Felfedezni egy új ékszert lélekmelengető tud lenni, főleg, ha a kézzel készített darabok célja a figyelmesség és az értékmegőrzés. Öt fiatal magyar ékszertervező munkáit mutatjuk be, akikre büszkék lehetünk.

 

Ékszerek…Kiegészítőként tekintünk rájuk, pedig értékük sokszor jóval meghaladja a ruháét. Mégis a divatmárkák másodhegedűse. Szeretjük, ragaszkodunk egy-egy gyűrűhöz, karperechez, eseményhez, személyhez kötjük, de önálló életre képtelenek. Felfedezni egy új ékszert lélekmelengető tud lenni, főleg, ha a kézzel készített darabok célja a figyelmesség és értékmegőrzés. Amint ez a különlegesség, neves ásványokkal párosul, egyedi tervezéssel készül, azonnal elindul a fantáziánk, hogyan teheti gazdagabbá, hangsúlyosabba öltözékünket.

A divattervező elképzelése egy alkotói folyamat, melynek eredménye egy kollektív csapatban, képzett varrónőkkel történik (kattints ide a Daalarna műhelytitkaiért). Ezzel szemben egy ékszertervező magányos farkas, sokszor egyedül alkot. Ismernie kell az ékszerészet minden mozdulatát, kézügyessége és finommechanikai érzéke nélkülözhetetlen munkájában. Lenyűgöző látni, milyen precizitással nyúlnak az ékszerészek a legapróbb brillekhez, nyers, megmunkálatlan anyagokhoz majd válik kezeik alatt csillogó, selymes anyaggá a technikai lépések sorozata után. Öt olyan fiatal magyar ékszertervező munkáit mutatjuk be, akik egyedül alkotnak.

 

Magyar ékszertervező kedvenceink: Dorivisy

Visy Dóra Budapesten és Firenzében tanulta az ötvösmesterséget. Különleges anyaghasználata és azok párosítása sokszor meghökkentő. Kollekciói egytől egyig már-már filozofikus latolgatások szüleményei. Tetszik, hogy ékszereinek minden egyes darabjában ott van kézimunkája, érintése. Legutolsó kollekciójában új korszak születése érezhető. A mára már határozott stílusvilág kifinomult, precíz munka és sok év tapasztalatának eredménye. Rózsaarannyal és tahiti gyöngyökkel párosított, könnyed, játékos, de határozott darabjai eltérnek eddigi munkáitól.

 

Magyar ékszertervező kedvenceink: Rienne Creations

Nagy Adrienne a MOME-n végzett, majd került ki Londonba, a London College of Fashion iskolába. Dolgozott Marc Jacobs műhelyében New Yorkban, majd gondolt egyet és nagy szerencsénkre megalkotta a Rienne márkát itthon. A tavalyi Daalarana bemutatón a lányok Adrienne extravagáns fejpántjaival vonultak a kifutón. Érdemes ellátogatni a március 10-ei show-ra is, hiszen kiegészítői sok újdonsággal idén is feltűnnek az új Daalarna kollekcióban. Fülbevalói, nyakláncai nem pironkodnak, vakmerő statement darabjai királynővé avanzsálják viselőjüket.

 

Magyar ékszertervező kedvenceink: Ilyés Juli

Juli grafikusként diplomázott, csodaszép mesekönyveket illusztrált, mikor egyrészt anyagi megfontolásból, másrészt kíváncsiságból az ékszerészet irányába mozdult. Leginkább autodidakta módon sajátította el az ötvösmesterséget, de kifinomult kézügyessége, mellyel korábban részletgazdag képeket festett, segítette őt tökéletesíteni letisztult vonalait ékszereiben. Ezüstözött sárgarézzel és titánötvözettel készült egyedi gyűrűinek színválasztása még árulkodik grafikai hátteréről, de profin megmunkált darabjai már egy kiegyensúlyozott ékszerész keze munkáit dicsérik.

 

Magyar ékszertervező kedvenceink: Ruszkai Jewellery

Akvamarin, rubint, galanit, zafír, smaragdzöld, rózsakvarc. Már a szavak szépsége is lenyűgöző, a gyűrűk nyers, rusztikus feldolgozása pedig ámulatba ejtő. A gazdag textúrák bátor használója Ruszkai Orsolya. Egy újabb grafikustanonc, aki ékszerésszé avanzsált az évek során, de milyen tökéletes adomány, hogy a tust, ceruzát, festéket felváltotta a kalapács, a fűrész és az üllő. A tömegtermelés, a lézeres vágás és a virtuális valóság korában felüdülés tökéletlen, tapintható, élettel teli ékszereket viselni. Kézzel kalapált, hajlított fémek tartanak érintetlen féldrágaköveket. A nyers, rusztikus szépség a különleges csiszolatlan gyémántokat a kalapács nyoma teszi különlegessé.

 

Magyar ékszertervező kedvenceink: VandaFerencz

Ferencz Vanda ékszereivel először a Wampon találkoztam, jó pár évvel ezelőtt. Egy apró dobozon árulta könnyed, két oldalas kerek fülbevalóit. Standja bár elfért egy farmerzsebben is, fülbevalóin azonnal feltűnt karakteres egyedi formavilága és hibátlan technikája. Iszonyúan tetszett, hogy a fülbevalók mérete nagy, extravagáns darabok, de súlyban csekélyek, mintha nem is lenne a fülcimpádban semmi. Vanda fémműves szakon végzett a MOME-n. Diplomamunkáját a USE unused kollekciójára építette, majd több ismert magyar márkával is kollaborált (Nanushka,Je Suis Belle). Vanda folyamatosan képzi magát és kísérletezik olyan újabb anyagokkal, mint példáula high-tech karbon. Itt nem volt rest autókarosszéria lakatosoktól tanulni, hogy újabb kollekciójában pink, piros és türkizszínekben pompázó színezett homorú üvegszövetet és a geometrikusan tört fémet hozza divatba. A fém és karbon kombinációjával készült kétoldalú fülbevalóinak határtalan lehetőségei hamar megtalálják a különböző stílusú ékszerviselőket.

Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők és a Daalarna világából!