A Feneketlen-tónál található Hemingway étterem tökéletes helyszín egy vízparti, kellemes hangulatú esküvőhöz. – Interjú Molnár Gyula, vezető séffel.

Nincs még egy ilyen különlegesen romantikus hely a városban, ahol egy tó partján tarthatnánk meg az esküvőnket. A csillogó víz, a gyönyörű naplemente, a tóparti hangulat örök emlék lehet a párnak és a vendégeknek egyaránt. Molnár Gyula, a Hemingway étterem séfje is rajong az esküvőkért.

Hemingway étterem

A Hemingway étterem

Miért szereted ennyire az esküvőket?

– Egy esküvő azon különleges alkalmak egyike, ahova mindenki vidáman érkezik. Ez számomra egy olyan örömfőzés, ahol csak vidám vendégeket látok, ahol mindenki jól szórakozik. Az esküvőn a legjobb dolog a számos elégedett vendég, akiknek boldogság főzni. Jó érzés, ha az ember lát rengeteg tökéletesen egyforma tányért, tökéletes felszolgálással, amely mindenkinek siker, majd a végén boldogan távozó vendégekkel. Ez jó referencia, maradandó élmény, amely sok apró dologból áll össze. Egyébként is egy eseményekkel tarkított napról van szó, ahol például a ceremóniamester mindig kitalál valami programot, jó hangulatot teremt az esti partinak.

Mi a mostani trend az esküvökön?

– A tányérszervíz. A svédasztal már nem túl népszerű. A vacsorára általában mindent előre kipróbálunk, a tányérokat is közösen választjuk ki, valamint próbafőzünk. A menü mindenben teljesen egyedi, személyes és az évszakhoz van igazítva. Szinte minden hozzávaló szezonális, illetve kevés allergént tartalmaz. Megpróbálunk olyan csomagokat összeállítani, amely minden korosztály és stílus számára megfelel. Tányérválaszték, degusztációs menü, ez most a legtrendibb. Nálunk általában fedett részen zajlik a vacsora, kint a teraszon a süteményezés. Több száz esküvőt csináltam már. A klasszikus esküvők már nem igazán divatosak, a legényfogó leves, vagy disznótóros tál már nem része a repertoárnak. A változást leginkább a zene mutatja, inkább divat a jazz, a lounge, a Barry White típusú zenék.

A jegyespárok ragaszkodjanak a saját elképzelésünkhöz, próbáljanak meg eltérni a sablon programoktól, és higgyék el, ha ők jól érzik magunkat, a vendégek isjól fogják.

Melyek szerinted egy jó esküvő alap feltételei?

– Legyen zártkörű, kizárólagos, mindenkinek legyen ülőhelye, U vagy T alakban, családtagokat, baráti társaságokat általában a hangulat kedvéért egymás mellé szoktunk ültetni. Ma már nincsenek több napos esküvők, 11 órakor van általában a polgári szertartás, utána az Egyházi, majd kora délután érkeznek a vendégek a vacsorára.A levest tányérokban szolgáljuk fel, a fő fogás általában büfé, torta, ceremónia, sós, édes sütemények. Aki nem szereti a svédasztalos megoldást, annak szolgálhatunk bonyolultabb tányérszervízzel is, amely általában 4-5 fogás.

Milyen ételek keresettek mostanában a Hemingway étterem kínálatában?

– A welcome drink után welcome fogás – gyakran lazac, vagy tonhaltatár, bruscetta, koktélmozarella, friss házi pesztó -, pezsgő vagy bor és sokak kedvence, az aperol spritz.

 

Hogyan néz ki mostanában egy esküvői menüsor?

– A meghívóhoz kapcsoltan általában két féle ételből lehet válaszatni, amely hal vagy szárnyas. Olyan 4-5 fogással próbálunk szerepelni, amelyek változatosak, mindenkinek megfelelnek, illetve ezekhez az ételekhez borokat is ajánlunk, például a fehér chardonnay-t halhoz, rozé kacsához kadarkát, de gyakran szerepel a menüsorban hal, szárnyas, tőkehús, máj is. 5 fogás esetén emiatt kínálunk alkoholsemlegesítő ital is, mint például a vörösborkása, ami egy jeges, zúzott jeges cuvé mézzel felfőzve, lehűtve zöldfűszerekkel. Ez semlegesíti a gyomorsavat, segíti az emésztést.

Az italok után, talán az egik legfontosabb összetevő a sütemény.

– A fő attrakció természetesen az esküvői torta. A torták közül az egyik mindenképp csokoládés legyen, a másik egy könnyebb, gyümölcsösebb. Persze elmaradhatatlan kellék a sokféle sós-édes aprósütemény, a pogácsa, zserbó.

Vannak olyan ételek, amelyek felszolgálását tiltja a protokoll?

– Protokoll szokáshoz híven, a menüsorban nem nagyon szerepelhet mák, petrezselyem, nyers hagyma, fokhagyma, dió.

 

Szerinted a jó ételeken kívül mi a jó esküvő titka?

– Mi elsősorban élményt árulunk, amely kölcsönös bizalomra épül. Ezt a rendezvényt úgy vásárolod meg, hogy igazán még nem nyújtottunk semmit. Ezt nehéz összehangolni, sok megelőlegezett bizalom kell hozzá. Számos apró hiba csúszhat a dologba, amely elronthatja az este hangulatát. Fontos példa a hőmérséklet, hogy minden étel melegen menjen ki. Szerintem a jó esküvő titka az ételeken és a jól megválasztott helyszínen kívül a vendégek megfelelő szórakoztatása. Erre szolgálnak az időkorlátos italcsomagok és a dekoráció is. Fontos a ceremóniamester szerepe is. Manapság divatos ismertebb színészeket vagy celebeket erre a szerepkörre felkérni.

Nagyon hatásos és igen népszerű mostanában meglepetés énekest hívni. Vannak furcsa kérések, amelyeket nehéz teljesíteni?

– Számunkra minden vendég egy új partner, kérhet bármit, persze vannak hajmeresztő ötletek, de ezeknek a buktatója általában a nagy létszám, illetve a megfelelő ár-érték arány. Próbálunk mindenkinek megfeleni, de volt már kérés felvághatatlanul magas tortára vagy például vizára, amely már egy szinte kihalt halfajta, de orosz füstölt tokhallal helyettesíthető, csak nagyon borsos az ára. Ilyen még például a tőkehal homárral, ahol a homárt tengeri pókkal szoktuk helyettesíteni, amely egy mélytengeri rák.Az esküvő azért is bonyolult, mert hagyományos még mindig több generációs vacsora, ahol mindenkinek próbálunk megfelelni. Volt már ortodox esküvőnk, vegán, vagy protokoll védett esküvő, ahol mindenkinek erkölcsi bizonyítványt kellett felmutatnia.

Te miért választottad ezt a szakmát?

– Nekem a főzés az életem, annak ellenére, hogy nincs a családban hagyománya, teljesen véletlenül kerültem 24 éve a szakmába. Imádok főzni és nagyon zavar, ha valami nem sikerül tökéletesre, mind ízre mind pedig látványra. Főzés nélkül, egy hétig bírom csak, emiatt csinálom, és megfogadtam hogy addig lesz ez így, amíg reggel lelkesen jövök be dolgozni. Sok helyen tanultam, végigjártam az összesbudapesti ötcsillagos szállodát és fine dining éttermet a 90-es években, főztem Franciaországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, illetve Budapesten is sok nagy nevű éttermet indítottam el. De szerintem a legfontosabb az, hogy szeresse azt, a mit csinál és a logisztikai gondolkodása profi legyen. Biztos alapok, kreatívitás, harmónia, dekoratív tányérok, ehhez sok év és tapasztalat kell.

Hemingway étterem fotók: Kapolka Ági