A tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztására elegendő időt kell hagyni, akár az esküvő előtt nyolc-kilenc hónappal már érdemes több szempontot figyelembe véve tájékozódni, felmérni a lehetőségeket. Ha a következő 10 pontot követed, nagy hiba már nem csúszhat a számításaidba.

Daalarna OCEAN 2018 – kattints ide a teljes kollekcióért.

A tökéletes menyasszonyi ruha kérdése az egyik legfontosabb döntés egy nő életében. Van, aki szerelem első látásra pillantja meg, mások hetekig próbálgatják a különböző fazonú és stílusú darabokat, míg rá nem lelnek a tökéletesre. Azonban egy valami biztos. Figyelembe kell venni bizonyos szempontokat, amelyek befolyásolhatják a tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztását.

1. A STÍLUS

A legfontosabb feladat, amit a menyasszonyi ruha kiválasztása előtt mérlegelned kell, a stílus. Képzeld el az esküvődet: királylányként, romantikus hercegnőként, modern nagyvárosi dívaként, esetleg egy abszolút minimalista nőként látod magadat? Ha tudod, körülbelül melyik stílus áll hozzád a legközelebb, már ki is pipálhatod az első pontot.

2. A HELYSZÍN

Közel sem mindegy, milyen környezetben lesz a szertartás és utána a parti. Befolyásolja a ruha választását, hogy egy lazább, kertiparti jellegű eseményt szeretnétek vagy egy tóparti menyegzőt, esetleg egy kastélyt béreltek ki a nagy napra. Tippek a helyszínre ide kattintva

3. A FAZON

A fazon esetében az alakot kell figyelembe venni. Itt még nem kell részletekbe menően kigondolni, milyen ruhát szeretnél, elég csak a sziluettet, a formát kitalálni. Hangsúlyos sellő vagy karcsú derekú királykisasszony ruháról álmodozol? Hogy ne zavarodj össze, érdemes a ruhát felülről lefelé pontról-pontra átgondolnod és lejegyzetelni az ötleteidet. Mennyit szeretnél láttatni a testedből? Akarod, hogy fedje a válladat? Pántos vagy pánt nélküli ruhát szeretnél? Legyen hosszú ujjas, rövid vagy ujjatlan? Dekotált vagy zárt? Klasszikus míderes vagy lazább felsőrésszel készüljön? Hosszú vagy rövid szoknyás? Elől rövidebb hátul hosszabb fazon?

 
A tökéletes menyasszonyi ruha megtalálásának titkai

 

4. A SZÍN

Manapság már nagyon széles a menyasszonyi ruhák színválasztéka. A hófehértől egészen a vad színekig minden megtalálható a palettán. Fontos azonban, hogy nem minden szín és árnyalat áll jól mindenkinek, a bőr, a szem és a haj színei nagyban befolyásolják a döntést. A vakító hófehér a legnehezebb kérdés. Egy kemény, kékes árnyalatú színről van szó, amely csak igen kevés arának áll jól. A törtfehér és a porcelán árnyalatai már több lehetőséget kínálnak, akárcsak a melegebb ekrü, vajszín, tojáshéj és krémszínek. Vannak egészen különleges pezsgő árnyalatok is a kínálatban, de aki igazán bevállalós, valamint az esküvő stílusa engedi, akár színes, pink, kék, zöld, arany színekben is pompázhat a ruhája.

5. ALAPANYAGOK

Nem kell textilmérnöki diploma ahhoz, hogy valaki tisztában legyen néhány alapanyag tulajdonságával. A legfontosabb feladat eldönteni, szálljon e a ruha vagy legyen merev tartása. Ezután következhet az alapanyagok válogatása. Szempont lehet, hogy matt legyen vagy fényes az anyag felszíne, áttetsző, átsejlő, vékony vagy vastag. Ha csipke, akkor mely változatok jöhetnek számításba? Legyen sima vagy díszített? Selyem, szatén, tüll, ezek mind-mind olyan alapanyagok, amelyek közül lehet, valamelyiket egyáltalán nem szeretted a hétköznapi ruháidban sem, így a menyasszonyi ruha esetében sem jöhet szóba, de elképzelhető, hogy már évek óta tudod, neked csak a nagy, tüllös ruha tetszik, semmi más. Írd le, mely anyagok tetszenek és melyek egyáltalán nem, így megint kicsit közelebbkerülsz a végeredményhez.

Kattints ide és nézd meg, mi Benes Anita 5 kedvenc alapanyaga.

6. DÍSZÍTETTSÉG

Az alapanyagok kiválasztása után jöhetnek a díszek. Kövek, kristályok, hímzések, gyöngyök, fodrok, betétek, rátétek, berakások, kis virágok, rózsák. Megannyi ötlet közül választhatsz, de nagyon fontos a mértéktartást!

7. MOZGÁS SZABADSÁGA

Át kell gondolnod, milyen esküvői partit szeretnétek szervezni: egy elegáns állófogadást, ahol alig ülsz majd le az este folyamán vagy egy hajnalig tartó táncos bulit? Nem minden menyasszonyi ruha alkalmas ugyanis önfeledt táncolásra. Az uszály kérdését is ide vehetjük, milyen hosszúságú szoknyátszeretnél magad után húzni, mekkora anyagmennyiség kerüljön a ruhád hátuljára, tudsz e még benne szabadon mozogni, bulizni?

 
A tökéletes menyasszonyi ruha megtalálásának titkai

 

8. ÉVSZAK

Nyári vagy téli esküvőd lesz? Légkondícionált a helyiség vagy szabad téren tartjátok a ceremóniát? Ezek a kérdések főleg az alapanyag eldöntéséhez szükségesek, hiszen nem mindegy, milyen vastagságú lesz a ruhád. Egy augusztusi délután még nagyon meleg tud lenni, ilyenkor bizonyos szövetek átnedvesedhetnek, amit egyik ara sem szeretne szívesen látni. Nem beszélve arról, hogy foltot is hagyhat a ruhán, ami szintén kellemetlen szituációt szülhet. Télen pedig nem érdemes fázni. Vannak olyan meleg, gyapjú vagy selyem alapanyagok, amelyektől a ruhád még meseszerű lesz, de mégsem fagyoskodsz benne egész nap.

9. TISZTÍTHATÓSÁG

A tisztíthatóság nem elhanyagolható szempont. Ha például a ruha tiszta selyem, akkor a természetes színezőanyagok, mint a virágszirom, a fű, de bármilyen étel is olyan foltot hagyhat, amelyet utána nem lehet kitisztítani. Ha olyan körülmények lesznek az esküvőn (szabadtéri helyszín például) inkább műszálas alapanyagból kell készíttetni a ruhát. Azok kevésbé koszolódnak, illetve tisztítani is lehet az anyagot.

Daalarna OCEAN 2018 – kattints ide a teljes kollekcióért, Fotók: Jaksa Tímea, Kondella Misi, Papp Éva és Schneider Zoltán

10. KIEGÉSZÍTŐK

Előfordulhat, hogy van egy olyan családi ékszer vagy egy kedvenc nyaklánc, fülbevaló, amelyet mindenképpen szeretnél viselni az esküvőn. Ilyen esetben az ékszerhez érdemes nézni a ruhát. Nem mindegy egy nyaklánc esetében a ruha felsőrészének kivágása, de az ékszer stílusa is befolyásolja a választást. Illeszkednie kell egymáshoz az ékszernek és a ruhának, különben nem lesz összhangban a megjelenésed. A kiegészítőkhöz lehet sorolni a cipőt is. A helyszín befolyásoljaa cipőválasztást, hiszen egy füves réten nem biztos, hogy előnyös egy magassarkú szandált viselned, belesüpped a földbe és nehezen tudsz benne mozogni. Ha olyan környezetbe tervezitek az eseményt, a cipőt hozzá kell igazítani a körülményekhez. A ruhát pedig a cipőhöz kell választani. Egy lapostalpú topánka is lehet elegáns és csinos, de a ruha hossza miatt lényeges előre döntened.

A Daalarna legújabb, 2018-as esküvői kollekciója, az OCEAN már próbálható a Daalarna budapesti showroomjában. Időpont-foglaláshoz kattints ide az elérhetőségekért.