Ha esküvői kreatív vagy jegyesfotók készítése előtt álltok, vagy ha csak szeretnétek magatokról szép közös képeket készíttetni, fogadjátok meg Jachimek Anett modell tippjeit, aki állandó résztvevője a Daalarna éves bemutatóinak is. 

Volt szerencsém pár hete a barátommal, Danival egy esküvői kreatív fotózáson részt venni – bár egyelőre nem, mint valódi ara, hanem az egyik kedves ismerősöm, Noémi és a munkatársa, Péter kérésének eleget téve. Szerettek volna egy fiatalos, vintage hangulatú, vidám fotózást csinálni, hogy megmutassák, mit tudnak, és ahol a Daalarna ruha is igazán életre kelhet. A következő jótanácsokat így valamennyire tapasztalatból írom: összeszedtem a legfontosabb dolgokat, amiket egy ilyen különleges fotózás kapcsán érdemes megemlíteni.

,esküvői kreatív,kreatív fotózás,esküvői fotók,esküvői képek,daalarna ruha,

Jachimek Anett 10 tanácsot ad, hogy jól mutassatok az esküvői kreatív fotókon

1. Ha ismered a fotóst, nagy szerencséd van, ugyanis sokkal felszabadultabban telik majd a fotózás is.

De mégis, sokan rettegnek attól: milyen érzés lenne egy idegen ember előtt pózolni? Sokakban ez kellemetlen érzéseket vált ki, ezért tanácsos a fotózás előtt megismerkedni a fotóssal/fotósokkal, leülni egy-két kávé erejéig. Ilyenkor a koncepciót is már jó előre megbeszélhetitek, és a személyes találkozás során jobban megismerhetitek a szakembereket is. Jobb, ha több fotós van, ugyanis mindkettő más-más szemszögből lát titeket. Különösen igaz ez egy férfi-női felállásnál, ráadásul a női fotós sokat tud segíteni a menyasszonynak, a férfi fotós pedig a vőlegénynek.

2. A helyszín kiválasztása nagyon-nagyon fontos.

A helyszínválasztásnál a fotósok is nagy segítségetekre lehetnek, kérjetek tőlük tanácsot, ha bizonytalanok vagytok. A lényeg, hogy gondoljátok át: ti milyenek vagytok, mit szeretnétek sugallni a képeitekkel? Ha olyan helyszínt választotok, ahol feltűnhetnek mások is, figyeljetek oda, hogy ne legyenek zavaró tárgyak, pl. autók, szemeteskuka, hotelszobában TV, stb. a környéken. Bár többnyire a fotósok feladata, hogy ezekre figyeljenek, jó, ha olyan helyre szervezitek a fotózást, ahol nincsenek ilyen zavaró tényezők. Érdemes világos helyet és természetes fényeket választani, ezek mindenkinek jól állnak.

3. A fotózást megelőzően is vannak ám teendőitek.

A fotózás napja előtt fontos, hogy aludjatok sokat és igyatok sok vizet az előző hetekben – így még kisimultabbak lesztek majd a képeken. Fontos a bőrápolás is, a testápolás, arcápolás, szakálligazítás vagy borotválkozás (férfiaknak). A lényeg, hogy a fotózáson a legjobb formátokat hozzátok!

4. Legyetek természetesek – igen, ez az egyik legnehezebb feladat.

Bár ott a kamera és legalább egy (de sok esetben kettő, nálunk is így volt) fotós, akiket feltehetőleg alig ismertek, akkor se feszüljetek be, hiszen ti ott vagytok egymásnak. Gondoljatok arra, hogy milyen szép képeitek lesznek, hogy a képeken megmutathatjátok, milyen a ti szerelmetek. Viselkedjetek egymással úgy, ahogyan a hétköznapokon is. Tereljétek el a gondolatotokat arról, hogy ez egy fotózás, a ti dolgotok, hogy élvezzétek ezeket a pillanatokat – a fotósoké pedig az, hogy megörökítsék ezeket a boldog perceket.

5. Ha műtermi vagy beállított képek készítésére kerül a sor, akkor se ijedjetek meg, ha nem profi modellek vagytok.

A legjobb, ha követitek a fotósok utasításait, nekik ugyanis – ellentétben veletek – nem ez az első fotózásuk, tudják, hogy melyek azok a pózok, amik mindenkinek jól állnak. Lehet, hogy előszörre egy-két mozdulat idegennek, furcsának tűnik majd, de bízz bennük. Adj a véleményükre, fogadd meg a tanácsaikat!

6. Ha ketten szerepeltek a képen, fogódzkodónak ott a másik. Azonban, ha a másik feled nélkül is fotóznak, a biztonságérzet elveszhet, kényelmetlenül érezheted magad.

Ilyenkor is próbálj meg laza és nyugodt maradni, csak add önmagad! Ne zavarjon, hogy most egyedül kell a kamera előtt állnod, és természetes, hogy nem érzed magad annyira ügyesnek. De hidd el, ez nem így van. Ha boldog vagy, az a képeken is látszani fog. Legyél magabiztos és sugározz!

7. A legapróbb dolgokra is figyeljetek oda!

Sokszor nem is gondolná az ember, hogy egy csúnyán tartott kézfej vagy görnyedt tartás mennyit ronthat egy képen. Bár, általában a fotósok dolga, hogy beállítson titeket, nem árt, ha ti is foglalkoztok a dologgal még a fotózás előtt. Előző napokban lapozgassatok újságokat, nézzétek meg a legfontosabb elemeket! Például minden képen húzzátok ki magatokat, vállak hátra, has be! Ez különösen fontos, ha a menyasszonyon pánt nélküli ruha van, hogy ne gyűrődjön a bőr. Az állakat érdemes leszegni, de véletlenül se húzzátok be a nyakatokat, mert az senkinek nem előnyös. Az ujjak legyenek lazák és természetesek, semmiképp ne görcsösek.

8. Nagyon figyeljetek oda a kiegészítőkre is, a hajra, a ruhákra, hogy minden a helyén legyen.

Ne legyenek redők, gyűrődések, a hajatok ne legyen kusza, a csokorból ne lógjanak ki kósza virágok. Alapvetően ez is a szakemberek dolga, de sokszor ők is annyi mindenre figyelnek egyszerre, hogy jobb, ha ti is csekkoljátok a külsőtöket. Egy fotózást még jobban feldob, ha nemcsak a menyasszonyon, hanem a vőlegényen is van egy-egy kisebb kiegészítő, óra, nadrágtartó, nyakkendő – ezekkel ráadásul „játszhattok” is a képeken, ha úgy tartja kedvetek.

9. Fiúk! Szomorú, de sajnos így van: divat és dizájn szempontjából az esküvő a menyasszonyról szól.

Neki van gyönyörű ruhája, az ő haját, sminkjét, körmét készítik és szépítik a szakemberek, az ő cipőjéért irigyek a lányok és az ő kiegészítői („valami régi, valami új, valami kölcsönkapott, valami kék!”), csokra, ékszerei viszik el az ember szemét. Ne sértődj meg, ha éppen ezért kicsit több kép készül a menyasszonyról, mint rólad! Eleve, gondolj bele: a nők lapozgatják az esküvői újságokat és nézegetik a fotósok képeit… mondhatni ők a célközönség.

10. Készüljetek fel minden eshetőségre, egy fotózás ugyanis akár 2-4 órás is lehet, rajtatok múlik, mit szeretnétek.

Előre legyen egy forgatókönyvetek, hogy mikor, melyik helyszínen és mennyit fotóztok. Ha az esemény tényleg az esküvőtök napján történik, akkor különösen fontos, hogy betartások az időt! Mindenesetre innivaló mindenképpen legyen nálatok, és egy-két falat vésztartalék is, és ha nehezebb terepen fotóztok, legyen a menyasszonynál váltócipő is.

Akik az esküvői kreatív fotók készítésében közreműködtek:

Fotók: Travel Note Weddings
Ruha: Daalarna
Helyszín: Villa Vitae, Balatonfüred
Smink: Huszka Barbara makeup artist
Haj: Jacky Art Hair
Csokor: Attila Virágszalon
Modellek: Anett & Dani

Tetszettek Anett és Dani esküvői kreatív fotói? Akkor olvasd el Anett írását a 2017-es Daalarna show-ról is – kattints az élménybeszámolójáért!