Állandó szerzőnk, Csalár Bence legújabb írásában vizuális rímek segítenek megérteni mindenki számára az olykor talán nehezebben befogadható, divat által kreált ruhakölteményeket és azok formáit. Tökéletes inspiráció.

A művészek, designerek benyomások segítségével alkotnak. Legyen szó a mindennapi élet apró mozzanatairól, belső érzésekről, élményekről, tapasztalatokról vagy éppen művészeti alkotásokról. Minden hatással van ránk, mindez pedig tudatosan vagy a tudatalattinkon keresztül egy-egy folyamatot képes elindítani.

Szerencsére több olyan inspiráló online felület is virágkorát éli, melyeket érdemes követni. Szabadidőmben előszerettel inspirálódom divat és kortárs művészet különleges egyvelegét boncolgató tartalmakból. Így találtam rá évekkel ezelőtt a “Part Nouveau” címet viselő blogra, amely leginkább a “nincs új a nap alatt”-jelenséget boncolgatja, parafrázisok százával. Mindenképp hasznosak és egyúttal a kreatív szakmába érdekes betekintést nyújtanak.

Inspiráció – John Everett Millais (1851) vs. Steven Meisel (2011), partnouveau.com

Az oldalon lényegében képpárokat láthatunk dátumokkal, miszerint a korábban megszületett alkotás idővel mindig áttranszformálódott a jelen kor elvárásai, igényei és a kortárs közösség látásmódja szerint. Hogy mindez marketingesek és kreatív szakemberek ötlethiányának tökéletes példájaavagy szimpla érdekesség, inspiráció, azt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Mindenesetre kétségkívül szórakoztató!

Hasonlóan izgalmas témára kívánja felhívni a figyelmet a “Where I see Fashion” blog, amely ún. vizuális rímeken keresztül keres (és talál) olyan párosításokat, amelyek egyrészt segítenek megérteni mindenki számára az olykor talán nehezebben befogadható, divat által kreált ruhakölteményeket és azok formáit, másrészt képes anyagokon keresztülreprezentálja a kreatív elmék, tervezők belső gondolatait és asszociációit.

Írásomban mindenképp szerettem volna szemléltetni pár példát, így kiválasztottam a vizuális rímek közül öt kedvencemet az előbb említett blogról. Íme!

1. Részlet a brit Ashish márka 2016-os tavasz/nyári kollekciójából & Vincent Van Gogh 1888-ban elkészült “Garden at Arles” című festménye

A képpár érdekesssége (számomra), hogy az Ashish ezen kollekcióját élőben is láthattam az első sorból, a London Fashion Week kifutóján. Így külön örömmel tölt el, hogy a posztimpresszionizmus egyik legikonikusabb művészének munkája vizuálisan összepárosítható egy nagyon friss és látványos kollekció darabjával.

2.Részletek a Thierry Mugler 2013-as tavaszi kollekciójából & Paul Juno multi-media művész Agate-sorozatának egy alkotása

A kortárs művészre jellemző intenzív színhasználat remekül alkalmazza a kontrasztokban, tónusokban és formában rejlő harmóniát. Mindez pedig különleges fúzióban teljesedik ki a Mugler márkára oly’ jellemző futurisztikus anyaghasználatban és szabásvonalakban.

3.A Chanel 2016-os tavaszi haute couture kollekciójának egy darabja & Claude Monet 1902-es festménye kertjének egy részletéről Giverny-ben

Érdekes látni, mennyire másképp nyúl egy-egy tervező ugyanahhoz az inspirációs forráshoz. Benes Anita “Flower” kollekciója szintén Monet ezen munkáira reflektált, ugyanakkor a Daalarna tervezője sokkal könnyedebb és légiesebb sziluetteket álmodott meg. (Nézd meg ide kattintva a Daalarna Monet inspirálta Flower kollekcióját!)

4.A Roksanda 2016-os resort kollekciójának egyik legszebb darabja & Phil Ashcroft 2008-ban festett Olkiluoto sorozatának részlete

Phil Ashcroft alkotásai nagyon közel állnak hozzám. Az absztrakt expresszionizmus, a brit tájképfestészet, a japán fametszetek, illetve a grafikus street art műfaját egyszerre felvonultató kortárs művész már-már szürreális beállításai remekül párosíthatók a Roksanda lendületes formavilágával.

5. Pillanatkép a Dior 2014-es őszi haute couture bemutatójának színfalai mögül & részlet a magyarországi Esterházy-kastély belső teréről (Fertőd)

A fotók forrása: whereiseefashion.tumblr.com

A Raf Simons-féle Dior véleményem szerint egészen új színt vitt a divatház életébe, így couture kollekcióikba egyaránt. A gyönyörű és finom részletek egyszerűen mindig lenyűgöznek, akárcsak a 2014-es őszi gyűjteményben, amely részleteiben megidézheti fejünkben a Fertődön található kastély stukkóit.

Kattints ide és olvasd el a Daalarna Monet-inspirálta Flower kollekciójának titkos történetét is!