„Minden párnak joga van a tradíciókat saját kedvük, ízlésük, értékrendjük szerint alakítani.” – Interjú Steiner Kristóffal, aki mostantól vegán esküvők teljes menüsorának elkészítését is vállalja a csapatával.

Hogyan jött az ötlet, hogy mostantól vegán esküvőket is szervezz?

Amióta az eszemet tudom, odavoltam az esküvőkért – kiskoromban ha menyasszonyt láttam, földbe gyökerezett a lábam és az anyukám hét lóval sem tudott volna elvonszolni, amíg nem bámultam meg kellőképpen a ruháját, a frizuráját, a vőlegényt, és azt, hogy milyen színű a nyakkendője. Szívből hiszek benne, hogy az igazán jó esküvő titka nem más, mint hogy sikerüljön elengedni az elvárásokat – az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy csak azért, mert “ez a szokás”, vagy “az a tradíció”, és “így várják el a vendégek”, meg “XY is így csinálta”, nekik is követniük kell valamiféle sémát. Ám a valóságban – hogy Carrie Bradshaw-t idézzem a Szex és New Yorkból – minden párnak joga van a tradíciókat a saját kedvük, ízlésük, értékrendjük szerint alakítani.

Tisztázzuk a vegán fogalmát: milyen alapanyagok jöhetnek szóba egy menü tervezésekor?

A legfontosabb, amit tudni kell erről az életformáról, hogy a vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, sőt sokan nemcsak az étkezésből, hanem a mindennapi életükből is száműzik az állatokból készült termékeket. A vegetáriánusok általában a húsról mondanak le, de esznek például sajtot, joghurtot, stb. Jómagam egyébként 2009 óta vagyok vegán és eleinte én is csak az étkezésemen változtattam, aztán azt vettem észre, hogy már nem használok állatokon tesztelt kozmetikumokat és a bőrből készült ruháktól is megváltam. Sok évig képtelen voltam kidobni a kedvenc bakancsomat, de egy idő után, amikor felvettem, rossz érzésem lett tőle: hiába szép, már nem olyan érzés volt viselni, mint régen. Egyébként a kutyám, Özge is teljesen vegán, azért van megőrülve most az előttem levő zöldséges finomságoktól.

Merész vállalkozásnak tűnik vegán esküvőket szervezni egy olyan országban, ahol a legtöbb ünnepi menü húslevesből és rántott húsból áll.

Igen, való igaz, hogy Magyarországon sokan elképzelni sem tudják, hogy mennyire finom és laktató fogásokat lehet készíteni húsmentes menüsorral. Amikor megszületett a fejemben a vegán esküvő gondolata, beleástam kicsit magam a témába és megdöbbenve tapasztaltam, hogy itthon a vega menük általában rántott sajttal kezdődnek és a gombapörkölttel végződnek. Furcsa, mert ma már lakhelytől függetlenül minden ételnek el lehet készíteni a húsmentes változatát. Nemrég egy ismert hazai gasztroblogger megkóstolta a csilis babomat és lelkendezve írta a kritikában, hogy nem gondolta, hogy ennyire jól fog lakni tőle. Ha pedig valaki megbízik bennem, akkor nem feltétlenül a megszokott fogásokat kapja, hanem el lehet kalandozni a nemzetközi gasztronómia világába: tökéletesen megfér egymás mellett a magyaros, a mediterrán és a távol-keleti konyha is.

 

Azt mondtad, hogy gyakorlatilag nincs földrajzi akadálya a felkéréseknek: bárhova elrepültök. Ennyire biztos vagy abban, hogy az alapanyagokat bárhol be lehet szerezni?

Teljesen biztos vagyok benne. Én egyébként sem szeretek olyan élelmiszerekkel főzni, amelyeknek beszerzése óriási utánajárást igényel. A szakácskönyvemben még a tofuval készült ételeknél is feltüntetem, hogy mivel lehet helyettesíteni, ha éppen nem kapható a sarki boltban. Friss zöldségeket, fűszernövényeket, gyümölcsöket szerencsére bárhol be lehet szerezni. Jómagam imádok a piacon bóklászni és finomságokat felfedezni.

Ezek szerint személyesen is részt veszel majd az esküvői menük készítésében?

Amikor csak tehetem, igen. Egyébként pedig szuper csapattal készítjük a fogásokat: Vajas Balázs barátom, aki a Kristóf Konyhája food truck felelőse is, évekig Michelin-csillagos éttermeknek dolgozott Londonban. Wertheimer Kinga, aki itthon a meghosszabbított kezemként funkcionál, szintén igazi gasztrohős: ő fejlesztette ki is Tunkitunki nevű vegán szendvicskrém- és öntetmárkát. Mi hárman sokszor dolgoztunk már együtt, többször főztünk 40-50 emberre, de ha nem leszünk elegen, igény szerint ki is tudjuk bővíteni a csapatot. A párom, Nimród is nagy segítségem és támaszom: a főzéstől a dekoráción át a bevásárlásig segít, ha szükség van rá.

“Szeretek a barátaimmal dolgozni, szerintem ha valakiben emberileg megbízol, akkor munkatársként sem tehetsz másképpen.” – Steiner Kristóf

Van azért maximális létszámkorlát az esküvőknél?

Eddig 100 fő volt a legtöbb ember, akire főztem eddig életemben, de azt egy délután alatt, teljesen egyedül kiviteleztem. Az emberek nagy része azt hiszi, hogy ipari konyhára, speciális lábosokra van szükség ahhoz, hogy finomat főzzünk, pedig ez nem féltétlenül van így. Ha például 15-féle ételt készítek 100 főre, akkor nem kell mindenből 100 adagot lefőznöm, hiszen mindenki mást fog megkóstolni és ezért edényből sincs szükség óriásira. Úgy szoktam kalkulálni, hogy egy hat fogásos vacsora elkészítése tíz főig két órát vesz igénybe. Tehát a kérdésedre válaszolva: nincs létszámkorlát, bármekkora vendégseregnek szívesen főzünk.

Az esküvői torta elkészítését is vállaljátok?

Édességet szívesen készítek, de bevallom, hogy esküvői tortával még sosem volt dolgom, ez egy új műfaj lenne számomra is. De szívesen ajánlok megbízható cukrászokat, akik isteni vegán tortákat készítenek esküvőkre.

,steiner kristóf,vegán esküvők,vegán esküvő,vegán,környezettudatos esküvő,környezetbarát esküvő,húsmentes esküvő,húsmentes menü,vegán menü,

Vegánnak lenni nemcsak egy étkezési módot, hanem egyfajta életfilozófiát is jelent. Hogyan lehet környezettudatosabbá tenni egy esküvőt?

Sokszor teljesen indokolatlanul óriási mennyiségű műanyagot használnak el egy ilyen ünnepségen. Én a food truckomnál is egy ökotudatos céggel dolgozom együtt, a tányérok például pálmalevélből készülnek, az evőeszközök bambuszból, a pohár cukornádból. Minden környezettudatos és lebomlik. Én azt vallom, hogy csak azért, mert fel akarjuk díszíteni a rendezvénytermet, nem kell összevásárolni egy csomó olyan dolgot, amit aztán a föld nem tud megemészteni. Olyan sminkest, fodrászt is tudunk hívni, aki ökotudatos, vegán termékekkel dolgozik.

Voltál már olyan vegán esküvőn, ami példaként lebeg majd a szemed előtt?

Bevallom őszintén, hogy eddig az egyetlen 100 százalékban vegán esküvő, amin részt vettem, a sajátom volt, ráadásul én főztem rá, úgyhogy duplán emlékezetes volt. Imádtam minden pillanatát, ezért is tudom, hogy bármit meg tudok majd valósítani, amit a leendő házaspárok kérnek tőlem, hiszen nem kötöttem kompromisszumot a saját esküvőmmel kapcsolatban sem. Egyébként azt tapasztaltam, hogy itthon az emberek nagy része még nem mer bevállalni egy 100 százalékban vegán esküvőt.

“Érdekes, hogy egy-egy ünnepi eseményen még mindig ritkán szokás figyelembe venni a húsmentesen étkező vendégek ízlését: gyakori, hogy a főételek közül mind tartalmaz húst. Ha a pár ráadásul vegán életfilozófiát vall a magáénak, akkor azt javaslom, hogy bátran merje ezt kiterjeszteni a nagy napjukra, hiszen a vendégek miattuk, és nem az ételek miatt érkeznek az esküvőre. Az, hogy emellett még finom fogásokat is kóstolhatnak, csak hab a tortán.” – Steiner Kristóf

Egy esküvőn azért mindenki szeret kicsit bűnözni, kirúgni a hámból: többet eszik, többet iszik, látványosabban mulat, mint általában. Hogyan fér meg ez a szemlélet a vegán életfilozófiával?

Nehezebben, hiszen a vegán esküvőkben kell, hogy legyen valamiféle környezet- és egészségtudatosság. Ugyanakkor nem minden vegán tartja ezeket száz százalékosan. Én például nem vagyok egészségmániás, még ha ez kívülről így is tűnik. Nem ígazán sportolok a jógán kívül, gyakran megengedek magamnak egy-egy jó koktélt vagy bort. Hedonistának vallom magam és az esküvőt én is örömünnepnek tartom.

Fotók: Salamon Sára, Czabán Máté

Mit tapasztaltál, van eltérés az izraeli és a magyar vegán étkezési szokásokban?

Igen, elég nagy különbségek vannak, főleg olyan értelemben, hogy ami Izraelben teljesen evidens, az itthon még egyáltalán nem. Érdekes, hogy a karfiol vagy a padlizsán a magyar piacon is jelen van, mégsem mernek vele annyira kísérletezni, inkább a megszokott ételeket imitálják húsmentes verzióban. Itt van például a tahini (szezámmagkrém), a humusz egyik összetevője, ami egy csoda étel, mindig van a hűtőmben, mert annyira sokszínű a felhasználhatósága, leginkább a vajhoz tudnám hasonlítani ilyen értelemben. Kint teljesen hétköznapi ételnek számít, itthon viszont alig ismerik. Több nyitottságra lenne szükség a megszokottól eltérő ételekkel kapcsolatban.

Említenél néhány fogást, amit örömmel elkészítenél az esküvőkön?

Kókusztejes, édesburgonya és mango curry áfonyás-újhagymás basmati rizzsel, mandulából és sült gombából gyúrt “húsgombócok” rozmaringos szárított paradicsom mártásban, friss mentával megpakolt kuszkusz, balzsamecetben és juharszirupban marinált, sütőben sült padlizsán, mogyoróvajas csokoládékrémmel készült torta – csupán néhány ötlet, mi mindennel lepheted meg szeretteidet életed egyik legemlékezetesebb napján, de a vegán szakácskönyvem bármelyik receptjét is örömmel tálalom az ünnepi asztalra. 

 

Steiner Kristóf konyhájának magyar nyelvű oldalát itt, az angolt ide kattintva találod. Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők és a Daalarna világából!