Az idei Daalarna show díszlete a PARADISE fantázianevet kapta, ehhez méltón édenkerti hangulatot álmodott meg hozzá Gyenes Szilvia dekoratőr. A Secret Stories állandó szerzője személyesen mesél a nem mindennapi dzsungel installáció megvalósításáról.

„Decemberben hívott fel Anita, hogy építsük meg a PARADISE kollekció kampányfotózására megálmodott dzsungelt nagyban is a márciusi Daalarna bemutatóra. Imádtam a feladatot. A tematika egyértelmű volt, hiszen a kampányfotózásra is hasonlót építettünk tavaly.

A helyszín a Millenáris B épülete, óriási belmagassággal, ipari jelleggel, jóval nagyobb térrel, mint ami ez idáig a Daalarna bemutatók helyszíne szokott lenni, úgyhogy minden szempontból kihívás.

Sokat törtem a fejem, kávézgattunk Anitával, helyszínbejárásokon álldogáltunk és próbáltuk elképzelni az eleganciát, amit szerettünk volna megvalósítani a díszlettel. Azt tudtam, hogy volument kell építeni, teret a térben, hogy életre keljen. Így aztán az jutott az eszembe, hogy gondolatban kivágok két óriás „konténernyi” dzsungelt valahonnan az őserdőből és elhozom őket a show-ra. Absztrakt az ötlet, ráadásul az egészet valóban beleszorítottam egy-egy fémkeretbe: elemenként összesen 48 négyzetméter paradicsomot kellett összeapplikálnom élőnövényekből.

Imádom a pálmákat, mindent, ami egzotikus, különösen figyeltem arra, hogy lehetőleg sokrétű legyen az építmény, változatos kultúrákkal, formailag és színben gazdagon. A pálmák törzsei igazán izgalmasak, csíkosak, szabdaltak, kócosak – jól lehet velük térben játszani.

,daalarna show díszlet,daalarna show díszlete,gyenes szilvia,gyenes szilvi,dekoráció,dzsungel,paradise,

Természetesen csaltam is: sok épített elemet is belecsempésztem, mint mindig, persze tisztelve a költségvetés kereteit. Szeretem, ha van egy kis hazugság a dolgokban, illúziókeltés minden. Az installációk nagy bűvészkedések, sok titkot rejtenek magukban.

Kis csapatom segítségével egy teljes napig építettük az édenkonténereket, sűrű és játékos lett, az egyik sarkon kapott helyet a legmagasabb, pimasz és sudár pálmám, mintegy fricskaként szemtelenül kitüremkedett a négy méter magas kockából.

Ami az igazán szomorú, hogy a növényegyüttes csak pár órára élvezhette egymás társaságát, ugyanis a két show után cirka két óra alatt szétszedtük és minden szereplőt visszaküldtünk a maga kertészetébe.

Az én szakmámban órákra építünk, majd lebontjuk és csak a fotók maradnak emlékül.

A led kivetítőn trópusi levelekből digitális montázs folytatta a látványt, a zöld különböző árnyalataiban. A fénytechnika támogatta az épített látványt, Anita ruhái pedig különös életet varázsoltak a színpadra, a modellek mosolya, az anyagok libbénese, merész mintázatuk, finom részletgazdagsaguk, a zene lendülete megtöltötte a teret.

Az mindig kérdés bennem, hogy vajon a közönség látja-e, hogy a kétszer 40 perces fergeteges show hátterében mennyi fizikai és alkotói energia bújik meg.”

,daalarna show díszlet,daalarna show díszlete,gyenes szilvia,gyenes szilvi,dekoráció,dzsungel,paradise,

,daalarna show díszlet,daalarna show díszlete,gyenes szilvia,gyenes szilvi,dekoráció,dzsungel,paradise,

Fotók: Jaksa Tímea, Kondella Misi, Varga Zorán, Gyenes Szilvia

Akik a dzsungel installációjában közreműködtek: Oázis Kertészet, Vincze Kálmán kertészete, Feldhoffer Bt. – Italyplant, Balogh Zsolt – fénytechnika, Gyenes Péter – grafika.

Tetszett a Daalarna show díszlete? Gyenes Szilvi korábbi írásait ide kattintva találod. Ne maradj le egyetlen titkos történetről se: lájkold a Secret Stories-t a Facebookon és az Instagramon is!