Valami különleges, ámde igazán természetes, lágy, mégis karakteres menyasszonyi csokorra vágysz? Akkor a klematisz a megoldás! A Wild Flower Bar néhány pontban összefoglalta, hogy miért jó döntés.

 1) LEHELETFINOM

Ha laza, gyengéd, igazi vadvirágos hatású csokorra vágysz, válaszd a klematiszt! Már-már éteri hatást érhetsz el ezzel a sokszirmú virággal, de ha kifejezetten romantikus hangulatban vagy, akkor is lehet a te egyik virágod, még leomló csokorformánál is tökéletes! Művészlelkeknek a csupa klemtaiszból álló csokrot ajánljuk: letisztult, különleges, és biztosan emlékezetes látványt nyújt majd. Akár egy pajtába, akár egy elegáns helyszínre, tópartra vagy egy galériába tervezed a nagy napot, ez a virág oda illő lesz.

“Akár egy pajtába, akár egy elegáns helyszínre, tópartra vagy egy galériába tervezed a nagy napot, a klematisz oda illő lesz”

 2) CSODÁS ÁRNYALATOK

Fehéres és rózsaszín árnyalatok, levendula, mélylila és burgundi színben is létezik ez a hajlékony és igazán vékony szárú virág. Fejméretét tekintve az egészen picitől a kifejezetten nagy virágúig minden méretben fellelhető.

 3) SZELLEM ÉS MŰVÉSZET

Tudod, mit jelent a klematisz a virágok nyelvén? Az elme szépségét, a szellem csodálatosságát jelenti, tulajdonképpen a művészet szimbóluma. Ráadásul a Bach-virágterápia szerint fokozza a művészi önkifejező képességet, képessé tesz az álmok megvalósítására, erőt és kitartást ad hozzá, ugyanakkor segít megérkezni a jelenbe.

 4) KLEMATISZ OTTHONRA IS

Ha annyira belelkesedsz, hogy szeretnéd, ha saját klematiszod is lenne, jó hírünk van: hazánkban is megnő a kiskertekben. Igazán szuper kúszónövény ugyanis: akár 2-3 méter magasra is felfut a kerítéseken, fémrácsokon. Jó takarónövény. Fényigényes, de a hűvös talajt kedveli, virágzáskor tápanyagdús földre van szüksége.

Kezdőknek a sötétebb, lilás-bordós színárnyalatok nevelése javasolt, a fehérrel és a rózsaszínnel inkább a haladóbb “kiskertészek” próbálkozzanak.

 5) KÍNÁBÓL

Eredetileg az iszalagok (ide tartozik a kerti klematisz is) kínai vadvirágok voltak, majd a 17. század előtt valamikor átkerültek Japánba. A kerti iszalagot csak a 19. század óta ismerjük. Bár az európai iszalag-fajok nem bírnak gyógyszernövényi értékkel, érdekes infó, hogy a Vadnyugaton az iszalagot bors helyett használták, a bennszülött amerikaiak pedig fejfájás és ideggyengeség gyógyítására is bevetették, annak ellenére, hogy mérgező növényről van szó. Szóval, ne kóstold meg, csak gyönyörködj benne. 

,klematisz,virág,wild flower bar,jágity fanni,

Fotók: Jágity Fanni Fotográfus, Borítófotó: Pixabay

Állandó rovatunkban részletesebben is bemutatunk egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágüzletünk, a Wild Flower Bar segítségével. Ha tetszett a cikk, olvasd el a Wild Flower Bar korábbi írásait is ide kattintva és lájkold a Secret Stories-t és a Wild Flower Bar-t a Facebookon, hogy mostantól ne maradj le egyetlen írásról sem!