Városi nő létemre ritkán botlom hóvirágba az utcán, így számomra a tavaszt már nagyon régóta a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelenti. Csendben történik mindez, még szürke esős a város, amikor egyre-másra tűnnek fel a körúton, a villamosmegállóban, egy hírdetőtábla oszlopán, a jól ismert piros felirattal fémjelzett plakátok.

Minden évben a zenetörténet meghatározó alakja és egy izgalmas ország köré szerveződnek a programok. Idén Liszt Ferenc művei és a mester ihlette szerzemények kerülnek a programfüzetekbe. Másik jeles alkalomra is készülnek a zenészek, hiszen Bartók Béla születésének 135. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Így természetesen több helyszínen kapcsolódik majd a fesztivál programjához.

Akármennyire is szeretném, lehetetlen lenne minden helyszínre és előadásra eljutnom. Végig nézve a btf honlapját néhány, számomra ínyencprogramra bukkantam. A repertoár mindig rendkívüli. Évről-évre hatalmas büszkeséggel tölt el, milyen meghatározó a magyar zene a világ zenészei számára.

Rögtön a nyitóhangversenyen Kim Kashkashian, örmény származású amerikai brácsa művész lép fel. Kim mesterei között szerepel Kurtág György, aki 2013-ban egy Ligeti–Kurtág-lemezzel nyert Grammy-díjat, amelyben Lisztet és Bartókot játszik a nemzetközi hírű, amerikai David Robertson karmester vezénylésével.

 

A Les 7 doigts la main előadására már megvan a jegyem. Annyira eredeti a 7 tagú francia újcirkusz csapata, hogy kár lenne kihagyni, mert a Müpába házhoz jönnek. Konyha, cirkusz, illatok, emlékek nyomán az akrobatika, a tánc és a színház nyelvén beszél valami olyasmiről, amelymindannyiunk alapélménye: a gyermekkor édes csábításairól, az ünnepi ebédek lázas készülődéséről, sikeres és kevésbé sikeres konyhai kísérletekről.

 

Továbbá a fesztivál különlegessége, hogy többféle kínai kapcsolódása is lesz, az egyik a táncművészeten keresztül. The Moon Opera táncdráma, az érzelemről, a féltékenységről, a szerelemről, a tehetségről és az elutasítottságról szól. Wang Yabin Bi Feiyu, a női lélek krónikásának sikerregényét dolgozta fel. Minden modern nő helye a Müpában van április 18-án.

Világhírű művészek lepik el két hétre a várost. A naptár lassan tele van, de a Nemzeti Múzeumban a kínai selyem tárlatot is biztosan megnézem. Kína képi világa, jelmezei, porcelánjai, óriási hatással volt a nyugati divatvilágra már évszázadokkal ezelőtt is. A titokzatos keleti képek, színek, hatalmas inspirációt jelentenek, a mai modern tervezőknek.

Jó lenne ott lenni Pom Pom és a Süsü alkotójának, Csukás Istvánnak 80. születésnapi estjén is. Snétberger Ferenc lemez bemutatójáról nem is beszélve.

Remélem, minél több programra el fogtok jutni helyettem is, és beszámoltok a legizgalmasabb előadásokról.

Budapesti Tavaszi Fesztivál: www.btf.hu