Milyen szempontokon múlik, hogy vajon egy alkalmi ruha ideális-e? Az etiketten, az alkatunkon, az alkalom jellegén? Minden egyes látásmód kicsit formálja azt, hogy mit, hol és hogyan viseljünk, míg végül apróságok halmazából áll össze az, hogy nemcsak a bőrünkben érezzük jól magunkat aznap (is), hanem azzal is kitűnjünk, hogy milyen jó ízléssel választottunk ruhát az adott eseményre.

Vajon milyen alkalmi ruha illik hozzád a legjobban? Ruha: Daalarna, Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán

Sajnos nagyon kevés olyan alkalom adódik, mikor lehetőségünk van leakasztani a legszebb ruhánkat a fogasról, és megélni azt az érzést, amit gyerekkorunkban, mikor anyukánk hosszú ruhájában parádézva forgolódtunk a tükör előtt. Pedig kiöltözni és ünnepelni olyan felemelő érzés, amit a maga teljességében kell megélni. Ha pedig már alkalmakra kerül a sor, keresve is nehéz lenne különlegesebbet és emelkedettebbet találni, mint egy esküvő. Ez az, ami mindenkiből előcsalogatja a hősromantikust, megünnepeljük azt, amitől a lány- és legénybúcsún elköszöntünk, összeborulunk – olykor szó szerint is –, kifulladásig eszünk, és hajnalig mulatunk a legváltozatosabb zenekínálatra. Ezen a napon nemcsak az érzelmi skála fokozataiban tobzódunk, hanem a színesebbnél színesebb programokban is – mindez a sokaság pedig épp az, ami az esküvői megjelenés pikantériáját adja.

Ha tanácstalanul állsz ahhoz, hogy miket érdemes figyelemmel kísérned az alkalmi ruhák kiválasztásakor, akkor ne lapozz tovább, eláruljuk a legfontosabb szempontokat.

Vajon milyen alkalmi ruha illik hozzád a legjobban? Ruha: Daalarna, Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán

Milyen ruhát illik viselni?

Egy esküvő akkor is ünnepélyes alkalom, ha azt nem a legelegánsabb kastélyban tartják a legszigorúbb formalitások figyelembevétele mellett. Éppen ezért – hacsak nincs előre meghatározott tematikus vagy egyéb dresszkód –, elmondható, hogy az „Informal” és a „Semi-Formal” megjelenéssel az általánosságok elvein úszva sem lehet mellé lőni. Ezalapján a nőknek elegáns- vagy koktélruha, a férfiaknak pedig öltöny viselete ajánlott.

Mindezt tovább formálhatja az esküvő stílusa és helyszíne, a szertartás lokációja, vagy éppen az, hogy a pár előzetesen rendelkezik-e valamilyen dresszkódról.

Egy templomi szertartás esetén például figyelj arra, hogy legalább térdig érő szoknyát válassz, a felsőrész pedig ne legyen túlzottan dekoltált. Valószínűleg úgyis lesz mit meggyónni az esküvő után, de az ne a ruhád legyen.

Ha pedig a pár tematikus esküvőt szervez – például gatsby stílusban –, és ehhez a meghívóban előzetesen kötelező megjelenést határoznak meg, akkor ne most akarj lázadó tinédzser lenni; vedd fel azt a rojtot és tollat, és repüljetek vissza a ’20-as évekbe.

Vajon milyen alkalmi ruha illik hozzád a legjobban? – Egy kis inspiráció a vörös szőnyegről

Stílusok és fazonok, amelyeket inkább más alkalomra tartogass

Biztos lógnak olyan ruhák a szekrényedben, amelyekben akár Téged is egyből elvenne az első szembejövő az esküvőn, de vendégként a hangsúly mindig a visszafogott elegancián van. A túlzottan harsány, hivalkodó ruhákat inkább őrizd meg más alkalmakra, semmiképpen sem illik olyan látszatot kelteni, hogy te szeretnéd elvinni aznap a show-t. Kerüld azokat a fazonokat is, amelyek keveset takarnak, vagy amelyekben úgy nézel ki, mint egy diszkógömb. Senki nem akar olyan élményt a csillogó ruháktól, mintha most nézett volna a napba. Ha azonban mégis nehezen válsz meg a feltűnő daraboktól, akkor válassz a hátán kivágott, vagy ejtett vállú ruhát – ezek ugyanúgy szabadon hagyják a bőröd, mindeközben mégis nagyon ízlésesek és nőiesek.

A fenti etikett szabályok „tiltólistája” persze nem lenne teljes a sokak által ismert tabuszínek nélkül. A fehér, a fekete és a piros mind a menyasszony színei, így spórold meg magadnak a nem kívánatos tekinteteket, és válassz inkább a paletta más színeiből.

Vajon milyen alkalmi ruha illik hozzád a legjobban?  Ruha: Daalarna, Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán

Milyen ruhát válassz az esküvő helyszínéhez?

Az esküvő helyszíne az egyik legmeghatározóbb szempont a ruha kiválasztásánál. Egy kastélyban vagy kúriában tartott esküvő mindig elegánsabb megjelenést kíván, míg egy tóparton, borászatban vagy más természetközeli helyszínen tartott esküvőnél sokkal lazábbak a szabályok az alkalmi ruhaviseletben.

A megfelelő lábbeli

Ha tehetitek, mindig érdeklődjetek a párnál a dresszkóddal kapcsolatban, még az olyan részletkérdéseket illetően is, mint a megfelelő cipő. Nagyon sok rusztikus, zöldben fekvő helyszín nem a magassarkú cipőkre lett kitalálva, és nagyon kellemetlen, ha minden alkalommal úgy kell végigtipegni a murván vagy a füves terepen, mintha tűzön járnál.

Meghan és Harry esküvői vendégeitől is elleshettek pár stílustrükköt

Dresszkód kisokos

Egyre gyakoribb, hogy a meghívón a pár dresszkódot határoz meg. A mi kultúránkban nincsenek olyan széles köröket érintő nagyszabású események, amelyek megszabják a viseletet, ezért első körben talán idegennek tűnhet, ha más rendelkezik arról, hogy miben érkezzünk. A dresszkód azonban egy nagyon praktikus üzenet, ami segít abban, hogy ne öltözzünk sem túl, sem alul. De mit is jelentenek a legfontosabb és legismertebb megnevezések? A megjelenés csúcsán a White Tie áll, ami a legelegánsabb öltözetet takarja – ez nők számára a nagyestélyi, a férfiaknak pedig frakkot, inget, mellényt, csokornyakkendőt és fekete lakkcipőt jelent.

A Black Tie eggyel lentebb áll a képzeletbeli rangsorban. Ha a meghívón ez szerepel, akkor a nőknek kisestélyiben, a férfiaknak szmokingban és csokornyakkendőben illik megjelenni. A sorban a Semi-Formal következik, amely a nőknek leginkább elegáns, koktélruhát takar, a férfiaknál pedig sötét öltönyt. A Business formal szélesen értelmezhető, általánosságban azonban irodai elegáns megjelenést jelent mindkét nem számára. Az Informal elegáns és visszafogott ruhát ír elő a nők számára, még a férfiak részére megegyezik a Semi-Formal elvárásaival. A hétköznapi viselet felé haladva beszélhetünk még a Smart casualról – ami a mindennapi öltözködés egy elegánsabb viselete, illetve a Business casualról – ami pedig a Business formal és a Smart casual elemeit vegyíti. Végül eljutunk a Casual kategóriáig, amely a hétköznapi átlagos öltözködés szabályait foglalja magába.

Megjegyezendő azonban, hogy a fenti kategóriák közötti határok gyakorta összemosódnak, és gyakran beszélhetünk egy-egy stílus közötti átmenetről. Hacsak nem a királyi esküvőre vagytok hivatalosak, a legtöbb szigorú formális szabály nem érvényes egy esküvőn, azonban ha a pár kifejezetten ragaszkodik valamelyikükhoz, fontos azt tiszteletben tartani.

Variációk a Daalarna alkalmi kollekcióiból, Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán

Az ideális ruha hossza

Az ideális hossz ott kezdődik, ahol a tizenéves korod bulizós ruhái véget értek, azaz mindenképpen olyan ruha mellett tedd le a voksod, amely kissé térd fölé, vagy térdig ér. Nemcsak elegánsabb, mint egy mini, hanem sokkal kényelmesebb is. Nagyon kellemetlen, ha minden fotón úgy látszol majd, hogy épp a ruhádat igazgatod; hidd el, egy hajnalig tartó táncnál egyik aprócska ruha sem marad ott, mint ahogyan elindultál otthonról.

A maxik is nagyon szépen mutatnak egy szertartáson, gondolj azonban arra, hogy a hosszú ruhákban – kiváltképp a szűkebb fazonokban – sem tudsz majd olyan szabadon mozogni, ha este táncra perdülnél. Ha viszont a szívedhez ez a stílus áll a legközelebb, akkor válassz bővebb fazont, ami teret ad a mozgáshoz, és a legnagyobb nyári melegben sem hatnak fullasztóan. A szűk sellő fazont viszont inkább őrizd meg egy másik alkalomra, hacsak nem akarsz pingvinként topogni egyik helyről a másikra. Csodaszépek, csak nem a táncoló talpakra.

Ruha: Daalarna, Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán

Szavazz a kényelemre!

Az biztosan elmondható a magyar násznépről, hogy szeretünk és tudunk is mulatni. A Grammy-díjért énekeljük a Pálinka Dalt, minden retro dal a táncparkettre hív minket, a pohárköszöntőkön tényleg a poharat és az alkoholt köszöntjük, és akkor is képesek vagyunk egy kis töltöttkáposztát megenni, ha már csak össze tudjuk tunkolni a tányért. Ahhoz, hogy az esküvőknek ezt az ívét végig tudjuk szórakozni, elengedhetetlen, hogy olyan ruhát válassz, amiben kényelmesen érzed magad. Az a ruha, ami már reggel szűk rád, vagy az a cipő, ami már az ajtóban nyomja a lábad, biztosan nem a nap legjobb választása lesz. Legyen nálad mindig váltócipő az esti tánchoz, készülj egy-két sebtapasszal vész esetére, és soha ne mondj le a komfortos érzésről csak azért, hogy a képeken jól mutass majd.

Érezd jól és magabiztosan magad!

Legyen szó bármilyen trendről, ne hagyd, hogy azok kibillentsenek abból, amiben jól érzed magad. Az esküvő legalább annyira szól az önfeledt szórakozásról, mint az eleganciáról, így ha te a hétköznapokban a sportos viseletet képviseled, nem kell jelmezbe bújnod azért, mert az alkalom jellege elvárásokat támaszt feléd. Ha olyan ruhát választasz, ami bár egy kívülálló számára csinos, de te azonban idegenkedsz tőle, az pillanatok alatt látszik majd rajtad.

Valószínűleg a pár is ismeri az ízlésedet, és sokkal inkább szeretnék azt, hogy hű maradj önmagadhoz, minthogy feszengened kelljen egész nap.

Ha tovább böngésznél az alkalmi ruha kínálatban, akkor a Daalarna weboldalát ajánljuk. Ha pedig még többet szeretnél tudni az alkalmi ruha etikettről, kattints ide korábbi cikkeinkért.