Új rovatunkban részletesebben is megismerhettek egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágüzletünk, a Wild Flower Bar segítségével. A tulipán után ezúttal az anemóna kerül reflektorfénybe.

Mi az: piros, lágy szirmai vannak és első ránézésre majdnem olyan, mint a pipacs? Ez bizony nem más, mint az anemóna, ami – sokak örömére – nemcsak piros lehet. Ismerkedjetek meg ezzel az izgalmas virággal, amit a magyar szakzsargonban szellőrózsa néven is hívnak.

,anemóna,szellőrózsa,virág,esküvői dekor,dekoráció,

 

1. Kicsoda-micsoda az anemóna?

A boglárkafélék családjába tartozó kis növény. Ez már eleve jól hangzik, hiszen a boglárkák nagy kedvencek! Az anemona egyébként eredetileg Jordániából és Izraelből származik. A virág feje alatt picivel zöld színű, gallérszerű murvalevelei vannak. Általában nincs is több levél a növényen, ez a „gallér” az összes.

2. Fekete vagy fehér

Az anemóna szirmai lehetnek pipacsra hasonlító pirosak, sötétpinkek, kékek, lilák, rózsakvarc vagy fehéres-lilás színűek, de hófehérek és akár zöldesfehérek is. Amellett, hogy a kis szirmai ennyi meseszép árnyalatban léteznek, képzeljétek, még a virág közepe is okoz meglepetést! Az anemónák belseje ugyanis általában mélyfekete, de a fehérek esetében ez lehet fehér is.

Akár a drámai sötét színekért, kontrasztokért vagy oda, akár a légies fehér a kedvenced, megtalálod a neked tetszőt.

 
 Kattints a fotókra és nézd meg őket nagyobb méretben is!

 

3. A múzsa

Számos írót, művészt ihletett már meg ez a törékeny növény. Odilon Redon, szimbolista festő, mennyei anemóna csokrokat és asztali virágkompozíciókat festett. Találkozhatunk vele Emily Dickinson verseiben vagy Shakespeare-nél, szerepel a Perrier-Jouët ház 1964-es pezsgősüvegén, később a francia Art Nouveau szimbóluma lett. Kifinomult, éteri karakterű virág, sokak szerint az élet rövidségét szimbolizálja.

,anemóna,szellőrózsa,virág,esküvői dekor,dekoráció,

Odilon Redon festménye

 

4. Trend

Tudtad, hogy a Pantone-nál van „anemóna szín”? Vagy hogy a Hermés ikonikus Birkin táskája anemóna színben az egyik legkeresettebb (és legdrágább)? Tervezett szellőrózsa ruhát Sonia Rykiel, és kifejezetten markánsan szerepelt például Paul Smithnél: pulcsikon, ingeken, zoknikon, mindenen!

De a sort még hosszan lehetne folytatni: ez a csodás virág megjelent a Valentino 2015/16-os őszi-téli kollekciójában és a Dolce & Gabbana is mutatott be pink anemónás ékszereket (fülbevaló, nyaklánc).

 5. Én is szeretnék!

Ültethetsz magadnak otthon: kiskertekben tavasszal, illetve kora nyáron virágzik, de üvegházban vagy fóliasátor alatt akár télen is megnő, Magyarországon is. A Wild Flower Bar-ban gyakran találsz ebből a virágból, ráadásul hazai termelőktől (például Fótról) is érkezik! Akár már most, márciusban is kerülhet a nappalidba vagy az esküvői csokrodba anemona. Csodaszép önmagában egy bársonyszalaggal átkötött szellőrózsa csokor, de abszolút megállja a helyét proteával, boglárkával, vadvirágokkal társítva is.

 
Fotók: Jágity Fanni Fotográfus

 

Ha tetszett a cikk, olvasd el a Wild Flower Bar korábbi írásait is ide kattintva és lájkold a Secret Stories-t és a Wild Flower Bar-t a Facebookon, hogy mostantól ne maradj le egyetlen írásról sem!