A tengerparti esküvők egyik legszebb helyszíne a Maldív-szigetek. A naplemente, a pálmafák, az egzotikus virágokból kötött csokrok tündérmesébe illő élménnyé varázsolhatják a nagy napot.

,maldív szigetek,maldív,nászút,maldív nászút,

A Maldív-szigetek az Indiai-óceán szigetcsoportja. 26 atollból és 1192 szigetből áll, amelyből közel 100 szigetet a turistáknak tartanak fent, mint üdülőparadicsom. A szigetek törésvonalak mentén feltörő lávából alakultak ki, amiket a korallok formáltak, így tulajdonképpen a szárazföldek korallépítményekből állnak. A tengerszinthez képest a legmagasabb pontja 2,4 méter, amely a globális felmelegés miatt aggasztó a geológusok és az egész világ számára. Éghajlata trópusi, az időjárást két monszum is befolyásolja különböző hónapokban. Az északkeleti monszum novembertől-áprilisig, míg a délnyugati májustól-októberig tart.

Történelme

A 12. században a térséget ellepték az arab és perzsa kereskedők, akik idővel bevezették a szigeteken az iszlám vallást. Évszázadokkal később, a 16. században portugál, német, francia és angol erők is igényt tartottak a földi paradicsomra, amely végül 1802-ben brit védnökség lett. 1932-ben a Maldív-szigetek megkapja első alkotmányát III. Sultan Mohammed Shamsudeen szultántól. A II. világháború idején az angolok támaszpontnak és katonai reptérnek használták a szigeteket. 1965-ben független, elnöki köztársaság a hivatalos államforma.

 

Robinsonként egy lakatlan szigeten

Egy ismerősöm mesélt nekem a Maldív-szigeteken szerzett élményeiről, tapasztalatairól. A reptérről a nyaralóknak fenntartott szigetekre hidroplánnal és hajóval lehet eljutni. A kék és a zöld minden árnyalata játszik az óceán vízén, a korallzátonyok végeláthatatlan szépsége magával ragadja a tekintetet. Aki pihenni vágyik, távolabb foglaljon szállást a fővárostól, az ugyanis nem egy nyaralósziget. A klasszikus, fehérhomokos, pálmafás nyaralást resort szigeteken lehet átélni, amelyek elkülönülnek a lakószigetektől. Egy-egy hotel vagy egy-egy resort egy szigetet foglal magába. Ha valaki pedig mégis arra kíváncsi, hogyan élnek a helyiek, egy hajótúrával összekötött kiránduláson a turisták bepillantást nyerhetnek a Maldív-szigetek mindennapi életébe, az oktatásba, a kultúrába.

Aki a nyaralás alkalmával inkább a kulturális eseményeket kedveli, a nyüzsgést, a múzeumokat, nem a Maldív-szigetek lesz a tökéletes helyszín. Még a főváros összes kulturális öröksége is 1-2 óra alatt bejárható.

Szinte egyetlen szigeten sincsenek magas épületek, tilos magas szállodákat építeni. Egyszintes bungallók vannak mindenfelé, az egyszerűbb berendezésűtől a luxusig. A természet közelségét az éttermekben és bárokban is élvezni, hiszen a legtöbb helyet homokkal borítják be, így még vacsora közben sem kell cipőben lennie a vendégekben, elég csak egy elegáns ruha. Mivel ez a térség csak a turistákért van, a vezetőség ügyel arra, hogy a különböző kultúrából érkezett vendégek megünnepelhessék hagyományaikat, mint a húsvét, a kínai újév, a karácsony. Ezzel teszik még otthonosabbá a náluk töltött időt.

A Maldív-szigetek igazi csodája a tenger élővilágában rejlik. Egy snorkelfelszereléssel is gyönyörű egzotikus halakat, korallokat, szirti cápákat, bébi rájákat lehet látni és velük együtt úszni. A füves partokon óriásteknősökkel is találkozni, akik már megszokták az emberek közelségét. Ki lehet úszni az úgynevezett leszakadáshoz, ahol a korallsziget összeér az óceánnal és a három-öt méter mélységű víz hirtelen 25-30 méter mélységgé változik. Itt találhatóak a legszebb korallok, a búvárok paradicsoma. Majdnem minden sziget búvárbázis, hihetetlenül profi oktatókkal, hogy senki ne maradjon le erről a nem mindennapi látványról. Természetesen hajótúrákon is lehet gyönyörködni a látványban és a kristálytiszta vízben. Szabad szemmel akár 15-20 méterre is lelátni, így azoknak sem maradnak ki a halak és korallok adta élményből, akik nem búvárfelszereléssel vágnak neki a felfedezésnek. Azoknak pedig, akik szeretnék kipróbálni, milyen Robinsonként egy lakatlan szigeten, itt van lehetőségük erre a kalandra is. A resortok szerveznek olyan túrákat, ahol egy napra szó szerint magukra hagyják a vállalkozó kedvűeket egy aprócska szigeten. Természetesen mindenki kap egy mobiltelefont és megfelelő mennyiségű ételt, de ezen kívül csak az érintetlen természet van. Igazán különleges élmény a mai, zajos világban egyedül egy szigeten sétálni, kitisztítani a gondolatokat, élvezni a Föld kincseit.

 

Trópusi illatok örök emlékül

Minden szigeten van spa és wellness központ. A trópusi illőolajos masszázzsal a sziget feledhetetlen élmény lesz. A masszázságyakat stégekre építik, így masszázs közben a vendég a vízet és az élővilágot csodálhatja és hallgathatja a nyugtató hullámok moraját.A Maldív konyha különleges ízvilágot foglal magába. Indiai, ázsiai fűszerekkel teszik finomabbá a tengeri halakat. Sok gyümölcs terem a szigeteken, ananász, papaya, dinnye, kókuszdió -aminek minden részét felhasználják- és egy apró banán-féleség is eltérően attól, amit mi ismerünk. A szigeteken nincsenek palackozott vizek. Az országnak van egy szigete, ahova egy víztisztító gyárat létesítettek. Minden szigetnek saját üvege van.

A Maldív-szigetek jegyespároknak, családdal vagy barátokkal is egyaránt élvezhető. Azzal azonban számolni kell, hogy azokra a szigetekre, ahol a stégre építették a bungallókat, éttermeket, 12 évnél fiatalabbak biztonsági okokból nem mehetnek.

Képek és szállással kapcsolatosinformációk: http://travelhouse.hu