A Madison parfüméria és a Secret Stories minden héten bemutat egy parfümmárkát és a hozzájuk kapcsolódó történetet. Az első illatcsalád a BYREDO nevet viseli, amely Ben Gorham svéd művész nevéhez kapcsolódik.

(Ben Gorham – forrás: Pinterest)

A svéd parfümmárka Ben Gorham nevéhez fűződik, aki eleinte képzőművésznek tanult Torontoban, New Yorkban és Stokholmban. Akkor szeretett bele a parfümökbe, amikor egy parfümőr javasolta neki, inkább az illatok világában keresse a művészetét. Gorham kreativitása, inspirációi valóban utat találtak a parfümökhöz, addig meg sem állt, amíg 2006-ban nem alkotta meg önálló márkáját, a BYREDO-t.Parfümőrök segítettek neki megkreálni az illatokat, úgy mint Olivia Giacobetti és Jerome Epinette.

A Byredo névre keresztelt parfümcsalád illatai számos élmény hatására formálódtak. Gorham édesanyja indiai származású, a füstölők és a fűszerek illatai kihagyhatatlanok voltak. Gyerekként sokat utazott, így az akkor szerzett élményei, illatokhoz kapcsolható emlékei mind fontos alapanyagokként szolgáltak. Azt biztosan tudta, hogy nem szeretne olyan illatokat kreálni, amelyekkel behódol a közönségnek, így lett a Byredo a Niche parfümök egyik kultikus márkája.

Nemcsak parfümöket (női és férfi illatokat egyaránt), hanem enteriőr illatokat, kézkrémeket, testápolókat és szappanokat is készít, valamint nagy sikere lett a hölgyvásárlók körében a hajparfümöknek.

 

(BYREDO parfümök a Madison parfümériában. Fotók: Czank Lívia)

A BYREDO három legismertebb parfümje:

Oliver Peoples

Oliver Peoples eredetileg egy kultikus szemüvegmárka, például az Amerikai Pszicho című filmben is ezt viselte a főszereplő, Christian Bale. A három parfümillat 2006-ban egyfajta kollaborációként jött létre a szemüvegek mellé. Minden illathoz tartozott egy szemüveg.Európában csak kevés helyen lehet megtalálni.

Az Oliver Peoples idén mutatja be három új illatát, amelyeknek a Golden Our nevet adták. A kaliforniai naplementének az utolsó óráiról kapták nevüket, amikor a tengerpartot és az égboltot arany színűre festi a Nap. Az üvegek is aranyszínűek lesznek.

Bal d’Afrique

Meleg és romantikus vetiveres (zöld gyökér) illat. Párizs századeleji Afrikáért való rajongása, a párizsi avantgardizmus és az afrikai kultúrának a közös találkozása inspirálta.

1996

Eredetileg limitált szériás parfüm volt. Inez&Vinoodh fotóspáros privát partit szervezettés az oda meghívott barátoknak, ismerősöknek szerettek volna kedveskedni egy ajándékparfümmel. Ennek az illatnak a megkreálására kérték fel Gorham-ot, aki egy 1996-os fotót hívott inspirációs forrásnak, így lett az illat neve egy évszám. Végül a művészvilágban annyira sikeres parfüm lett, hogy után gyártották és így került ki a niche parfümöket forgalmazó üzletekbe.