Ha eddig azt gondoltad, hogy a fehér szín (és ebből következően a fehér esküvői ruha) unalmas, akkor most meg fogsz lepődni, mert Benes Anita, a Daalarna tervezője felfedi előtted ennek a gyönyörű színnek legalább ötven árnyalatát.

A fehér esküvői ruha története

A mi kultúránkban már jó ideje a fehér számít az esküvői ruha színének, de nem volt ez mindig így. Korábban az európai menyasszonyok bármilyen színű ruhát felvehettek a nagy napra, kivéve pirosat és feketét (a pirosat ugyanis a prostitúcióval hozzák összefüggésbe, a fekete pedig a gyász színe).

Viktória királynő fehér esküvői ruhája 1840-ben, Fotók: Wikipédia

1840 óta terjedt el a fehér esküvői ruha, mégpedig az akkor 18 éves Viktória brit királynőnek köszönhetően, aki rendhagyó módon lemondott az uralkodói jelképekről a szertartáshoz és egy könnyed, fehér, narancsvirágokkal díszített selyemruhában mondta ki az igent Albert szász–coburg–gothai hercegnek. Akkoriban ez körülbelül olyan hatást váltott ki, mintha valamelyik uralkodó most pink ruhában menne férjhez. Viktória egyébként is rebellis természetével vált ismertté uralkodóként, így nem csoda, hogy meglepő ruhaválasztásával is azonnal divatot teremtett. A ruha beégett az emberek tudatába és onnantól nők ezrei akartak maguknak fehér menyasszonyi ruhát. A fehér egyébként is az ártatlanság és a szűziesség szimbóluma, nem véletlen, hogy a nagymamák azóta is ezt a színt várják el a lányunokáiktól az esküvőre.

A klasszikus hófehér

Tervezőként ugyanakkor azt gondolom, hogy a klasszikus hófehér szín inkább illik egy nyári, medencés white partihoz, mintsem esküvőre, hiszen csak nagyon kevés embernek áll jól igazán jól, mivel napsütötte barna bőrön mutat a legjobban. Ráadásul ez a fajta papírfehér szína természetben nem is fordul elő, többnyire mesterségesen lehet előállítani, és általában kevésbé jó minőségű, jellemzően műanyag (még a textil redői is lilás árnyalatúak).Kerüljük, ha lehet.

Egy igazán nemes anyagnak, mint a hernyóselyemnek vagy a gyapjúselyemnek, természetben is előforduló hófehér árnyalata van, ami nem azonos azzal a vakító fehérrel, amit esküvőiruha-tervezőként nem igazán kedvelek.

Egy finomabb bőrszín, világosabb haj és szemszín mellé azonban nagyon rizikós választás a hófehér, mivel kemény, érzéketlen hangulatot kelthet, ezért én inkább a fehér más, izgalmasabb árnyalatait javaslom a legtöbb menyasszonynak.

Törtfehér

Itt van például a törtfehér, ami a lehető legközelebb áll a klasszikus hófehérhez, mégis sokkal nagyobb távlatokat nyit a menyasszonyok előtt, mivel szinte mindenkinek jól áll. Sokkal finomabb, mint az ekrü vagy a színesebb fehér árnyalatok, ezért is közkedvelt a menyasszonyok és a tervezők körében.

Fehér esküvői ruha kicsit másképp

Ekrü és társai

Az utóbbi években egyre inkább színesednek a ruhák és előtérbe kerülnek az olyan árnyalatok, mint az ekrü, a törtfehér, az elefántcsont, az ivory, a tojáshéj, a krémszín, homokszín. Ugyanakkor érdemes tudni – és a menyasszonyok női kísérőivel sokat szoktunk vitatkozni ezen -, hogy nem kőbe vésett szabály, melyik színelnevezés pontosan milyen árnyalatot is takar.

Az alapanyagcégek ugyanis előszeretettel adnak saját elnevezéseket az árnyalatoknak. Ami az egyiknél homok, az a másiknál tojáshéj vagy elefántcsont, sőt gyakran csak egy színkódot adnak az árnyalatnak, és így lesz a fehérnek valóban 50 árnyalata, 1-50-ig beszámozva.

Játék az alapanyagokkal

A Pantone színskála sem igazán mérvadó az alapanyagoknál, mert ugyanannak a cégnek ugyanaz a színkódja egészen más színhatást vált ki egy csipke-selyem keveréken vagy egy tüllön. Egy fényes vagy matt alapanyag képes nagyon meghatározni a színeket. Egy természetes anyagon a színárnyalat, mint például a selyem és a pamut, sokkal szebben tör elő. A szintetikus alapanyagok gyakran élénkebb, intenzívebb színhangulatot adnak.

A fényes anyagokon a fényjáték és a fénytörés sokkal meghatározóbb. Éppen ezért én nagyon szeretem a természetes puha, meleg, és a fényes élénk szintetikus anyagokat együtt használni. Gyönyörű és különleges kombinációkat lehet varázsolni azzal, ha például matt csipke alá fényes selyem anyagot teszünk.

Bőrszínhez árnyalatot

Amikor személyre szabom az esküvői ruhákat, nagyon figyelek a szem-haj-bőrszín árnyalataira. Ha kicsit világosabb valakinek a tónusa (a köznyelvben azt szokták mondani kicsit bántóan, hogy seszínű), akkor ügyelek arra, hogy pici színe legyen az anyagnak: a tojáshéjszínek vagy a pezsgőszín nagyon jól tud mutatni például. A vöröses hajhoz viszont a sárgás egyáltalán nem illik, ott inkább a homok és a rózsaszín árnyalatai lehetnek a nyerők. Az sem utolsó szempont, hogy egy nyári esküvőnél már előre figyelembe vegyük az illető nyári bőrszínét.

Színes kiegészítők

A hófehér színhez nagyon nehéz hasonló árnyalatú kiegészítő színeket választani, mert minden szín könnyen piszkosnak tűnhet mellette: az ekrü olyan lesz mellette, mintha sárga lenne, a porcelán szürkésnek tűnik, a homokszín koszosfehérnek. A fehér tört árnyalataival már sokkal könnyebb játszani, úgyhogy én abszolút a törtfehérek és az ekrü pártján állok.

Ha még egy különleges színt teszünk hozzá a menyasszonyi ruhához, akkor azzal gyakorlatilag az egész ruha összhangját meg lehet változtatni. Egy élénkpink, hideg ezüst vagy sötétkék szalaggal csodákat lehet művelni.

Mindig a személyiség és az esküvő hangulata dönti el, hogy kinek milyen kiegészítő színt ajánlok. Egy klasszikus és elegáns esküvőhöz fekete, sötétkék, arany vagy ezüst kiegészítő színek illenek. Ez finom, elegáns, visszafogott hangulatot ad az eseménynek. Egy romantikus menyasszonynak púderrózsaszín, nude, világoskék árnyalatokat javaslok, amitől bájos és romantikus lesz a hangulat. Egy vidám, feltűnő, különleges személyiséghez az élénk, domináns színek, például a pink a levélzöld, a napraforgósárga illenek.

Vintage színek

Az utóbbi években egyre divatosabb a vintage esküvő hangulat. Előtérbe kerültek a légies, öregbített, kopottabb csipkés tónusok, viseletesnek tűnő színek, amelyekről 1-2 éve még nem is hitték volna a mostani menyasszonyok, hogy tetszene nekik. Most viszont a trendek hatására nagyon gyakran használjuk az antik hangulatú anyagokat.

A trendek hatása az esküvői ruha színére

Jellemző, hogy a tervezők időnként felkapnak egy-egy színt. Ilyen volt például, amikor az Apple termékein divatossá tette a rose gold árnyalatot. Nem sokkal később a táskák is ilyen színekben pompáztak az utcákon, és természetesen aztán az esküvői ruhák kiegészítő színeiben is meg-megjelent nemcsak ez, de a pink összes árnyalata.

Jövőre sok-sok zöld, különleges levélszín várható, előtérbe kerül a természetközeliség (olvasd el cikkünket a Greenery trendről). A Daalarna legújabb, Paradise kollekciója ezt az édeni, természetesen ártatlan, mégis érzékien buja, egzotikus hangulatot hozza vissza. Nézzétek meg a kollekciót erre a linkre kattintva.

Daalarna fotók: Papp Évi & Schneider Zoltán

Nem csak a fehér esküvői ruha titkai érdekelnek? Olvass még tőlünk az esküvőről!