Tóth Esztert, a The Kitchen Caters munkatársát kérdeztük a napjainkra jellemző esküvői trendekről.
Minden esküvőnél talán az a legnagyobb kihívás, hogy a nap az ifjú pár számára tökéletes és felejthetetlen legyen. Mindenkinek mások a preferenciái, más az ízlése, a stílusa és nekünk ehhez kell alkalmazkodni és ezt szem előtt tartva kell megvalósítani a cateringet az esküvőn.
A helyszín is adhat extra feladatokat, mert esetleg ismeretlen számunkra vagy mert nem igazán könnyű ott egy konyhát felépíteni. Természetesen a legalaposabb előkészületek ellenére bármi megtörténhet az esemény közben is, de szerencsére a The Kitchen Caters csapata már annyi rendezvényen és esküvőn van túl és nem volt még olyan probléma, amit ne tudtunk volna megoldani. Ezért van a helyszínbejárás, hogy a felmerülő akadályokra még előtte találjunk megoldást. És ezért van a menükóstolás, hogy igény szerint még időben meg tudjuk változtatni az ételsort.
Az esküvői fogadásnak már az első pillanattól fogva elegánsnak és inspirálónak kell lennie, hiszen érkezéskor alapozzuk meg az ebéd vagy vacsora hangulatát. A tálcáról kínált fogadófalatok, üdvözlőitalok (ez utóbbi leggyakrabban pezsgő) szerepe a ráhangolódás a hamarosan kezdődő eseményre.
Napjainkban számos olyan kihívásnak kell eleget tennie az esküvőszervezőknek, amelyek korábban nem voltak jellemzőek és a megfelelő szolgáltató kiválasztásával nem okoz gondot a feladat ma sem. A leggyakoribb kérés az esküvői menü összeállításával kapcsolatban a különféle diéták és ételallergiák figyelembe vétele. Glutén, laktóz, tenger gyümölcsei – ezek a leggyakoribb allergizáló alapanyagok. Ma már az sem ritka, hogy a vőlegény például húsos étrendet követ, míg a mennyasszony vegán. Nagyon fontos szempont, hogy az összes fogás és a tálalás hasonlítson és ugyanolyan minőségű élményben legyen része minden vendégnek, csak éppen ne szerepeljen az ő tányérján az az alkotóelem, amelyre érzékeny. Amennyiben büfé stílusban kéri a megrendelő a tálalást, egyszerűbb a helyzet, mert így minden egyes ételnél fel vannak tüntetve az allergének, s a vendégek maguk figyelnek oda, hogy melyik fogásból vehetnek és melyikből nem.
Megemlíteném még a trendeknél az éjféli menüt, amely leggyakrabban mini hamburger, mini töltött káposzta, de volt már olyan kérés is, hogy langallót szolgáljunk fel.
Ma már teljesen természetes, hogy kóstolás előzi meg a menü véglegesítését, az ifjú pár leggyakrabban az esküvőszervezővel érkezik és együtt döntenek az egyes fogásokról. A fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve, jellemzően szezonális alapanyagokból összeállított menüket ajánlanak séfjeink.
Nem csak az ételeknek, hanem az italoknak is fontos szerepe van az esküvői ajánlatban. A szokásos bor-, sör-, üdítőválasztékon kívül egyre többször kérnek koktélmenüt, amely színesebbé teszi a kínálatot, különösen, mert profi bártendereink állítják össze és keverik az italokat az esküvő alatt.
Az ebéden, vacsorán használt tányér, evőeszköz, dekoráció sokszor egyedi, illeszkedik az esküvő tematikájához.
Egyre több pár választ extravagáns vagy szokatlan helyszínt. Általános trend, hogy szívesen foglalnak le szabadtéri helyeket, vagy olyan helyszínt, amelynek van terasza, kertje és legalább a fogadás kint zajlik. Az ilyen helyek kötetlenebb hangulatot biztosítanak a rendezvénynek.
További tippekért és ajánlatért keressétek meg Esztert az alábbi elérhetőségeken: Tóth Eszter, Catering Sales Executive, Tel +36 1 429 4571 · Mobil +36 20 474 5095, eszter.toth@kempinski.com.