Csupán néhány héttel ezelőtt debütált a Daalarna új kollekciója a LOVESTORY, de Benes Anita és csapata már a Daalarna 2018-as esküvői és alkalmi kollekciójának kampányfotóit készíti a mesés Réunion szigetén. Interjú a tervezővel.

Mit tudhatunk a Daalarna 2018-as esküvői és alkalmi kollekciójáról?

Azok, akik rendszeresen követik a Daalarna kollekcióit, már észrevehették, hogy a menyasszonyi ruhák stílusa évről évre szabadabb, könnyedebb, légiesebb irányba formálódik. Ha a nemzetközi esküvői trendeket nézzük, ott is erőteljesen megjelenik ez a vonal. Egyre inkább eltávolodunk a merev fűzőktől, a nehéz viseletektől egy megfelelési kényszertől mentesebb irány felé. Gondoljunk csak az egzotikus, tengerparti esküvők egyre nagyobb térhódítására, amely szintén ezt az irányt képviseli: csak ti ketten, szabadan, távol a világtól, az elvárásoktól és a szokásoktól. Egy ilyen hangulat képi megjelenítéséhez tökéletes helyszín a természet. Már a Paradise kollekció tervezésekor is ez az irány lebegett a szemem előtt, a kampányképeket pedig egy édenkerti, trópusi növényekkel teli környezetbe álmodtuk meg. A 2018-as esküvői kollekcióval szintén egy természetközeli hangulatot álmodtam meg, de ezúttal az óceán és a víz közelsége kerül a középpontba mind a kampányképeken, mind a kollekció részleteiben.

Milyen hangulatok ihletik az új kollekció főbb motívumait?

Imádom nézni a víz fodrozódását, a homok és a víz találkozásának különböző rétegződéseit és természetesen a napfelkeltét és a naplementét – szerintem ezeket sosem tudnám megunni. Legyen az egy belföldi hosszú hétvége, vagy egy hosszabb nyaralás, a családommal előszeretettel töltődünk fel a víz közelében. Van valami különleges, mélyről jövő, ősi abban, hogy a legtöbb ember ugyanezt az élményt keresi újra meg újra. Egyszerűen képtelenség megunni a lemenő nap látványát, a tenger megnyugtató zúgását, a homok puhaságát. A víz különféle formái, legyen az egy patak, egy folyó, egy tó, egy tenger vagy az óceán, békét és nyugalmat árasztanak, ellazítanak és kikapcsolnak. Ezek az érzések inspirálták bennem a 2018-as kollekció megszületését. A víz áttetszősége, a különböző rétegek egymásra rakódása, a hullámok vagy a korall, mint motívum mind-mind megjelenik az új kollekcióban.

 

Hogyan esett a választásod Réunion szigetére a Daalarna 2018-as esküvői kollekciójának kampányfotóihoz?

Néhány hónappal ezelőtt Reisz Annával, az Air France regionális marketing- és elektronikus kereskedelmi menedzserével beszélgettem arról, hogy mennyire nagy álmom egy tengerparti kampányfotózás. Ő ajánlotta a figyelmembe Réuniont, mint úti célt, ami annak ellenére, hogy Madagaszkártól keletre, az Indiai-óceánon található, Franciaország és ezzel együtt az Európai Unió része. Egy aprócska sziget, tökéletes mikroklímával, ahol minden megtalálható: sziklás és homokos tengerpart, vulkanikus hegyek, zöld völgyek, dús növényzet, patakok és vízesések. Mivel annak idején Párizsban is tanultam divattervezést, különösen izgatott lettem a gondolattól, hogy megismerhessem ezt a kis francia ékszerdobozt.

 

Kit láthatunk az új kampány arcaként?

Két modellem lesz, mindkettővel több alkalommal dolgoztunk már együtt. A Daalarna rajongói már megszokhatták, hogy ha én valakit megszeretek, azt nagyon nehezen engedem el. Ilyen volt Tombor Nelli, és ilyen Szikszai Johanna is, aki a Flower és a Paradise kollekció fotóin is szerepelt már és most újra felkértem őt, hogy a 2018-as kollekció arca legyen. Érdekesség, hogy ősszel férjhez ment (nézd meg ide kattintva Johanna gyönyörű, virágos Daalarna esküvői ruháját – szerk.), tehát most lesz az első alkalom, hogy már feleségként viseli az esküvői ruhákat. Természetes szépsége, harmonikus kisugárzása és gyönyörű, sportos alakja tökéletesen illik a tengerparti kollekció hangulatához.

A másik modellem pedig a lányom, Tóth Sára, aki gyakorlatilag már a Daalarna legelső kampányaiban is megjelent. Akkor még néhány éves kislányként, ma már 16 éves nagylányként. Rajta leginkább az esküvői vendégeknek, koszorúslányoknak, tanúknak szánt alkalmi kollekciót fogom bemutatni.

 

 

Mit tudhatunk a stáb kamera mögötti részéről?

Ugyanazzal a stábbal dolgozom, akikkel már hosszú évek óta: a fotókat ezúttal is Papp Éva és Schneider Zoltán készítik, a sminkért és a frizuráért pedig Kiss Csilla felel. Minimális sminket, natúr, szélfútta frizurát álmodtunk meg a lányoknak és a fotók hangulatában is a természetességre törekszünk. Tiszta, egyszerű, harmonikus és sugárzó képi világot álmodtunk meg a stábbal. Reméljük, hogy a Daalarna rajongói és a leendő menyasszonyok is inspirálódni tudnak majd belőle.

,daalarna csapata,daalarna stáb,benes anita,tóth sára, Kiss Csilla, Schneider Zoltán, Papp Éva, Szikszai Johanna, Somlói Viktória ,

Balról jobbra: Kiss Csilla, Schneider Zoltán, Papp Éva, Szikszai Johanna, Benes Anita, Somlói Viktória és Tóth Sára

Biztosan sok rajongót érdekel, hogy egy ilyen hosszú útra hogyan tudjátok magatokkal vinni a sok-sok ruhát, amit a fotózáson használtok, anélkül, hogy megsérülnének?

Viccesen azt is mondhatnám, hogy a ruhák könnyedsége nemcsak az inspiráció miatt volt fontos szempont volt a tervezésnél. Az is előttem lebegett célként, hogy az összes imidzsdarab beférjen egy 140 literes bőröndbe. Az Air France Flying Blue programjának lelkes törzsutasaként nagyobb és nehezebb bőröndöt vihetek fel magammal, mint a többi utas. Ennek köszönhető, hogy ekkora méretben gondolkodhattam a pakolásnál. A ruhák pedig bármilyen sérülékenynek és érzékenynek is tűnnek, meglepően jól bírják a hosszú utakat. Ahogy azt is, ha vizesek lesznek, úgyhogy bátran ajánlom őket a tengerparti esküvőre készülő leendő menyasszonyaimnak is.

Mikor láthatja a magyar közönség a Daalarna 2018-as kampányfotóit és a kollekciót?

Jelenleg a kollekció első része, az imidzsdarabok készültek el a réunioni kampányfotózáshoz, a kollekció második felét pedig a hazatérésünk után fogom véglegesíteni. A ruhákat élőben New Yorkban mutatjuk be először a buyereknek, októbertől pedig már a hazai menyasszonyok is felpróbálhatják őket a Daalarna showroomban. A kampányfotózásról folyamatosan csepegtetjük az információkat a Secret Stories és a Daalarna Facebook oldalán. Az összes képet és a 2018-as lookbookot szeptemberben mutatjuk meg a hazai közönségnek.

 

 

Még több Daalarna kulisszatitokról olvasnál? Nézd meg ide kattintva a 2017-es divatbemutatóról készült videót vagy olvass valódi, Daalarna ruhás esküvői beszámolókat ezen a linken. Ha kíváncsi vagy Benes Anita élő bejelentkezéseire a réunioni kampányfotózásról, itt visszanézheted őket