Csak egy eseményen lehet fátylatok, az esküvőtökön. Benes Anita segít Nektek eligazodni abban, milyen anyagból készüljön a fátyol, milyen hosszúságú legyen és milyen más ékszerekkel viseljétek.

Az 1800-as években a fátyol a tisztaság dísze, jelképe volt. A menyasszony fátyla tovább öröklődött anyáról a lányára, így fontos családi hagyományként is számon tartották. A csipkéből készült fátylat akkoriban szerencsehozónak tartották. később jött csak divatba a különböző tüllökből készült változata. Manapság mind anyagában, mind stílusában nagyon sokféle megoldás létezik arra, hogy egy menyasszony gyönyörű fátylat viselhessen az esküvőjén.

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy egyszerű ruhához díszesebb fátyol, míg figyelemfelkeltő ruhához egyszerűbb tüllfátyol illik.

Anyagát tekintve nagy kedvencem a selyemtüll, mivel könnyű és puha anyaga finoman omlik a menyasszony arcára, vállára és ruhájára. Katalin hercegnő is selyemtüll fátylat viselt az esküvőjén. A másik favoritom a kristálytüllből készült, leheletfinom fátyol, aminek nagyon szép tartása van. Kicsit eláll a testtől és az arctól, így drámaibb hatás érhető el általa. Lehet matt vagy kristályfényű, a napsütéstben gyönyörűen ragyogja körbe viselőjét.

Az esküvőfotósok is szeretik, ha a menyasszonynak van fátyla, mivel különleges fotókat lehet készíteni az anyaga miatt, például amikor a szellő belekap a tüllbe vagy a selyembe.

 

A milánói esküvőkiállításon találkoztam egy szicíliai tervezővel, akinek gyönyörű csipkefátylai voltak. Ő mesélte nekem, hogy Dél-Olaszországban tradícionális esküvőkön szokás a nagyon hosszú, csipkével szegélyezett fátyol viselete, amit a menyasszony csuklójához kötnek, így később, amikor már nem a fején viseli azt, stólaként viselheti a menyasszonyi ruhájával. Mind a mai napig tartják ezt a szokást.

 

Fontos, hogy a ruha stílusához válasszátok a színeket, a formákat, az alapanyagokat figyelembe véve. Volt olyan Daalarna vendégünk, aki a dédmamájától örökölte a fátylát, így a ruhát a kiegészítőhöz igazítottuk. Romantikus, ha úgy viselitek, mint régen. Az oltár felé menet a fátyol eltakarja az arcot, majd az oltár előtt a menyasszony kísérője felhajtja azt, így adva át őt a vőlegénynek.

 

Régi tradíció, hogy a fátyol hosszát a szertartás helyszíne határozza meg. Megkülönböztetünk kápolna, templom és katedrális ‘hosszúságú’ fátylakat. Ezek közül a katedrális fátyol a leghosszabb, amely akár 3 méter hosszan is elterülhet a menyasszony ruhája mögött. Minden menyasszonynak azt tanácsolom, ha hosszú, különleges fátyolra vágyik, sose hasson úgy a szertartáson, mintha sak egy darab anyagot húzna maga után. Maradjon meg az anyag könnyedsége, áttetszősége, legyen romantikus és finom.

 

Kiegészítőként apró fejdíszekkel, virágokkal, akár élővirág koszorúval tovább lehet fokozni a hatást, valamint más-más stílusok érhetőek el általuk. Az antik fésűk, díszes hajcsattok is egyedi megjelenést kölcsönözhetnek. Nem minden esetben kell hosszú fátyolban gondolkodnotok, léteznek már fejdíszhez hasonlító, arcot takaró megoldások is, amelyek szintén a ruha stílusától függően választhatóak.

Fotók: Papp Évi és Schneider Zoltán