Új rovat a Secret Stories-on: mostantól alaposabban megismerhettek egy-egy gyönyörű virágot az egyik kedvenc budapesti virágboltunk, a Wild Flower Bar segítségével. Az első virág, ami reflektorfénybe kerül, a mindenki által szeretett tulipán, ami a tavaszi esküvők egyik legszebb dekorációs eleme lehet. 

Fotók: Jágity Fanni Fotográfus 

Van, aki a színéért, van, aki a formájáért, de az biztos, hogy rengetegen kedvelik a tulipánt. Ez a virág a tavasz hírnöke, és hát valljuk be, az utóbbi hetek igencsak éreztetik velünk, hogy jó lenne már a nagykabátot valami könnyedebbre, lengébbre váltani. Napsütést ugyan nem tudunk varázsolni, de ha egy pici tavaszt szeretnél a szürke február végébe csempészni, érdemes egy csokor tulipánnal kezdeni, mert biztosan feldobja a nappalit. De azt tudtad, hogy:

 

1. VADVIRÁG

A tulipán eredetileg vadon növő virág: összesen több mint 125 fajta vad tulipán őshonos Ázsiában, Afrikában, Közel- és Távol-Keleten, de Európában is. Ilyen például a Kárpát-medencében a magyar tulipán, amely egy akár 40-50 cm magasra növő, áprilisban virágzó, sárga gyönyörűség.

 

2. EGY KIS HAZAI?

A tulipán elnevezés a virág alakjából ered, perzsául a szó turbánt jelent. És bár sokan azt hiszik, a tulipán ősi magyar virág – a magyar népművészetben főleg a szerelmi ajándékokon, hímzésekben jelenik meg – valójában Perzsiából származik. Az viszont valószínűsíthető, hogy hozzánk előbb jutottak el az első tulipánok, mint Európa más országaiba. Hazánk jelenleg talán legnagyobb tulipántermelője a makói Karol & Blase családi vállalkozás, ahol már több mint 40 éve foglalkoznak tulipántermesztéssel. Jelenleg 70 fajta, 120 színárnyalatú tulipánjuk van egy évben. A tulipánjaik decembertől áprilisig nyílnak (Budapesten elérhetőek például a Wild Flower Bar-ban), fóliasátor alatt és szabadföldön nevelkednek.

 

3. TULIPÁNMÁNIA

A hollandok „tulipánőrülete” az 1930-as években tetőzött: (1933-1937); és végül törvény vetett véget a tulipánláznak. Családok gazdagodtak meg, vagy éppen mentek tönkre pillanatok alatt a virág körüli hajcihőben; elég csak arra gondolnunk, hogy volt olyan tulipánhagyma, amiért akár 600 ezer forintnak megfelelő összeget is hajlandóak voltak kifizetni abban az időben…

 

4. A SZIVÁRVÁNYON INNEN ÉS TÚL

A tulipán a kék kivételével bármilyen színű lehet, bár tény, hogy teljesen fekete tulipánt sem sikerült még nemesíteni, de nagyon-nagyon sötét árnyalatot igen. A közel-keleti kultúrában általában a tulipán a nőiség, a szerelem jele, erotikus szimbólum, a piros tulipán pedig kifejezetten az érzéki örömöket fejezte ki. A fehér tulipán a keresztény szimbolikában a testi-lelki tisztaság megtestesítője.

 

5. MENYASSZONYOKNAK

Tipp vadvirágos csokorra vágyó, tavaszi menyasszonyoknak: lehet finom bujaságot sugárzó, csupa tulipános csokrod, mixelheted akár király vagy jeges rózsaszín proteával az izgalmas eklektikusság jegyében, de ha neked fontos, hogy a közvetlen környezetedben megteremjenek a virágok, akkor jó, ha tudod, hogy anemonával, muscarival vagy hunyorral is igazán jól mutat.

 

Olvasd el ide kattintva korábbi interjúnkat a Wild Flower Barral! Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők és a Daalarna világából!