A mi kultúrkörünkben a legtöbb menyasszony fehérben mondja ki az igent, de sokan álmodnak színes esküvői ruháról. Benes Anita most nekik segít megtalálni a tökéletes színárnyalatot a színes esküvői ruhák között.

,színes esküvői ruhák,szines eskuvoi ruha,szines ruha,esküvői ruha,esküvő,benes anita,daalarna,

A szüleink és a nagyszüleink korosztálya már az ekrü színárnyalatú ruhákat is a színeshez sorolta. Tervezőként számomra a „színes ruha” ott kezdődik, amikor valóban jól érzékelhető szín fedezhető fel az anyagban.

Színes esküvői ruhák – Blush, rózsakvarc és társai

Mostanában az egyik legnagyobb trend a blush és a rózsakvarc. Akár a teljes esküvői ruha is készülhet ebből a színből, de nagyon gyakoriak a színátmenetes megoldások is, amikor például pinkből finom törtfehérbe megy át a ruha anyaga. A rózsaszíntől a natúrabb púderszínekig vagy egészen a hideg lilás árnyalatokig is választhat egy menyasszony, ha valami igazán különleges, de kevésbé extrém megoldást szeretne viselni a nagy napon.

 

Színes esküvői ruhák – Virágok és festményszerű printek

Látványos és különleges megoldás a nagy napra. A Flower kollekció színes virágait Monet impresszionista festményei ihlették, de egy levélminta vagy cseresznyevirág-minta is tökéletes kiindulópont lehet. (Ide kattintva egy Daalarna menyasszonygyönyörű, színes esküvői ruhájának képeit nézhetitek meg, ezen a linken pedig Szikszai Johanna, a Daalarna modelljének virágmintás esküvőjét csodálhatjátok meg – a szerk.)

 

Színes esküvői ruhák – Vörös, narancs, pink

Nagyon szeretem a különleges színeket és szerencsére gyakran kapok ilyen felkérést akkor, ha a pár egyik vagy mindkét tagja másik kultúrkörből származik. A távol-keleti esküvőkön például nagyon szeretik a vörös, a narancs és a pink színeket, ha esküvői ruháról van szó. Persze nem csak a tradíciók miatt választhat valaki látványos színeket: sok menyasszony egyszerűen csak nem tud azonosulni a klasszikus fehérrel és valami izgalmasabbra vágyik.

 

Színes esküvői ruhák – Fekete

Eddig összesen két fekete esküvői ruhát terveztem a menyasszony kérésére a pályafutásom alatt. Érdekes, hogy amennyire divatos és elfogadott a kis fekete ruha a különféle eseményeken, egy esküvőn tabunak számít ez a szín. Híres nemzetközi tervezők is megpróbálták már belecsempészni a kollekciójukba, de mivel a fekete a mi kultúránkban inkább a gyász színét jelképezi, nem vált erős trenddé, inkább egy érdekes kísérletnek fogható fel. Azt tapasztaltam, hogy Amerikában sokkal elfogadottabb választásnak számít, mint itthon (kattints ide a Csajok című sorozat sztárjának fekete esküvői ruhájáért – szerk.). Magyarországon gyakran a szülők-nagyszülők korosztálya még kiegészítő színként (derékra kötött szalag, fejpánt, stb.) is elutasítja a feketét, ha menyasszonyi ruháról van szó.

 

Színes esküvői ruhák – A kék árnyalatai

A saját esküvői ruhám sötétkék csipkéből készült, ezért számomra különösen kedves ez a szín. Jó választás lehet a kék minden árnyalata, a világoskéktől (amely egy nagyon erőteljes trend napjainkban) egészen a mélykékig. A népszerűség oka lehet az is, hogy itthon ezt a színt a boldogsághoz és a szerencséhez kötjük és a hagyomány szerint a menyasszonynak kötelező „valami kéket” viselnie az esküvőn. Éppen ezért gyakran megesik, hogy ennek megfelelő árnyalatot választanak. Korábban volt egy Daalarna kollekció is, amelybe különlegességként belecsempésztünk egy kék ruhát is és nagyon sok menyasszony választotta az esküvőjére.

 

Színes esküvői ruhák – Arany és ezüst

Az ünnepek kedvelt színei gyakran jelennekmeg az esküvőn is, hiszen a nagy nap ünnepélyességét, hangulatát emeli. A régi nemesi családokban még megszokott volt, hogy az esküvőre a legszebb, legdíszesebb ruhájukat vették fel a menyasszonyok, az arany és az ezüst színek pedig tökéletes alkalmi viseltnek bizonyultak egy házasságkötéshez. Az idei év nagy trendje, a rose gold tökéletesen illeszkedik ebbe a hagyományba.

Fotók: Papp Évi és Schneider Zoltán/Daalarna (weboldal)

Hogy tetszettek a színes esküvői ruhák? Benes Anita korábbi írásait ide kattintva olvashatod el. Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesüljaz esküvők világából!