10 dolog, amit az esküvői helyszín kiválasztása előtt át kell gondolnod.

Miután tavaly decemberben (te jó ég, már több mint egy éve) megkérték a kezemet, sokáig szinte eszembe se jutott magával az esküvővel foglalkozni. Olyan jó kiélvezni a jegyben járás időszakát, gyönyörködni a gyűrűben és vőlegénynek, menyasszonynak szólítani egymást.

Persze sokan kérdezték, hogy mikorra tervezzük a nagy napot, amit mi letudtunk azzal a válasszal, hogy valószínűleg 2016 nyarán. Aztán ennyiben is maradt a dolog. Egészen addig, amíg friss házas ismerőseink meg nem látogattak minket a nyáron. Ők figyelmeztettek, hogyha tényleg házasodni szeretnénk, kezdjük el minél hamarabb szervezni, mert lemaradunk a legjobb szolgáltatókról és helyszínekről. Persze én teljesen pánikba estem és őrült tempóban vetettem bele magam a tervezésbe.

,esküvői helyszín,helyszín,

A mesés Liszkay Birtok, mint esküvői helyszín

Az első számú feladat a dátum kiválasztása volt. Mivel a vőlegényem munkabeosztása elég merev és kiszámíthatatlan, tudtuk, hogy nehéz lesz egy évvel korábban biztos időpontot találnunk. Addig osztottunk és szoroztunk, amíg sikerült azonosítanunk azt a hétvégét, amikor a legvalószínűbb, hogy otthon tudunk lenni, így esett a választásunk május utolsó hétvégéjére.

Tehát a helyszínkereséshez mi úgy álltunk hozzá, hogy a dátumunk kőbe van vésve. Mivel külföldön élünk, akár az is szóba jöhetett volna, hogy ne otthon tartsuk az esküvőt, de nekem fontos volt, hogy mindenki ott lehessen, aki fontos nekünk és a külföldi barátainkat is elcsábíthassuk Magyarországra, hogy lássák mennyire szép. Körbenéztem az interneten és egy barátnőm, aki esküvőszervező cégnél volt gyakornok, szintén ajánlott pár lehetséges helyszínt, de igazán egyik se fogott meg.

Aztán jutott eszembe, hogy körülbelül két éve láttam képeket egy ismerősöm esküvőjéről, amelynek nagyon tetszett a helyszíne. Kis kutatás után kiderítettem, hogy a Liszkay Birtokról van szó és innentől kezdve nehezen tudtam volna elképzelni bármi mást.

 
A jó esküvői helyszín a nagy nap lelke, Fotók: www.liszkay.com

Nyár végén, amikor Magyarországon jártam, anyukámmal meglátogattuk a birtokot, és személyesen látva még jobban meggyőződtem arról, hogy ez a tökéletes helyszín az esküvőre. Nem véletlenül hívják a környéket magyar Toszkánának. A Balaton-felvidéki táj festői, a villa gyönyörű és hihetetlen nyugalmat áraszt. Belépve rögtön elfelejti az ember a hétköznapok stresszét. A tulajdonos, Liszkay Mihály nagyon kedvesen körbevezetett minket és elmondott minden tudnivalót. Az ő személyisége teszi még inkább otthonossá es különlegessé a helyet.

Annyira szerelmes lettem a birtokba, hogy két nap múlva le is foglaltuk. Így aztán nem mondhatom, hogy különösképpen beleástam volna magam a helyszínfoglalás rejtelmeibe. Amit nem is bánok, mert ennél szebb helyszínt megálmodni se tudtam volna, arról nem is beszélve, hogy Misi bácsi és a csapata mindenben segítőkészek, szóval nagyon szerencsések vagyunk.

Így viszont, hogy most már jobban elmerültünk a szervezés részleteiben, összeállt a fejemben néhány dolog, amit talán ajánlatos végiggondolni, ha helyszínválasztás előtt álltok:

  1. Tapasztalat. Szoktak-e gyakran esküvőket tartani ott? Van-e elég tapasztalatuk, hogy profin lebonyolítsanak egy ilyen eseményt?
  2. Férőhely. Hány embert tudnak leültetni a vacsorához és milyen elrendezésben? Ez alapvetően meghatározza, hogy hány főt hívhattok meg az esküvőre.
  3. Stílus. Milyen hangulatú, témájú esküvőt szeretnétek? Romantikus, vintage, bohém, rusztikus? Spórolhattok a dekoráción, ha a helyszín már eleve az adott tematikához passzol.
  4. Szállás. Ha a helyszín messze van, számolni kell a vendégek elszállásolásával. Kedves gesztus kifizetni, de jelentősen meg is dobja az esküvő költségét.
  5. Catering. Ha étteremben tartjátok az esküvőt sokszor a helyszín bérlésért nem, csak a fogyasztásért kell fizetni. Egyéb helyszínnél külsős catering céget kell alkalmazni, ami szinten növeli a költségeket.
  6. Ital. Milyen áron és mit foglal magába az italcsomag. Dugódij fejében (behozott italok felszolgálási díja) be lehet-e vinni saját italt?
  7. Utazás. A vendégek hogyan tudnak eljutni a tervezett helyszínekre? Gondoljatok a külföldiekre, idősebbekre is.
  8. Templom. Ha szeretnétek templomi esküvőt is, van-e megfelelő templom a közelben?
  9. Rossz idő. Eső, vihar esetén meg lehet-e oldani a szertartást, a vacsorát és a táncot benti helyszínen?
  10. Költségek. A helyszín bérlés díján kívül milyen egyéb költségeket vonz maga után a helyszín? (bútor bérlés, sátor bérlés, stb)

Persze a lista nem teljes, csupán iránymutatásul próbál szolgálni. Amennyiben időtök és energiátok engedni, járjatok körbe több lehetőséget is, hogy legyen összehasonlítási alapotok. Előny hogyha flexibilesek vagytok a dátumotokkal. A fő szezon ugyanis májustól szeptemberig tart, de már azzal is sokat nyerhettek, ha nem szombatra, hanem péntekre teszitek az esküvőt, ezek az időpontok ugyanis később telnek be és néha még az ár is kedvezőbb, érdemes utánajárni.

Mi pedig már a májust várjuk nagyon, hogy a magyar Toszkánában kimondjuk a boldogító igent.

Te már tudod, mi lesz az esküvői helyszín a nagy napon? Következő blogbejegyzésem az esküvőszervezőkről fog szólni, ide kattintva pedig a menyasszonyi ruháról olvashatsz.