Rovatunkban részletesebben is megismerhettek egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágüzletünk, a Wild Flower Bar segítségével. Ezúttal a boglárka kerül reflektorfénybe.

Tavaszi lágy szellő, illatos, virágba boruló fák, madárcsicsergés, éledező napsütés… Ha mindezekről az jut eszedbe, hogy idén tavasszal esküvőt tervezel, akkor olyan szerencsés vagy, hogy bizony kerülhet a mutatós, telt virágú boglárkából a csokrodba! A boglárka az esküvők nagy kedvence – az alábbiakból kiderül, hogy miért.

,boglárka,virág,esküvői virág,esküvői csokor,wild flower bar,jágity fanni,

 

Az esküvők Nr. 1. virága

Van kis és nagyfejű, fehér, krém, zöldes, fehér zöld közepű, pasztell rózsaszín, pasztell barack, citrom, okker és narancssárga, piros, bordó, cirmos, és ki tudja, még hány árnyalat… Érdekesség, hogy a boglárka önmegporzó, így aztán igazán különleges variációk is előfordulhatnak, ki-ki megtalálhatja a neki legszimpatikusabbat. Ha kedveled a „frissen a kertből” érzést, ha tetszenek a kedves, lágy szirmú, gömb alakú fejek, ha lágy, de semmiképp sem unalmas csokorról álmodsz, akkor ez a te virágod!

Jó, ha tudod: általában télen-tavasszal van az eredetileg Ázsiából származó boglárka főszezonja, de néha nyáron is beszerezhető.

,boglárka,virág,esküvői virág,esküvői csokor,wild flower bar,jágity fanni,

 

Hogy is néz ki a boglárka?

Elbűvölő, vékony papírra emlékeztető, lágy szirmai vannak. Nagyon finom, nőies, igazán vonzó virág. kombinálható például szagos bükkönnyel, kerti rózsával, tulipánnal, anemonával, astilbe-val, wax-szal, peonyval, szarkalábbal, scabiosával, dáliával, klematisszal, csupa-csupa izgalmas virággal, de önmagában, akár egy monokróm boglárkacsokor is elbűvölő. Pici, hullámos végű levelei vannak; vágott virágként kb. 5-7 nap az élettartama.

,boglárka,virág,esküvői virág,esküvői csokor,wild flower bar,jágity fanni,

 

Frissen a hazai termelőtől

Ha számít neked, hogy tudd, itthon termesztették a virágokat, ha szem előtt tartod, hogy a csokor az étkezőasztalon vagy a menyasszonyi virágaid ne Latin-Amerikából jöjjenek, ha gondolsz arra, hogy mennyi energia távoli országokból Magyarországra szállítani valamit, ha nem szereted a színezett virágokat, akkor neked – szezonban – a boglárka tökéletes választás! Itthon is vannak ugyanis boglárka termesztők, például a fóti Virágos Pagony, akiknek a virágait beszerezheted például Budapesten a Wild Flower Bar-ban.

,boglárka,virág,esküvői virág,esküvői csokor,wild flower bar,jágity fanni,

 

Kert vagy balkon

Félárnyékban vagy tavaszi napsütésben, széltől védett helyen szuperül érzi magát, legyen szó akár kiskertről, vagy cserepes balkonnövényről. Jól teszed, ha két öntözés között mindig hagyod, hogy kiszáradjon a talaja. A boglárka egyébként gumóról vagy magról nő. Elvirágzás után ugyanúgy bánj vele, mint a hagymás növényeiddel: vágd le az elszáradt leveleket, vedd ki a földből, és tárold száraz, hűvös helyen. A következő tavasszal pedig ültesd el újra!

,boglárka,virág,esküvői virág,esküvői csokor,wild flower bar,jágity fanni,

 

Beceneve: Bogi

Vajon a boglárka virágról kapják ma a lányok a Boglárka keresztnevet, vagy éppen fordítva: a név volt előbb és átragadt a növényre? Az a helyzet, hogy ez a keresztnév egy új keletű, magyar név, és a „boglár” szóból származik, amely azt jelenti, hogy „fémveretes, ékköves, gyöngyös, zománcos, gomb alakú ékítmény”. Ennek a női névnek az elterjedésében nagy szerepe volt azért a „ranunculus”, azaz boglárka növénynemzetségnek is. Tudtad, hogy a Boglárka 2009-ben például a hatodik leggyakoribb újszülött utónévnek számított?

Ha tetszett a cikk, olvasd el a Wild Flower Bar korábbi írásait is ide kattintva és lájkold a Secret Stories-t és a Wild Flower Bar-t a Facebookon, hogy mostantól ne maradj le egyetlen írásról sem!