Nagy büszkeségünkre tegnap este az Ernst & Young – Az Év Üzletembere gálán Benes Anita, a Daalarna alapítója és vezető tervezője is átvehetett egy rangos szakmai elismerést. Az elismert üzletemberekből álló független bírálóbizottság eredményeit és ügyfeleiért végzett tevékenységét elismerve a „Közös értékteremtés a vásárlókkal” kategóriában Benes Anitának ítélte oda a díjat. 

Benes Anita az EY – Az év üzletembere gálán. A fődíjat a WizzAir alapítója, Váradi József kapta

Tegnap este Az év üzletembere gáláján jártál, ahol a Közös értékteremtés a vásárlókkal kategóriában kaptál elismerést. Mit jelent számodra ez a díj?

Óriási megtiszteltetésnek és hatalmas elismerésnek tartom, megerősít abban, hogy jó úton haladunk a csapatommal és jó célokat tűztünk ki magunk elé. Különös érzés belegondolni, hogy egy ilyen rangos üzleti díjat ítéltek most oda nekem, ugyanis én sosem üzletemberként gondoltam magamra a Daalarna megalapítása eltelt 15 év alatt. Az elsődleges célom mindig is az alkotás és értékteremtés volt, már a kezdetektől fogva. Az, hogy a Daalarna, mint cég évről évre növekszik és terjeszkedik, csak egy külön büszkeség számomra, az elsődleges irány továbbra is az értékteremtés marad, hogy a vásárlóimnak kompromisszumok nélkül, minden körülmények között a legjobb minőséget nyújthassam, a munkatársaimnak pedig méltó körülményeket tudjak ehhez biztosítani. Ez a díj megerősít abban, hogy jó az irány és ez rengeteg pozitív energiával tölt el.

Ráadásul a legjobb díjat vihettem haza, amiben nemcsak én és a csapatom, hanem a vásárlók és a velük együtt létrehozott értékek is benne foglaltatnak. Ők juttattak el idáig, az ő szeretetük és hűségük miatt tarthatunk itt, ezért nekik is köszönöm ezt az elismerést. Szinte kiugrott a szívem a helyéről, amikor a tegnap esti díjátadón bemondták a nevemet.

Milyen érzés volt egyedüli nőként ott állni a díjazottak mellett?

Meglepődve vettem észre, hogy egyedüli nőként, egy férfikoszorúban állok a díjazottak mellett, különleges érzés volt. Hiszem, hogy igenis lehetséges több gyerekes családanyaként sikereket elérni a munkában, egyszer érzelmes nőnek, máskor erős üzletasszonynak lenni – a kettő nem zárja ki egymást. Ha ezzel példaként tudok szolgálni a mai fiatalok, köztük a saját gyerekeim számára, az nagyon boldoggá tesz. Azt is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a férjem és a családom a kezdetektől fogva a hátam mögött állva támogat és segít mindenben, ezért nagy hálával tartozom nekik.

Fotó: Kondella Misi

Mit hangsúlyoztál a köszönőbeszédedben?

Gratuláltam minden jelöltnek az eredményeihez és az innovációkhoz, amelyekkel hozzájárulnak a fejlődéshez. Megköszöntem, hogy divattervezőként, egy kézműves hagyományokra, elsősorban kétkezi munkára épülő vállalkozás vezetőjeként én is a színpadon állhatok a díjazottak között. Szerettem volna hangsúlyozni, hogy nagyon nagy dolognak tartom, hogy az elismerés által a csapatom tagjai is olyan megbecsülésnek örvendhetnek, mint mondjuk egy menő informatikai vállalkozás dolgozói. A varrónő, mint szakma ugyanis jelenleg nem számít népszerű foglalkozásnak, nincs presztízse nemcsak itthon, világszerte sem.

Az egyik legfontosabb hosszú távú célkitűzésem, hogy a Daalarna céges kultúráján keresztül növelni tudjuk a szakma presztízsét.

Nagyon mozgalmas év áll mögöttünk. Az új varrodába költözés egy nagy mérföldkő volt az idei év elején a Daalarna életében és azt hittem, hogy utána minden sokkal könnyebb lesz. Rá kellett azonban jönnöm, hogy minél nagyobb a cég, a kihívások és a feladatok annál inkább sokasodnak. Éppen ezért nem tudok eléggé hálás lenni a csapatomnak, akik nélkül nem sikerülne nap mint nap létrehozni azokat az értékeket, amelyekért most díjaztak minket ezen a gálán. Úgyhogy ma óriási süteményhalmokkal érkeztem meg az irodába, hogy együtt ünnepelhessünk.

Az Év Üzletembere díjról

Az Év Üzletembere díjat az Ernst & Young alapította az Egyesült Államokban 1986-ban. Magyarországon 2003-ban vezették be. A díj célja, hogy elősegítse az üzleti, gazdasági és társadalmi szempontból kivételes teljesítmények felismerését, és hozzájáruljon azoknak a figyelem középpontjába állításához.

Idén az EY négy különdíjat is alapított, mellyel a gazdaság jövőbeli teljesítményét meghatározó területeken kiemelkedő innovációkat felmutató üzletembereket kívánja elismerni. A független bírálóbizottság ennek értelmében különdíjat ítélt meg az életminőség fejlesztése, az új generációs gyártástechnológiák, az adatalapú okos megoldások és a vásárlókkal történő közös értékteremtés terén kimagasló munkát végző cégeknek.

A „Közös értékteremtés vásárlókkal” díjat azoknak a vállalkozóknak szánják, akik élen járnak abban, hogy üzleti folyamataikba bevonják ügyfeleiket. A vásárlói visszajelzések így fontos támpontot jelentenek a termékfejlesztésben vagy a szolgáltatásnyújtás megtervezésében.  

A “Közös értékteremtés vásárlókkal” különdíjat idén Benes Anitának, a Daalarna alapítójának és vezető tervezőjének ítélte oda a zsűri, mégpedig ezzel az indoklással: “Azon túl, hogy mára a magyarországi esküvői és alkalmi ruha piac egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált, jelentős nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet. A tervezésnél kiemelkedően lényeges a vásárlókkal való közös gondolkodás és az azonnali visszajelzés az új ötletekre. A vezető egyik fontos célkitűzése hogy a Daalarna céges kultúráján keresztül itthon is a divatipar etikusabbá, átláthatóbbá és méltányosabbá tételén dolgozzon.”

„Azoké a vállalkozásoké a jövő, akik elég bátrak és elég előrelátóak az újítások kitalálásához és megvalósításához. Idén olyan üzletembereket díjaztunk, akik miközben jelentős sikereket érnek el, megismerik és adaptálják az új technológiákat és felkészültek arra, hogy a jövőben tovább építsék vállalatukat” – hangsúlyozta Rencz Botond, az EY Magyarország vezérigazgatója a díj kapcsán.

„Az lebegett a szemem előtt, hogy értéket hozzak létre” – nagyinterjú Benes Anitával, kattints érte!