Manapság hazánkban is egyre népszerűbb az esküvőszervező. Már nem számít luxusnak felbérelni egy profi szakembert, hogy segítsen a szervezésben. A szervezés első szakaszaiban fontolóra vettem, vajon nélkülözhetetlen-e az esküvőszervező. Képzeletbeli érveimet ellene és mellette papírra vetettem. Vigh Dia mutatja a pro-kontra listát!

Vigh Dia és Landesz Katalin esküvőszervező

 Legyen:

– Külföldön élünk, így sok mindent nehéz lesz intézni

– Tapasztalatainak köszönhetően hasznos tanácsokat adhata szervezéssel kapcsolatban

– Gondoskodna róla, hogy semmiről se feledkezzünk meg

– Az esküvő napján szeretnék nyugodt lenni és élvezni a napot, nem pedig azon görcsölni, hogy minden rendben alakuljon

 

Ne legyen:

– Pontosan tudom, hogy mit akarok, nem kell nekem esküvőszervező, hogy rámerőltesse az akaratát és a bevált módszereit

– Tudom, melyik szolgáltatókat szeretném magamtól is

– Plusz költség

 

A dilemmámat elég hamar megszüntette a tény, hogy a helyszín tulajdonosa kikötötte, ők mindig esküvőszervezővel dolgoznak, és azon belül is hármat ajánlanak. Egyébként is hosszabb volt a ’’Legyen’’ lista, szóval azért sokat nem bánkodtunk. Az anyagiakat tekintve: van olyan esküvőszervező, akinek nincs fix díja, hanem csak a szolgáltatókkal kötött szerződések után kap jutalékot. Másoknak van egy előre megszabott ára, aminek általában a felét kell előre kifizetni, a másik felét pedig az esküvő napján. Sok esküvőszervező állítja, hogy nekik köszönhetően akár pénzt is spórolhattok, mert segítenek a költségvetéseteket betartani.

Miután alaposan áttanulmányoztuk, tanulmányoztam – a vőlegényem az ilyen apró részletekben elveszik, így legalább A és B opcióra kell neki leszűkíteni a lehetőségeket – az ajánlott esküvőszervezőket, úgy éreztem Landesz Kati áll hozzánk a legközelebb. Megerősített a döntésemben, hogy az egyik ismerősöm esküvőjét is ő szervezte és nagyon meg volt vele elégedve.

Pár nap múlva felvettem Katival a kapcsolatot és abban maradtunk, hogy mivel a személyes találkozó először nem megoldható, beszélgessünk Skype-on. Elmondta, hogy mielőtt kiválasztanánk őt, nagyon fontos, hogy érezzük megvan közöttünk a kellő szimpátia. Minden szolgáltatónál fontos, hogy ne csak a munkái tetszenek, hanem emberileg is kedveljük, mert az esküvő napján a legideálisabb, ha olyan emberek vesznek körül, akiktől nem mászunk a falra. A szervezőre pedig ez hatványozottan igaz, hiszen az esküvő előtt több hónapot, akár egy évet is szoros együttműködésben töltünk vele.

A Skype hívás kissé kalandosra sikeredett, mivel éppen úton voltunk, azonban az autóban a térerő hol elment, hol nem, de arra elég volt, hogy megállapítsuk, Kati nagyon rokonszenves mindkettőnknek. A hívás után rögtön el is döntöttük, hogy ő legyen a szervező.

Mindez tavaly júliusban történt, az azóta eltelt nyolc hónapban nagyon sokat dolgoztunk, ötleteltünk együtt az esküvőn. Személyes találkozók után kiválasztottuk a szolgáltatókat, elkísért a ruhapróbára, catering és torta kóstolóra, a dekorosunkkal együtt többször ellátogattunk a helyszínre, egyeztettünk sok apró részletről, mígnem összeállt a forgatókönyv. Nemrégiben a hivatalos papírokat intéztük, de hosszú még a lista.

A menyasszonyok elképzelései különbözőek, ezért az esküvőszervező is más-más dolgok miatt lehet fontos nektek. A mi esetünkben úgy érzem, Kati eddig abban a legnagyobb segítség, hogy a sok-sok ötletemet segít megvalósítani és összeegyeztetni, vagy, amikor valamiben döntésképtelenek vagyunk, tovább tud minket lendíteni, és figyel az apró részletekre, olyanokra, amikre mi nem is gondolnánk. Barátnőmként tekintek rá és tudom, hogy bármikor felhívhatom a legkisebb kérdésemmel is.

A puding próbája az evés és ugyan az esküvő maga még hátra van, engem már most meggyőztek, hogy fontos és hasznos az esküvőszervezők munkája. A legjobb érzés pedig, hogy tudom az esküvő napján nyugodt lehetek, mert Katiék mindent a kezükben tartanak majd. Mi pedig élvezhetjük azt a napot, amit már olyan rég óta tervezünk.

Mit gondolsz, te igénybe fogod venni esküvőszervező segítéségét? Következő blogbejegyzésem a szolgáltatók kiválasztásáról szól, kattints ide érte. Landesz Katalinnal interjút is olvashatsz ide kattintva.