A Daalarna csapata idén szeptemberben ismét Párizsba látogatott, hogy beszerezzék a következő kollekciók legszebb alapanyagait. De vajon hogyan tud minden szezonban megújulni egy olyan klasszikus, mint a menyasszonyi ruha? Benes Anitát, a Daalarna vezető tervezőjét és Somlói Viktória sales- és marketingvezetőt kérdeztük.

,alapanyag,anyag,anyagkiállítás,divat,ruha,esküvői ruha,menyasszonyi ruha,alapanyag kiállítás,párizsi alapanyag,párizsi csipke,francia csipke,csipke,tüll,selyem,

Néhány alapanyag a Premiere Vision kínálatából

Az évente kétszer megrendezett párizsi alapanyag-kiállítás valóságos fogalom a szakmabeliek körében: a legnagyobb divatházak a Valentinótól a Burberryig is a Premiere Vision óriási csarnokaiban szerzik be új kollekciójuk kellékeit. Van itt minden, amire egy divattervezőnek szüksége lehet: a legkülönfélébb anyagok mellett a varrás és a kivitelezés legfontosabb eszközei, patentok, szalagok, gombok és kristályok, sőt még csomagolástechnikai szekció is.

A Daalarna a párizsi alapanyag-kiállításon

„Általában négyen érkezünk minden alkalommal a kiállításra: Anitán és rajtam kívül a varrodavezetőnk, Mariann és a tervezőasszisztensünk, Kata is velünk szokott utazni. Nagyon fontos, hogy mindenki a saját szakmai szempontjait mérlegelje ilyenkor, hogy aztán közösen a legjobb döntést hozhassuk az alapanyagok megvásárlásakor” – meséli Viki.

,alapanyag,anyag,anyagkiállítás,divat,ruha,esküvői ruha,menyasszonyi ruha,alapanyag kiállítás,párizsi alapanyag,párizsi csipke,francia csipke,csipke,tüll,selyem,

A háromnapos kiállításon a Daalarna csapata természetesen a selyem és a csipke részlegeken időzik a legtöbbet, de azt mondják, hogy még ebben a kategóriában sem tudnak mindent végignézni: több száz cég több száz gyönyörű anyaga várja, hogy megcsodálják és kiválasszák a következő kollekcióba. De vajon hogyan választ Anita?

„Esküvőiruha-tervezőként nincs könnyű dolgom, kicsit leegyszerűsítve körülbelül úgy kell elképzelni a lehetőségeimet, mint egy farmernadrágot gyártó cégnek. Elég szűk skálán mozoghatok: nagyjából a fehér különféle árnyalatai és a legfontosabb esküvői alapanyagok (csipke, tüll, selyem, organza, stb.) közül válogathatok minden évben. A klasszikusok mellett ugyanakkor mindig igyekszem meglátni a meghökkentőbb, különlegesebb alapanyagokat, mintákat és színeket, amelyek inspirálhatnak majd a tervezésben. Lehet, hogy egy átlagembernek egyébként nem is annyira tűnik fel, de évről évre hatalmas újítások mennek végbe az anyagok technológiai fejlesztésében, és ettől én mindig lázba jövök.”

Anita azt mondja, mindig a megérzései vezetik ilyenkor, de a kolléganői gyakran intik óvatosságra, hiszen az, ami túlságosan látványos, nem biztos, hogy eladható is. „Számomra nagyon fontos, hogy a tervezés ne váljon rutinná és szeressem, amit csinálok, ehhez pedig muszáj néha kicsit merészebbnek lennem. Nem igazán szoktam mérlegelni, ha valami megtetszik. Ha sokat gondolkozom egy anyagon, az már nem jelent jót” – mondja Anita.

Klasszikus vs. látványos

Annak érdekében, hogy mindenki elégedett legyen, mindig van egy úgynevezett basic/klasszikus része a kollekciónak, amely azokból a jól bevált fazonokból, színekből, alapanyagokból áll, amelyek nélkül nincs esküvő. Ezeket az anyagokat általában a legmegbízhatóbb partnereknél szerzik be a kiállításon. Az imidzs/látvány jellegű ruháknál viszont Anita teljesen szabadjára engedheti a fantáziáját. Ennek eredménye volt például tavaly, hogy már az alapanyag-kiállításon megálmodta az új Paradise kollekció koncepcióját, amelynek kampányfotói hamarosandebütálnak a SecretStories.hu-n.

,alapanyag,anyag,anyagkiállítás,divat,ruha,esküvői ruha,menyasszonyi ruha,alapanyag kiállítás,párizsi alapanyag,párizsi csipke,francia csipke,csipke,tüll,selyem,

Vajon mi a legfontosabb szempont a kiválasztásban akkor, ha ezer gyönyörű csipkét lát az ember és bármelyiket megrendelheti? Anita szerint egyszerre könnyű és nehéz ilyenkor a választás. „Itt valóban csak a legkiválóbb cégek vannak jelen a legjobb anyagokkal, úgyhogy nehéz mellényúlni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy amit kiválasztunk, az teljes mértékben illeszkedjen az új kollekció koncepciójába.”

A kiállításokon mindig van egy olyan részleg, amelyik a következő szezonok legnagyobb trendjeit vetíti előre. Anitáék szerint egyértelműen a pamutcsipke az új trend az esküvői alapanyagok között: „Érdekes, mert 4-5 éve még elképzelhetetlen lett volna, most pedig virágkorát éli. A Paradise kollekcióba már bele is csempésztük ezt a nagyon természetes, mégis elegáns anyagot. Kíváncsianvárjuk, hogyan fogadják majd a menyasszonyok.”

,alapanyag,anyag,anyagkiállítás,divat,ruha,esküvői ruha,menyasszonyi ruha,alapanyag kiállítás,párizsi alapanyag,párizsi csipke,francia csipke,csipke,tüll,selyem,

Fotók: a Daalarna saját fotói & Facebook.com/premierevisionshows

Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!