Sipos Zita neve részben már összeforrt a Daalarna márkával, hiszen az eddigi években minden bemutató sminkje az ő és csapata keze munkáját dicséri. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező sminkmestert kérdeztük a Daalarna sminkek inspirációiról és az idei menyasszonyi smink trendekről.

“Akkor jó a menyasszonyi smink, ha a festék helyett a szépség érvényesül”

Mi alapján találod ki az aktuális Daalarna show sminkjeit, mennyire követed az aktuális trendeket?

Mindig Benes Anita instrukciója alapján készülnek a sminkek, ő mond egy irányvonalat, mi pedig megvalósítjuk az elképzeléseket. Előtte általában inspirációs jelleggel különféle külföldi show-kat és sminkeket is nézegetek. Idén a Vicoria Secret fashion show sminkjei alapján találtam ki a Daalarna modellek kinézetét. Lenyűgözött, amit láttam, ugyanis mertek bátrak lenni, és elhagyták az eddigi megszokott egyensminket. A lényeg a lányok karakterén volt, azon, hogy kinek mi áll a legjobban – javasoltam Anitának, hogy mi is tegyünk így, és tejesen egyet értett, tehát ezt az irányt próbáltuk követni mi is. Egyébként ezenkívül általában a Chanel és a Dior sminkjei szoktak inspirálni, ezekkel melléfogni nem lehet.

Milyen volt a lányok idei sminkje?

A lényeg az volt, hogy ne legyenek előre megtervezett, kitalált sminkek, hanem a lányok arcához igazodjon minden vonal és személyre szabva alkossuk meg a sminkeket. Szerettük volna, hogy kicsit olyan legyen, mintha tényleg menyasszonyok lennének és az ő karakterüknek megfelelő sminket kapjanak.

Az egyetlen közös pont a korall színű rúzs volt, ami a tavasz és a nyár üdeségét kívánta belecsempészni a show-ba, ráadásul mindenkinek nagyon jól állt.

 

Melyek voltak az uralkodó színek?

Sok barnás árnyalatot használtunk a barna szeműeken és szürkés árnyalatokat a kék szeműeken. Az idei koncepció miatt több színt is használtunk, a szemhéj fő színei között barna, bordó, szürke, ezüst és acélkék is szerepelt. Hogy az összhatás még szebb legyen, kisebb műszempillákkal egészítettük ki a szem sminkjét. Mindezt pedig egy kis fénnyel koronáztuk meg, melyet a lányok orcáira raktunk. A személyre szabott sminknek egyébként hatalmas sikere volt, mindenhonnan csak pozitív visszajelzés érkezett.

Ha az elmúlt évek sminkjeit nézzük, melyik volt a kedvenced?

Mindig az utolsó bemutató sminkje a kedvenc, tehát most épp a 2017-es. Hogy miért? Mivel az a legtrendibb. Ez a „nem előre megtervezett” smink pedig kifejezetten jó választás volt, örülök, hogy mi is ezt az irányt alkalmaztuk. A trendekkel mi is lépést tartunk, melyek évről évre változnak, a bemutatók sminkjeit is igyekszem ezekhez igazítani. Persze vannak olyan trendek is, amiket szeretek, de nem biztos, hogy egy ilyen jellegű esküvői ruha bemutatóra illendő lenne a lányokat annak megfelelően kifesteni.

 

Melyek az idei trendek, milyen legyen a menyasszony sminkje 2017-ben?

Sajnos az utóbbi években azt vettem észre, hogy eluralkodott egy rossz ízlés, ami a „youtubereknek”, a sokszor hozzá nem értő bloggereknek köszönhető; az interneten nagyon sok az önjelölt sminkes, és egyre több csináld magad sminket látni. Azt gondolom, hogy ez nem jó irány, a legjobb trendek jelenleg azok, amelyek ezekkel szembe mennek. Sajnos nagy divat lett az is, hogy látszik a smink a lányokon – ezt úgy értem, hogy az összkép akkor szép, ha a festék maga nem kap szerepet, ha nem hangsúlyos. Akkor jó, ha a smink az arccal és a személyiséggel együtt él. 

A lényeg, hogyha ránézel egy lányra, nem a festéket, hanem a szépséget látod meg először – ez pedig különösen fontos a menyasszonyok esetében.

Egy menyasszonyi smink esetében mire érdemes figyelni?

A menyasszonyi sminkeknél jó minőségű, tartós anyagokkal kell dolgozni, olyanokkal, melyek a legnagyobb nyári melegben sem „másznak el”. A jó sminkes kiválasztása nagyon fontos, ahogyan az is, hogy a szakember tudja alázattal festeni a menyasszonyt. Nem szabad mindent rárajzolnia csak azért, hogy megcsillogtassa a tudását – ilyenkor nem azon van a hangsúly, hogy mennyire jó, hogy hány technikát ismer. A lényeg, hogy a smink típusa, a színek és az alkalmazott formák passzoljanak a menyasszony személyiségéhez. 

Egy dologra érdemes odafigyelni: egy menyasszony semmiképp se legyen túl szexi és kihívó! 

Kerüljük a nagy, soros műszempillákat is. Úgy válassza ki a sminket a menyasszony, a szakember pedig úgy alkossa meg, hogy az esküvői képeket valószínűleg még a dédunokák is nézegetni fogják, tehát legyen örökérvényű és szép a végeredmény.

A 2015-ös Daalarna show sminkje, Fotók: Jaksa Tímea, Varga Zorán, Kondella Misi, FeCsa

Nézegess valódi esküvőket ide kattintva vagy olvasd el Hajas László mesterfodrász esküvői frizura tippjeit ezen a linken