Mint egy jól megkomponált dal, úgy vált egésszé közel pár óra alatt egy évnyi munka gyümölcse. Az öltözőtől a kifutóig a Daalarna bemutatóján.

Az öltözőtől a kifutóig a Daalarna bemutatóján

Az öltözőtől a kifutóig a Daalarna bemutatóján

Fél óra. Ennyi idő alatt egyesül több száz ember munkája egy egész koreográfiává a Daalarna bemutatóján. A bemutatót a részletek közötti összhang és az összeforrt csapat teszi különlegessé, hogy aztán a sok háttérmunka egy egészet alkotva megjelenjen a kifutón, és évről évre újra elkápráztassa a nézőket.

A varrodából azonban hosszú út vezet a kifutóig. Délelőtt, a bemutató napján a ruhák már katonás rendben várják a modelleket a backstage falai között, kezdődik a főpróba. Számos fiatal lány lepi el az aprócska teret, és tölti meg élettel a pár perccel korábban még a fogasról a földig bukó csipkéket. Sürget az idő, kezdődik a próba. A modellek rutinosan mozognak a hosszú kifutón, közben pedig Antia hangja csendül fel, aki a kifutó végéről nézi a lányokat.

A próba végére egy rögtönzött szépségszalon várta a lányokat az egyik oldalsó teremben. Hajas Laci mesterfodrász és Sipos Zita mestersminkes csapata rutinosan lát hozzá a munkához – nem csoda, jól összeszokott stábot alkotnak már a Daalarnával.

 

Amíg a sminkekért felelős lányok megkezdik a munkát, addig Laci az előzetes tervek alapján elkészíti az első frizurát az egyik modellen. Mindeközben megjelenik a teremben Anita is, akin az izgalom legkisebb jelét sem látom. A Tőle megszokott udvariassággal és bájjal ügyel a háttérben zajló munkálatokra, irányítja a készülődést, majd csatlakozik ő is a fodrászokból álló csapathoz, hogy véglegesítsék a kifutón megjelenő frizurákat. Meglepett ez a spontaneitás, a korábbi években – kizárólag nézőként – meggyőződésem volt, hogy a bemutató előtt hetekkel már mindenki tudja a pontos forgatókönyvet. A kíváncsiságom hamar odacsalogatott, és a fokozatosan felépülő kontyot figyeltem. Nem tűnt rögtönzöttnek, Laci ujjai rutinosan bántak a kósza tincsekkel. Közben Anitától megtudtam, hogy a fő koncepció már a Flower kollekció fotózásánál megszületett. Célja a kislányos és romantikus báj előcsalogatása volt – szeretett volna finom, könnyed kontyokat látni a kifutón, amik érvényesülni engedik a ruhák különleges hátrészeit. Miközben beszélgettünk, a konty kezdte felvenni a végleges formáját. A tincsek játszi könnyedséggel fonódtak egymásba, jó mintául szolgáltak az idei trendekhez.

A hajakban tükröződő kontrasztot és az ünnepi hangulatot a most debütáló Rienne Collections Bridal kollekciója jelentette. Nagy Adrien munkái ékszerként simultak a letisztult formájú frizurákra, és formáltak fiatal lányokból valóságos menyasszonyokat. A fejpántokon, hajtűkön és fésűkön lévő kristályok fényjátéka, és a pasztell színű virágos hajdíszek bájossága valóságos tavaszt csempészett a terembe, majd pár órával később a kifutóra is.

 

A kristályok nemcsak a frizurákban domináltak, hanem a sminkekben is. A bemutató előtti sminkelést egy szerdai próba előzte meg, így péntek kora délután már rutinosan folytatódott a munka. Anitával szót ejtettem a sminkekről is. Elárulta, hogy igyekeztek olyan lányokat válogatni a bemutatóra, akiken a kislányos, fiatalos báj, az ártatlanság tükröződik, ugyanakkor szem előtt tartották, hogy bemutató lévén egy hangsúlyos smink kerüljön porondra. Az összhatás végül épp olyan lett, mint a márkára jellemző ruhaköltemények. Megvan bennük az elegancia, a rafináltság, a kifinomult részletek, ugyanakkor szerephez jut a nőiesség és a bájosság is.

A teremben lévő asztal telis-tele volt palettákkal és ecsetekkel, épp olyan volt, mint egy festőművész műterme. Nem álltam távol a valóságtól, hiszem, hogy a sminkelés is egyfajta művészet, csak épp a ‘vászon’ különbözik.

A szakemberek megszokott lendülettel és rutinnal húzták meg a smink alapját képező élénk színű szemhéjvonalat, majd ezt koronázták meg a szemhéjra applikált apró kristályok. Közel félórán át álldogáltam egy modell mellett és csodáltam a részletről részletre felépülő sminket, és persze mindkettejük türelmét. Az első bemutató időpontja egyre inkább közeledett, azonban a sminkesek ugyanolyan türelemmel helyezték fel az első követ, mint az utolsót. A kristályok egy-egy apró ragasztócsepp segítségével kerültek fel végső helyükre és varázsolták egyre drámaibbá a lányok tekintetét. A kihagyhatatlan, kíváncsi kérdésemre – azaz, hogy milyen érzés viselni ezeket a köveket – vegyes válaszok születettek a furcsától egészen a szokatlanig, de a prímet kétségtelenül a jó jelzőt taglaló válasz vitte. Én, aki olykor egy füstös szem komfortjától is megszeppenek, csodálattal és elismeréssel hallgattam a modell szakma fortélyait. Közben elkészült a szemek sminkelése, amelyeknek az extrémitását a rózsaszínes árnyalatú pirosítók visszafogottsága oldotta.

 

Az öltözőtől a kifutóig a Daalarna bemutatóján

A korábbi légkör kezdett izgatottabbá válni, egyre közelebb került az első bemutató kapunyitásának időpontja. A szakemberek kezei még gyorsabb tempóra váltottak, majd a modelleken – a bemutatóra készített – szatén köntösök helyét kezdték átvenni a legszebb alkalmi- és menyasszonyi ruhák. Mikor minden a helyére került, felcsendült a próbáról már ismerős dal, és a kifutón végre életre kelhetett az elmúlt pár óra, hónap és év munkája.

Fotók: Jaksa Tímea és Kondella Misi