Újabb királyi esküvő titkos történetéről mesélünk a Secret Stories-on. Parádi Gabriella  jelmeztervező, stylist, a Pumpkin Paradise blog szerzője írásából az is kiderül, hogyan lehetséges, hogy Diana hercegnő esküvői ruhája végül egy ismeretlen tervezőpáros, David és Elizabeth Emanuel munkája lett. 

Lady Diana Spencer és a Charles herceg 1981-ben kötötte össze életét. Az esküvőt nagy várakozás előzte meg, hiszen 1947 óta ez volt az első trónörökösi házasságkötés. Mindenki azt találgatta, hogy vajon ki lesz az a dizájner, aki az esküvői ruhát megtervezi. Lady Di mindenki meglepetésére egy szinte ismeretlen tervezőpárost, David és Elizabeth Emanuel-t választotta, akik akkor nemcsak a tervezésben, hanem a való életben is egy párt alkottak. Miért pont őket?

,diana hercegnő esküvői ruhája,esküvői ruha,diana hercegnő,menyasszonyi ruha,királyi esküvő,

Károly herceg és Diana házasságkötése, 1981

A tervezés folyamata

Diana legelső hivatalos fotóján, egy masnis sifon blúzt viselt, amelyet Emanuelék terveztek. Érdekesség, hogy a fotót Lord Snowdon készítette, aki II. Erzsébet húgának, Margaretnek a férje volt. Annyira szerette ezt a darabot, hogy végül saját akaratából őket választotta, s nem valaki ismertebb tervezőt. Nem kis merészség volt a választás, hiszen a páros mindössze egy éve hagyta el az iskolapadot, amikor a felkérést megkapták. A terv igazi államtitok volt. David Emanuel csak évtizedekkel később mesélte el, hogy a valódi divatrajz csak addig létezett, amíg azt Dianának megmutatta.

Annyira rettegtek ugyanis attól, hogy a szertartás előtt kitudódnak a részletek, hogy a tervező rögtön darabokra tépte a rajzot, miután Lady Di rábólintott.

Balra: Diana első hivatalos fotóján, Jobbra: A hercegnő a tervezőkkel konzultál

Ráadásul egy B tervvel is készültek. Megterveztek és megvarrtak egy komplett második menyasszonyi ruhát, ugyanabból az anyagból, mint az eredeti verzió, amit arra az esetre tartogattak, ha a szertartás előtt mégis valami úton-módon kiszivárogna bármi részlet a menyasszonyi kreációról. De milyen is volt ez a ruha? Sosem fogjuk megtudni. A lojalitás, ahogy volt alkalmam tapasztalni például II. Erzsébet kalaptervezőjével folytatott beszélgetésemkor, az Emanuel párosnál is működött. De végül nem kellett bevetni a B tervet. Diana az első három ruhapróbára teljesen egyedül érkezett, később is csak édesanyját vitte magával. A tervezők dolgát megnehezítette, hogy Diana bulímiás volt. A próbafolyamat alatt az induló 42-es méretről 38-asra fogyott vissza.

,diana hercegnő esküvői ruhája,esküvői ruha,diana hercegnő,menyasszonyi ruha,királyi esküvő,

Diana hercegnő esküvői ruhája látványos volt és különleges

Ilyen volt Diana hercegnő esküvői ruhája

Diana hercegnő esküvői ruhája ruhája igazi királylány viselet volt, amely méltó volt Nagy-Britannia leendő királynéjához: krémszínű selyemtaft, amely Suffolk megyében készült, széles puffos ujjak, fodrok, nagy szoknya, antik csipke, amely még I. Mária királynőé volt, flitterek, tízezer darab kézzel felvart valódi gyöngy.

Diana nem viccelt, amikor kéréseit elmondta a tervezőknek. Az eddigi leghosszabb uszályt akarta, és persze meg is kapta.

,diana hercegnő esküvői ruhája,esküvői ruha,diana hercegnő,menyasszonyi ruha,királyi esküvő,

“A leghosszabb uszályt akarta”

Hét és fél méternyi anyagot húzott maga után, valamint az uszály szélességét is a Szent Pál katedrális folyosójának szélességéhez igazították. Az igények persze méltók voltak ahhoz, amit egy történelmi esemény megkövetelt. Következő nap a sajtóban ezzel a felirattal jelent meg a képe: „Az uszály a Szent Pál katedrálisnál horgonyoz”. A grandiózus ruha persze malőröket is okozott. A hintóba szinte begyömöszölték Dianá-t, és amikor kiszált, a ruha gyűrött galacsinként állt össze. David Emanuel nem győzte kisimítani. Persze ez a kis közjáték, köszönhetően az operatőröknek, és a BBC profi csapatának, egyetlen adásba került felvételen sem látszik!

,diana hercegnő esküvői ruhája,esküvői ruha,diana hercegnő,menyasszonyi ruha,királyi esküvő,

Az uszály beigazítása komoly munkát igényelt a hivatalos fotók elkészítésekor

Az esküvői ruha utóélete

1981-ben a ruha 6000 fontba került, ami körülbelül a háromszorosa volt egy akkoriban megszokott átlagos menyasszonyi ruha árának. Diana halála után a ruhát Vilmos és Harry hercegre hagyta, amelyet mindkettejük betöltött 30. éve után kaphattak meg. A kreáció azonban nem áll otthon a szekrényben, hanem állandóan úton van. A ‘Diana: A Celebration’ című kiállítás egyetlen állandó darabja.

,diana hercegnő esküvői ruhája,esküvői ruha,diana hercegnő,menyasszonyi ruha,királyi esküvő,

Diana hercegnő esküvői ruhája ma már történelem, Fotók: Lord Patrick Lichfield/RR Auction, harpersbazaar.com

David és Elizabeth Emanuel útjai azóta elváltak. Mindketten még mindig aktívan terveznek, igaz a Diana ruha sikerét nem sikerült túl nagy hírnévre váltaniuk, soha nem kerültek az igazi élvonalba.

Érdekesség, hogy David 2011-ben még kapott olyan kérést, hogy készítse el a híres menyasszonyi ruha replikáját, valamint időnként divattanácsadóként jelentkezik különböző televíziós műsorokban. Elizabeth filmekhez tervezett jelmezeket, és 2010-ben újabb márkát alapított, amellyel a London Fashion Week-en mutatkozott be.

Hogy tetszik Diana hercegnő esküvői ruhája? Kattints ide és nézd meg minden idők 10 legszebb királyi esküvői ruháját!