Több mint száz lányt vártak a Daalarna három napon át tartó castingjára a legjobb magyar ügynökségektől, hogy kiválasszák azt a húsz modellt, akik a március 10-ei divatbemutatón életre keltik a kifutón a márka legújabb esküvői és alkalmi ruháit. Milyen egy casting a Daalarnánál? A modellválogatásról szóló cikksorozatunk első részében Benes Anita mesél a kiválasztás szempontjairól.

 

Hercegnők a kifutón

„Több érzelmet szeretnék látni az arcodon és nagyobb lendületet a mozgásodban. Ha végigmész a kifutón, azt kell érezned, hogy te vagy a legszebb, csak így fogja neked elhinni a közönség is. Úgy sétálj, mintha hercegnő lennél” – mondja el a modellválogatás alatt többször is Benes Anita a casting egyik tételmondatát, és már sorolja is, milyen szempontok szerint választ a sok gyönyörű lány közül.

 

„Hiába szép valaki, hiába tökéletes az alakja, ha nincs meg mellé az a kisugárzás, ami az ilyen típusú ruhák viseléséhez elengedhetetlen.”

 

“Gyakran találkozom azzal a casting során, hogy a lányok nincsenek tudatában a saját szépségüknek és emiatt kevésbé magabiztosak, nem úgy ragyognak a kifutón. Elszomorít, amikor fiatal, gyönyörű lányokat frusztráltnak és elégedetlennek látok. Nem féltétlenül szupermodelleket keresek a Daalarna show-ra, nincsenek olyan irreális elvárásaim, amelyekkel esetleg egy-egy nemzetközi showcastingján találkozhatnak. Az sem elsődleges, hogy pont 90-60-90 legyen a méretük. Azt vettem észre, hogy a közönség hálás, ha a vékony lányok mellett nőiesebb alkatú modelleket is látnak a kifutón. Egyetlen szempontom van, ami minden kiválasztott lányra vonatkozik: legyenek rendben magukkal, viseljék büszkén az adottságaikat és akkor mindenki gyönyörűnek fogja látni őket.”

 

 

Mihalik Enikő is volt kezdő

A több napos castingon 14-től 25 éves korig sokféle modell megfordul: a tapasztaltabbak jelentős része már szerepelt korábban valamelyik Daalarna bemutatón és alig várja, hogy ismét a kifutóra lépjen a szebbnél szebb esküvői és alkalmi ruhákban. Van, akinek csak leveszik a méreteit és már mehet is, mert biztos helye van a show-n, másokkal viszont akár 15-20 percet is foglalkozik Anita, mert nagyon szeretné kiválasztani, de még nem tökéletes a mozgása a kifutón. Ezzel kapcsolatban megengedően nyilatkozik: szerinte a járástanulható, a karizma és a bátorság viszont már összetettebb kérdés.

„A legtökéletesebb világsztár is volt kezdő. Axente Vanessával 14 éves korában dolgoztam először; a Daalarna lookbookjába fotóztuk. Már akkor is gyönyörű volt, de az a fajta nőiesség, menyasszonyos báj még értelemszerűen nem tükröződött rajta, ami a korral és a tapasztalatokkal válik egy nő sajátjává, mégis kiválasztottam őt, mert megláttam benne valami pluszt.

“Ugyanez történt Mihalik Enikővel is, aki kezdő modellként néhány hónappal azelőtt szerepelt a Daalarna bemutatóján, hogy a Gucci és a Chanel a világhírig repítette.”

“A mostani casting különleges abban az értelemben, hogy nagyon sok olyan lány jött el, akik csupán néhány hónapja modellkednek, ők értelemszerűen nem lehetnek még olyan magabiztosak, mint a tapasztaltabb modellek, de nekem ezzel nincs is problémám. Lehet, hogy ha tőlünk megerősítést kapnak, az már önmagában hozzásegíti őket ahhoz, hogy tovább épüljön az önbizalmuk. Viszont ha valakiben nem látom meg a vágyat sem arra, hogy gyönyörűnek érezze magát a ruháinkban és meg akarja mutatni a szépségét mindenkinek, annak nem biztos, hogy a modellkedés az ideális szakma.”

 

A testszégyenítés nem menő

Anita hangsúlyozza, hogy nem tud és nem is akar mindenki ízlésének megfelelni a modellek kiválasztásánál, de évről évreigyekszik figyelembe venni a közönség véleményét is. „Minden divatháznak van nőideálja, úgynevezett múzsája, ami egy elképzelt, tökéletes nőt testesít meg, ugyanakkor a rajongók szempontjait is igyekszünk figyelembe venni. Ennek ellenére elszomorít, amikor arról olvasok, hogy egy modellt a külseje miatt kritizálnak, legyen az átlagosnál kicsit soványabb vagy nőiesebb az alkata. Sokszor a közönség még a casting directoroknál is kíméletlenebb kritikus. Nagyon rossz érzés ezeket a facebookos, instagramos kommenteket olvasni. Szerencsére világszerteegyre toleránsabbak vagyunk a bőrszínnel vagy a származással szemben, ami örömteli, azt viszont még mindig nehezen fogadjuk el, ha valakikét kilóval több vagy kevesebb az aktuális trendhez, esetleg a saját szubjektív ízlésünkhöz képest, és természetesen itt most nem a szélsőségekről (anorexia, extrém túlsúly) beszélek.”

Tény, hogy a kifutón a magas és vékony lányok mutatnak a legjobban, de Anita azt is fontosnak tartja, hogy a vásárlók is azonosulni tudjanaka modellekkel.

“A latinos, nőiesebb alkatú lányok, mint például a Victoria’s Secret modellek, rengeteget edzenek, ugyanakkor megmaradnak az idomaik is a kifutóra. Az esküvői ruháknak kimondottan jót tud tenni, ha egy olyan lány mutatja be, akinek kicsit kerekebb a csípője, nagyobb a melle, mint amit egy high fashion modelltől megszoktunk. Ugyanakkor gyönyörűnek tartom a nagyon magas, nagyon vékony lányokat is, szerintem csodálatos, hogy ennyire sokszínű a világ.”

Cikksorozatunk következő részeiben a modellek szemszögéből láthattok majd a kulisszák mögé. Maradjatok velünk!A március 10-ei Daalarna show-raa jegy.hu-n (ide kattintva) vásárolhattok belépőt. Érdemes időben foglalni, mert a jegyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.
Casting fotók: Varga Zorán (Zoran Varga Photo)

Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők és a Daalarna világából!