Az egyházi esküvő a nagy nap fénypontja, ha valóban megélitek a pillanatokat. Ehhez persze nem árt megfogadni néhány tanácsot ahhoz, hogy ne a szertartás közben kezdjetek el idegeskedni azon, hogy vajon jól fogtok-e mutatni a fotókon és a videón, vagy hogy mindenki időben megérkezett-e a helyszínre. Az alábbi írásban Dunai Misi ceremóniamester és az Álomklip.hu Wedding Films stúdió alapítója 20 tanácsát olvashatjátok a minden szempontból tökéletes egyházi esküvő kivitelezéséhez.

„Ceremóniamesterként és esküvőfilmesként is kerültem már olyan helyzetbe, amikor látszólagos apróságok zavarták meg az amúgy szuper esküvői pillanatokat.

Ezek a zavaró tényezők azonban kis odafigyeléssel és esetlegesen kedves, de célzott kommunikációval többségében könnyedén megelőzhetők, elkerülhetők. Jó szándék vezérel, az alábbi tanácsok, gondolatok szívből jönnek. Nem kötelező megfogadni őket, de több menyasszony és vőlegény volt már hálás értük.

Egyházi esküvő – bevonulás, Fotó: Szabó Zoltán / Pillanart

Az egyházi esküvő alapszabályai

1. A vendégek ne elszórtan, hátul szétszórtan elbújva, hanem a templomot elölről hátrafelé megtöltve foglaljanak helyet. Jobban fognak látni, és persze látszani is.

2. Az örömszülők természetesen elöl, a megfelelő oldalon üljenek, akár a koszorúslányok által körbeölelve, hacsak nincs ettől eltérő helyi ültetési rend/szokás.

3. A tanúk elhelyezése is fontos, bár sokan nem gondolnák. Őket sem célszerű közvetlenül a pár mögé ültetni, hanem inkább kicsit kijjebb, a padsorok felé helyezve a székeiket (“V” alakban, mint a vadlibák 🙂 ). Így hátulnézetből, a vendégek nézőpontjából is csodás képeket és filmet lehet készíteni a párról.

4. Engedd meg ceremóniamestereteknek, hogy még a szertartás előtt (természetesen a pappal/lelkésszel/rabbival előre egyeztetve). Amikor már mindenki bent ül a megfelelő (!) helyen, a vendégek köszöntése után mondja el, hogy ne felejtsék el kikapcsolni mobiljaikat, mindenki a helyéről, átélve az eseményeket figyelje a ti legfontosabb pillanataitokat.

Ceremóniamesterként fontosnak tartok ilyenkor pár szót szólni a vendégekhez a praktikus információkon túlmenően is, megalapozva ezzel a hangulatot és a meghitt, megfigyelői lélekállapotot. Mindössze néhány jól megválasztott szó hatalmas segítség tud lenni.

,egyházi esküvő,templomi esküvő,esküvő,katolikus szertartás,evangélikus szertartás,református szertartás,

Egyházi esküvő – bevonulás, Fotó: Kondella Misi

Ki- és bevonulás az egyházi esküvőn

5. A vendégek a bevonulást és a kivonulást is állva tekintsék meg (a padsorokon belül – a templomi folyosó ilyenkor szigorúan a vonulóké), és ha lehet, ne bújtassák ünnepi arcukat hétköznapi kompakt kamerák és táblagépek mögé, lássák meg az ifjú pár érkezésében a valódi szépséget.

6. A koszorúslányok vonuláskor hagyjanak egymás között minimum 5-6 méter távolságot, de az sem baj, ha megvárják az előttük lépdelő teljes megérkezését az oltárhoz.

7. Ha lehet (és lehet), a menyasszony teljesen üres templomi folyosón, utolsóként vonuljon, ne közvetlenül a koszorúslányok mögött elbújva, ez a 20-30 másodperc rivaldafény mindenkinek jár!

8. Lassú vonulás legyen, de ne a cipődet bámuld (nem fogsz elesni, hidd el), mosolyogj a vendégekre, kapaszkodj határozottan édesapádba/vonuló társadba – és éld meg a pillanatot..

,egyházi esküvő,templomi esküvő,esküvő,katolikus szertartás,evangélikus szertartás,református szertartás,

Fotó: Colin Cowie Weddings

Az egyházi esküvő és a fogadalmak

9. Hangos igenek, érthető fogadalomtétel: mindenkinek élmény (ha sírva, hát sírva…) – nem kell félni a könnyektől, az őszinteségnél ugyanis (főleg a templomi oltárnál) – nincs szebb, megkapóbb érzés.

10. Talán nem is gondolnád, milyen fontos, hogy fogadalomtételkor ne a papnak mondjuk (hiába épp az ő szavait ismételjük), hogy “feleségül megyek hozzád/feleségül veszlek”. Nézz a szemébe társadnak és éld meg a pillanatot!

11. Hosszú csók lehet, de templomban csak visszafogott intenzitással illik. Papja, felekezete válogatja, hogy engedik-e egyáltalán. Ha igen, ne hagyjátok ki!

12. A lassú, nem kapkodós gyűrűhúzás neked is és az azt megörökítőknek is időt ad arra, hogy a legszebb emléketek lehessen róla. Ez a pár másodperc beléd fog égni és örökké emlékezni fogsz rá, ezért vedd kezedbe kedvesed kezét, ne siesd el…

Fotó: Jaksa Tímea

Pár dolog, amire nem is gondolnánk

13. Igen, lehet egymás kezét megfogni a templomban ülve is, lehet egymásra nézni és fürkészni a kedves arcát néha… nem ördögtől való még akár egy-egy simogatás akkor sem, ha ez egy egyházi esküvő.

14. Szertartás előtt közvetlenül – ne adj isten közben – már ne azzal foglalkozz, hogy megérkeztek e a virágdíszek, fogtok-e késni a következő helyszínről, vajon anyukád jól látja-e mi történik veletek épp (igen, jól), hogy csinos vagy-e és hogy áll a ruhád/nyakkendőd/fátylad. Hidd el, szép vagy, sugárzol – éld át!

15. Kisgyermekes vendégek leghátul a kijárat/bejárat közelében helyezkedjenek el lehetőség szerint, a babakocsikat az előtérben hagyva. Így gyors távozás szükségessége esetén olajozottan mehetnek a dolgok.

16. A vendégek és a tanúk se rágózzanak a templomban (láttam már ilyet de még időben sikerült diplomatikusan intézkedni). Ha idegesek, akkor sem (viszont legyen náluk is zsebkendő a megható pillanatok miatt). Ez nem csak a templomi illemszabályok miatt fontos, de a rágózás bizony torzuló arccal jár, ami sem fotón, sem filmen nem mutat jól.

Fotó: Varga Zorán

17. A vendégek ne hagyják el helyeiket, és semmiképp se fényképezzenek vakus fényképezőgéppel még a helyükről sem – a legtöbb atya/lelkész ezt külön kéri, de van aki csak elvárja.

18. Többször szólt már ránk templomszolga, hogy mi, szolgáltatók szóljunk a vendégeknek, hogy fedetlen vállal még a legnagyobb melegben sem illik belépni a templomba. Nem a mi feladatunk, és akár kellemetlen is lehet, de mindenki jó szemmel nézi, ha legalább egy stólát magukkal hoznak a hölgyvendégek erre a fél órára.

19. A késők (vonulás megkezdése után érkezők) maradjanak hátul – de semmiképp se vonulás közben lépjenek be a templomba (erre a megfelelő ceremóniamester/vőfély is ügyel.) A késők ne a középső folyosó felől foglaljanak helyet a padsorban, hanem a két szél felől közelítsenek, keressenek helyet maguknak.

20. Kivonuláskor (csak nyugodtan, nem futóverseny) bátran mosolyogva vedd fel a szemkontaktust vendégeitekkel, boldogok lesznek, hogy egy pillantással osztozhatnak örömötökben. Annyit készültél rá… Éld át, éld meg, élvezd!”

Dunai Misi ceremóniamester további írásait esküvő témában ide kattintva olvashatod el: The Wedding MC. Az Álomklip.hu Wedding Films alkotásait pedig pedig ezen a linken találod: Álomklip.hu Wedding Films