Napjaink egyik legnépszerűbb fazonja a sellő fazon, azonban az egyik legkomplikáltabb megoldás is egyben. A sellő fazonban nem lehet takargatni az alakodat, így azt is mondhatnám, hogy csak tökéletes arányokkal rendelkező hölgyeknek ajánljuk. Aggodalomra azonban semmi ok! Sokszor még a modellek sem tökéletesek, így megpróbálunk arányaiban csalni a szabásvonalakkal.

Daalarna OCEAN kollekció

A következő szempontokat mindenképpen figyelembe kell venned, ha sellő fazonú menyasszonyi ruhát szeretnél az esküvődre:

1. Ami jó hír, hogy nagyon alacsony és nagyon magas menyasszonyok is viselhetik a sellő fazont, bármilyen magassághoz passzol.

2. A sellő fazon nem tud változtatni azon, ha valakinek nagyon rövid lába és túl hosszú felsőteste van. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor inkább egy másik fazont ajánlanék.

 

3. Pici módosításokkal lehet csalni, ha egy menyasszonynak rövid dereka és hosszú lába van, tehát pont az ellenkező a felállás, mint a 2. pontban leírtak. Ilyenkor a derekat a csípő felé kell tolni, akár egy övvel vagy bármilyen díszítéssel, de muszáj, hogy megnyújtsuk a derekat.

4. Ha valakinek túl erős a csípője, akkor módjával ezzel a fazonnal! A csípő legszélesebb pontjától már csak enyhén legyen szűkített a ruha, sőt, ha lehet, finoman kövesse az alakot. Nem szabad, hogy térdig szűk legyen, mert akkor aránytalanul nagy feneket formál. Hozzátenném, vannak, akik ezt szeretik, több híresség is, mint például Jennifer Lopez, éppen ezért választjaa sellő fazonú ruhákat, mert kihangsúlyozza a nőies formákat. Kinek előny, kinek hátrány.

 

5. Ha egy menyasszony nagyon vékony,akkor egy sellő fazonú ruhában leginkább egy ropira fog hasonlítani.

6. Ha pedig erősebb testalkatú, a csípője és a dereka között minimális a különbség, akkor egy oszlop lesz belőle. Mindkét esetben a derekat kell hangsúlyozni, amennyire csak lehetséges. Egy sötét szalag, egy míderes felső már tud optikailag változtatniezeken a problémákon. Érdemes a ruhát minél inkább térdben szűkíteni, mert az segít abban, hogy gömbölyűbb csípőt érjünk el.

7. Hosszú combokat és rövid alsó lábszárakat eredményez, ha a ruha túl sokáig szűk és csak a legvége kezd el bővülni. Gyakori hiba, amit a megfelelő arányok eltalálásával lehet korrigálni, leginkább a vonalvezetéssel és a hangsúlyokkal lehet változtatni.

 

8. A lehető legjobb megoldás, ha a sellő fazonú menyasszonyi ruhához egy felcsatolható uszályt készítünk. Mostanában erős trend is lett ez a megoldás, mert kettő az egyben ruhát kap a menyasszony: elől sellő, hátul hercegnős megoldással.

9. Az uszály többek között azért praktikus, mert a hosszú uszályrész megnyújta az alakot. Nincs olyan nő, akinek ne lehetne még nyújtani az alakján. Az elől sellőfazonú ruha pedig kiemeli a nőies vonalakat.

 

10. A sellő fazon esetében a cipődet is jól kell megválasztanod. Főleg, ha az uszályos ruha mellett döntesz, a cipőd orra jó, ha kilátszik a szoknya alól. Mindenképpen magassarkú legyen, lapostalpú a nagyon magas, modell alkatú lányoknak áll csak jól egy ilyen fazonhoz, de én még nekik is magassarkút adnék a lábukra.

 

Fotók: Papp Éva & Schneider Zoltán

A Daalarna legújabb, 2018-as esküvői kollekciója, az OCEAN már próbálható a Daalarna budapesti showroomjában. Időpont-foglaláshoz kattints ide az elérhetőségekért.