal díszített darab.

 

 

 
Fotók: Papp Évi & Schneider Zoltán