Tudtad, hogy borzaskata néven nemcsak az a süti létezik, amit a nagymamád szokott készíteni, hanem egy gyönyörű vadvirág is? Erről a meseszép, napjainkban kicsit elfeledett, igazán különleges külsejű virágról mesél a Wild Flower Bar, amely akár a menyasszonyi csokor “valami kék” éke is lehet.

Ha nem ugrik be, hogy milyen virág a borzaskata, akkor lehet, hogy a „nigella”, a „ködvirág”, a „török vagy ehető katicavirág”, a „török/kerti/kék kandilla”, esetleg a „puszták szüze”, ill. a „pókfű” nevek mondanak neked valamit. Egy szó mint száz: egy meseszép, napjainkban kicsit elfeledett, igazán különleges külsejű virágról van szó, amely a menyasszonyi csokor éke lehet.

Fotó: Pixabay

FINOM MEGJELENÉS

Ahogy az elnevezések közül jónéhány mutatja is, egy laza, szálas, fonalas, légies hatású virágról van szó, csillag alakú fejjel. Bár első blikkre törékeny kis szépségnek tűnik, valójában mégis egész strapabíró növényke, így számíthatsz rá, hogy a menyasszonyi csokrodban is szépen díszeleg majd, legyen szó akár fotózásról, akár szertartásról.

Ráadásul 30-40 centiméteres szárral is létezik, így nemcsak a klasszikus kerek, de a hosszúkás, nyújtott, geometrikus formájú csokrokba is jó választás, ha vadvirágos hangulatot szeretnénk elérni.

 

,borzaskata,virág,menyasszonyi csokor,wild flower bar,

Fehér borzaskata (a csokorban jobbra fent) a Wild Flower Bar vadvirágos csokrában, Fotó: Jágity Fanni

KÉK VAGY FEHÉR

A virágok színe általában e kettő közül valamelyik (bár ritkább, de van pl. pasztell rózsaszín és lilás is), így vagy szuperül illik a hófehér menyasszonyi ruhádhoz, vagy „a valami kék” szerepét is be tudja tölteni.

KISKERTBE IS

Ha egyszer borzaskatát ültetsz, sokáig gyönyörködhetsz majd benne, mert elvirágzás után elszórja a magjait, amelyek a következő évben is kikelnek. A virágán kívül egyébként a termése is izgalmas: bordós-zöldes kis gumók formájában jelennek meg a növényen. A termését levágva, csokorba kötve, fejjel lefelé lógatva ki is lehet szárítani.

,borzaskata,esküvő,

Akár a kék, akár a fehér színűt választod, a borzaskata az esküvőd éke lehet, Fotók: Pinterest

FŰSZERNÖVÉNY

A borzaskata enyhén édeskés, fűszeres ízű. Németországban és Törökországban kifejezetten használják fűszernövényként, közeli rokona ugyanis a feketekömény. Ki gondolná erről a légies virágról, hogy a bengáli ötfűszer keverék egyik összetevője (édeskömény mag, konyhakömény mag, görögszéna mag, radhuni vagy mustármag és nigellamag)? De használják például a török „mesír” készítéséhez, péksüteményekre szórják, kávét ízesítenek, és ínséges időkben kávét helyettesítettek vele. Illóolaját az illatszeripar is felfedezte magának.

SZERELEM A GYENGE KÖDBEN

Ha nem lenne elég, hogy mennyiféle magyar neve van ennek a szépségnek, hadd áruljam el az angol megfelelőjét is: „love-in-a-mist”, azaz „szerelem a gyenge ködben”. Hát el lehet képzelni ennél romantikusabb virágot?

Fehér borzaskata a Wild Flower Bar vadvirágos csokrában, Fotó: Jágity Fanni

Állandó rovatunkban részletesebben is bemutatunk egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágüzletünk, a Wild Flower Bar segítségével. Ha tetszett a cikk, olvasd el a Wild Flower Bar korábbi írásait is ide kattintva.