Az állami anyakönyvezés bevezetésétől, azaz 1895-től napjainkig törvények, jogszabályok és rendeletek határozzák meg, milyen nevet viselhetnek a nők és férfiak a házasság után. Mára már többféle variáció is a friss házasok rendelkezésére áll, vegyük sorra a házasság utáni névváltoztatás lehetőségeit!

Fotó: Horváth Veronika

A házassági névviselés és az azzal együtt járó névváltoztatás fontos döntés, hiszen egy jó házasság esetén egész életre szól. Nemcsak saját érdekünk megfontolni a névváltoztatást, hanem meghatározza a születendő gyerekek(ek) családi nevét is. A névváltoztatást elsősorban nők veszik igénybe, azonban van példa arra is, hogy a férj veszi fel valamilyen formában a feleség nevét, ugyanis az utolsó nagy bővítésnek – mely 2004. január 1-től érvényes – egyik újdonsága, hogy a férj is felveheti a felesége családnevét vagy egyesíthetik neveiket. Összeszedtünk az összes házassági névváltoztatás variációját, hogy ti is lássátok a lehetőségeket és könnyebben tudjatok dönteni.

Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy példát, és legyenek konkrét nevek is: a menyasszony Kiss Noémi, a férj pedig Tóth Ferenc. Az ő esetükön keresztül mutatjuk be, mik a választási lehetőségek.

Névváltoztatás kisokos

Lehetőségek a menyasszonyok számára:

 • A feleség kizárólag a saját nevét viseli, ez esetben marad a lánykori név, pl. Kiss Noémi.
 • A feleség felveszi a férje teljes nevét a házasságra utaló „né” toldással, így lesz belőle pl. Tóth Ferencné.
 • A férje teljes nevét viseli a „né” toldással, amihez a saját nevét is hozzákapcsolja, pl. Tóth Ferencné Kiss Noémi.
 • A férje családi nevét veszi fel a „né” toldással együtt, ehhez jön hozzá a saját neve, pl. Tóthné Kiss Noémi.
 • Felveszi a férj vezetéknevét, így lesz belőle pl. Tóth Noémi.

Lehetőségek a férj számára:

 • A férfiaknak valamivel kevesebb választásuk van, vagy marad a saját nevénél, vagy pedig felveszi a felesége családi nevét és ehhez hozzákapcsolja a saját utónevét, pl. Kiss Ferenc.

Lehetőségek mindkét fél számára:

 • A férj és a feleség házasságkötés után a családi neveiket kötőjellel egyesíthetik, hozzáfűzve a saját utónevüket, pl. Tóth-Kiss Noémi vagy Ferenc, illetve Kiss-Tóth Noémi vagy Ferenc.

Névváltoztatáskor figyelembe kell venni, hogy csak az egyik házasuló veheti fel a másik családi nevét (szóval „keresztben” nem ér, hogy az egyikük Tóth Noémi lesz, a másik fél pedig Kiss Ferenc), illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet – ebbe természetesen beletartozik az is, ha az egyik félnek eleve kéttagú neve van, például Tóth-Nagy Ferenc felesége lehet Tóth-Nagy Kiss Noémi is.

Lehetőségek a születendő gyerek számára:

 • A gyerek az apa vagy anya családi nevét kapja születése után, de a legtöbbször az apa családnevét viseli.
 • A közös házassági nevet viselő házastársak gyereke viszont csak a szülők közös házassági nevét viselheti, pl. Kiss-Tóth Dániel.
 • A gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti, így, ha az anya maradt Kiss Noémi az apa pedig Tóth Ferenc, akkor Kiss Tóth Dániel is lehet a neve. Viszont a születendő gyerek esetében is kritérium, hogy a családi neve a fentiek szerint legfeljebb csak kéttagú lehet.

Egy 2016-os felmérés szerint a magyar párok 92 százalékánál változik legalább az egyik fél neve az esküvőt követően, általában 10-ből 9 feleség és 100-ból 3 férj vált nevet a nagy nap után.

Fotó: Simon Teodóra

A Secret Stories olvasóinak véleménye

Titeket is megkérdeztünk arról a Facebook oldalunkon, melyik változatot választottátok/ melyiket viselnétek legszívesebben a házasság után. A felmérésünk alapján a következő eredményekre jutottunk:

 • A legtöbben a kötőjeles formát preferáljátok, mert az hangzik jól és mert nem akartok „né”-k lenni, sem elhagyni a megszokott családneveteket, vagy csak egyszerűen azért ebben a formában, mert divatos.
 • Ezután a legnépszerűbb választás a férj vezetékneve + feleség keresztneve kombináció volt, vagy mert nem köt sok minden a lánykori családnevetekhez vagy mert ez a verzió is jól cseng össze a keresztnevetekkel.
 • Többen tartjátok meg a lánykori neveteket, mert a család iránti kötődést szimbolizálja, vagy mert különleges, esetleg mert annyira az identitásotok része, hogy nem tudjátok elképzelni másképp magatokat.
 • A férj vezetékneve + né + ara teljes lánykori neve verzió is közkedvelt, mert ebben mindkét név megjelenik teljes egészében.
 • A férj neve + né és a férj teljes neve + né + keresztnév volt a legkevésbé népszerű kombináció a felmérésünk szerint, de a férjetek iránti tiszteletből szívesen viselitek a „né”-s formát.

Lássunk néhány nagyon őszinte véleményt, miért döntöttetek a névváltoztatás mellett és milyen formában vettétek fel a férj nevét!

Eszter: „Én a férjem teljes nevét felvettem (amolyan régi szokás szerint). Egyrészt jobban tetszik így, mert ezzel a formával egyértelműen eldönthető, hogy férjnél vagyok, másrészt a férjem iránti feltétlen tisztelet/szeretet egyfajta megnyilvánulásának tekintem ezt. Ő nem kérte, hogy vegyem fel a nevét, rám bízta teljes mértékben.”

Kata: „Korábban mindig azt mondtam, hogy sosem fogom megváltoztatni a nevem. Aztán megérkezett az életembe “Ő”, és az iránta érzett szeretetem, kötődésem által módosult a véleményem. Pedig nem várta el… De csakis a kötőjeles változat jöhetett szóba. Jelképezi a házasságon belüli egyenjogúságot és számomra nagyon fontos a születési nevem is. Szeretem így a nevem ❤☺”

Alexandra: „Imádom a családnevemet, de úgy döntöttem, hogy felveszem a férjem vezetéknevét ezzel is kifejezve, hogy hozzá tartozom. Szerintem ez egy szép hagyomány, és igaz, hogy nem a régi “né”- s verzió, de így is kifejezi számunkra a lényeget 🙂 Kötőjelesen amúgy is furán hangzott volna (Deli – Zentai), és szerencsére van a családban fiútestvér, aki tovább viszi a családnevünket 😊❤”

Erika: „Nem repestem, hogy „né” legyek, de a kötőjeles verzió nagyon bénán hangzott és ráadásul mohó is voltam… mind a 2 vezetéknevet akartam viselni :D”

Vali: „Én megkérdeztem, hogy ő mit szeretne. És ezt. Elfogadtam és szeretem. Ennek ellenére mindenki Janó Vali néven emleget. Tiszteletből, és a hozzá tartozásom jeléül is boldogan viselem ezt a nevet.”

Helga: „Amikor megszülettem, kaptam egy nevet. Ez vagyok én. Akkor is, amikor jó, rossz vagy bármi más fontos dolog történt/fog történni velem. A férjem rögtön vágta, hogy miről beszélek. Fel sem merült, hogy neki ebbe bármilyen beleszólása lenne.”

 

 

Fotó: Jaksa Tímea

A névváltoztatással járó ügyintézési procedúra

Azonban a névváltoztatás amilyen vidám dolog, olyan stresszes lehet az ezzel együtt járó ügyintézés is. A névváltoztatást kötelező jelenteni az anyakönyvvezető felé, a változtatás menete pedig a következőképpen néz ki: 5-8 szolgáltatónál kell bejelenteni az igényt, és ne lepődjünk meg, ha a végén már több tízezer forintos költségnél járunk.

Még az esküvő előtt kell nyilatkozniuk arról a párok tagjainak, hogyan használják a továbbiakban a nevüket. 

Ezen az esküvő előtt még ingyen lehet változtatni, utána viszont már csak 5 ezer forintos illeték befizetésével, és természetesen az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni – ezért is fontos, hogy alaposan meggondoljuk a dolgot.

Az anyakönyvbe vezetett névváltozás után nyolc napon belül kell kezdeményezni a személyi igazolvány cseréjét, a többi okmánnyal kapcsolatosan nincsen szigorú határidő, csak saját érdekünk, hogy minden iraton minél előbb egyezzenek a nevek. A személyi azért is a legfontosabb, mert enélkül mást nem lehet az új névre íratni. Az igazolványt okmányirodában vagy kormányablaknál igényelhetjük, kizárólag személyesen – ez 1500 forintba kerül, a lakcímkártya pedig 500 forint.

A név- és címváltozást követő személyes ügyintézés akár 3 munkanapot is igénybe vehet és sokszor akár tízezres költséggel járhat. Ezután következik az adókártya és a taj-kártya cseréjére is, ezek ingyenesen cserélhetőek. A közműszolgáltatók felé is jelezni kell a változásokat, ha ingatlantulajdonunk van, az új névről a földhivatalt is értesíteni kell 30 napon belül. A munkáltatót és a bankot se felejtsük ki a sorból – a kártyacsere szintén több ezer forintos költséggel jár –, majd a végén jöhetnek az egészség-, kafetéria- és kedvezménykártyák.

Inspirálódj velünk még többet az esküvőről ebben a rovatban vagy kattints ide és nézegess valódi esküvői beszámolókat!