Ha emlékezetes nászútra vágysz, irány Panama! A főváros már önmagában rengeteg érdekességet rejt, de a természet imádóit is elkényezteti az ország: számos nemzeti park, esőerdő, vulkán és vízesés vár felfedezésre az egyedülálló állatvilággal egyetemben.

Panama Közép-Amerika legdélibb állama. Természetes hidat képez Dél- és Észak-Amerika között. Nyugatról Costa Rica, keletről Kolumbia határolja, északi partjait a Karib-tenger, déli partjait a Csendes-óceán mossa.

,panama,panama beach,panama utazás,panama nászút,air france panama,

Panama, Fotó: Pixabay

Panama éghajlata

Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Az összes évi csapadékmennyiség az esős évszakban hullik le, emiatt a turizmus néhány ágazata szezonális jellegű. Naplemente után az ország egész területén hűvös szellő támad fel. Napfelkelte idején minden évszakban süt a nap.

Szuper hírünk van! A március 10-én 20 órakor megrendezett Daalarna divatbemutatón az Air France jóvoltából két repülőjegyet sorsolunk ki Panamára. Keressétek majd az Air France standját a show-n a részletekért! 

A világörökség része

Panama felszínét többségében trópusi esőerdő borította eredetileg, melyet néhol bozótos és füves növényzet szakított meg. A Kordillerák 1500 méternél magasabb hegységeiben örökzöld erdők találhatók.

Az ország keleti részén elhelyezkedő Darién tartomány említésre méltó régió, ugyanis az amerikai trópusok legváltozatosabb ökoszisztémájával rendelkező erdőség, mely az UNESCO világörökség részét is képezi. Érintetlen trópusi esőerdő, mely egyfajta átmenetet képez a jellegzetesen trópusi és hegyvidéki területek között. Ezen felül számos veszélyeztetett és kihalófélben lévő állatfajnak ad otthont.

Az 1940-es évek óta sajnos felére csökkent az erdők területe. A mértéktelen erdőirtás felbecsülhetetlen károkat okoz az ökoszisztémában és ezáltal a turizmusnak is.

 

Látnivalók és nevezetességek

 • Panamaváros óvárosa (Casco Viejo), valamint az Ancon domb és a Metropolitan park
 • a Panama-csatorna meglátogatása a Miraflores Visitor Center-nél és az Amador Causeway
  Isla Bastimentos
 • a Bocas del Toro szigetlánc
 • az elszigetelt Comarca de Guna Yala karibi partvonal
 • a Taboga sziget
 • A Coiba Nemzeti Park és annak különleges tengeri övezete (Az UNESCO világörökségének része)
 • a Darién Nemzeti Park (Az UNESCO világörökségének része)
 • a Baru vulkán
 • a San Blas-szigetek vitorlással
 • a Bocas del Toro szigetvilág
 • a Pearl-szigetek (Las Perlas)
 • az Embera Village
 • Panama Karib-tengerparti erődrendszere: Portobello – San Lorenzo (Az UNESCO világörökségének része)
 • Panama történelmi negyede, a Salón Bolivar (Az UNESCO világörökségének része)

Kóstold meg!

Jellegzetes panamai ételek: sancocho (tyúkhúsleves trópusi zöldségfélékkel), carimañola (vagdalt hússal és tojással töltött manióka megsütve), patacones (karikára vágott, sózott zöld banán sütve), platano maduro (banán fahájjal fűszerezve és olajban megsütve). Közkedvelt még az empanada, tortilla és tamal. Tengerparti csemege: arroz con coco y titi (rizs kókusszal és szárított apró tengeri rákokkal).

 

Így utazz!

A főváros, Panamaváros repterére az Air France hetente ötször indít járatokat Párizsból, a Charles de Gaulle reptérről. Az út csaknem tizenegy óra hosszú, de a 6 órás időeltolódásnak köszönhetően a Párizsból 13:40-kor induló, szuper kényelmes Boeing 777-200-as gép helyi idő szerint már délután fél 6-ra megérkezik. Bővebb információkat ide és ide kattintva olvashattok a járatokról. 

,panama,panama beach,panama utazás,panama nászút,air france panama,

Fotók: Aira France, Pixabay; Szöveg: Air France, Wikipédia