Bizonytalan vagy, hogy béreld vagy inkább megvásárold a menyasszonyi ruhádat? Olvass tovább, és segítünk a döntésben! 10 okot sorolunk fel, amiért érdemes a saját esküvői ruha mellett döntened a nagy napra.

Az esküvői ruha kiválasztása során rendszerint dilemmát jelent a menyasszonyok számára, hogy a menyasszonyi ruhát megvásárolják, vagy inkább döntsenek csak a bérlés mellett. Utóbbi esetén a legstabilabb lábakon álló érv a kihasználatlanság, elvégre jó esetben csak egyszer lesz rá szükség. Számos pozitívum sorolható fel viszont a saját ruha mellett, amelyeket mi magunk is vallunk.

A Daalarna szalonban ma már kizárólag egyedi, méretre készített ruhák elkészítésével foglalkozunk, és hiszünk annak a varázsában, amikor a hozzánk érkező menyasszonyok kézhez kapják azt a ruhát, amelynek az elkészítését az átadás előtti hetekben végig követhettek. A saját ruha érzése mellett azonban számos praktikum is szól a vásárlás mellett, amelyet az alábbiakban igyekszünk is felsorakoztatni.

Béreld vagy varrasd méretre? 10 ok a saját esküvői ruha mellett, Fotó: Rabloczky Photography

Ruha a te ízlésedre szabva

A menyasszonyi ruhában nem szívesen kötünk kompromisszumot. Szeretjük magunkat komfortosan és magabiztosan érezni az esküvőnkön, és ki ne ragaszkodna ahhoz, hogy minden részlet úgy álljon rajta, ahogyan azt megálmodta. A saját ruha készítésénél lehetőséged van a fazonok variálására: te mondod meg, hogy milyen szoknyát szeretnél és milyen felsőrésszel, szeretnél-e a övet vagy szalagot, az legyen-e felvarrva a ruhádra. Te döntesz arról is, hogy a szoknyád legyen-e felsliccelve, a dekoltázs mennyire legyen kivágva, vagy például a hátad mennyire legyen szabadon hagyva.

A kérdéseket a végtelenségig lehetne folytatni, amelyek alapján a ruhát pont úgy lehet alakítani, ahogyan azt szeretnéd – mindezt a te méreteidre igazítva.

Béreld vagy varrasd méretre? 10 ok a saját esküvői ruha mellett, Fotó: Varga Zorán

Alakváltozás, amellyel kalkulálhatsz

Szeretnéd, ha az esküvődre sikerülne lefaragnod magadról néhány centimétert? Semmi gond, a próbáidat mindig lehet úgy időzíteni, hogy a kívánt alakodhoz idomuljon majd a ruhád. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon kevesen bírnak konfekció méretekkel, és hiszünk abban, hogy minden nő a maga vonásaival szép. Éppen ezért senkit sem kategorizálunk be a klasszikus méretskálába, hanem az egyedi méreteidet levéve készítjük el számodra a ruhádat.

Ha közben diétázol, vagy szépészeti beavatkozás mellett teszed le a voksod, esetleg kisbabát vállaltok, akkor is tökéletesen tudjuk majd a folyamatosan változó alakodra szabni és alakítani a ruhát.

Fotó: Jäger Zsuzsi Photographer

Szabadság az alapanyaghasználatban

A saját ruhád elkészítésekor minden részletről te dönthetsz, nem pedig a kész modellek közül kell választanod. Te álmodod meg, hogy milyen csipkét viselnél szívesen, az applikációk közül melyik a számodra szimpatikus, szeretnél-e még néhány réteg organzát a ruhádra, vagy épp az is a te döntésed, hogy milyen színt viselnél majd a nagy napon a fehér megannyi árnyalatából.

Fotó: Kondella Misi Photography

Ruha, amelyet te viselsz először

Az utóbbi időben a fenntartható divat fogalma új életre kelt, és egyre többen gondolják meg, hogy mit és hol vásárolnak, és arra mennyit költenek. Ezért a second hand üzletek is kezdenek újra felpezsdülni, amelyek közül néhányban tényleg lehet kincsekre bukkanni. Gondolj csak viszont bele, hogy ha a hétköznapokban nem választasz használt ruhát – vagy csak szűkebb mértékben –, miért tennéd épp az esküvődön?

A rád szabott ruhát viszont te viseled először, és azon garantáltan nem lesznek megbújó foltok, dezodor nyomok, vagy esetleges szakadások.

Fotó: Jágity Fanni Photography

Rejtett költségek

Sokan azért nem vásárolnak menyasszonyi ruhát, mert abban a tévhitben vannak, hogy sokkal jobban a pénztárcájuk mélyére kell nyúlniuk. Mára azonban már egy bérelt ruha díja is meghaladja a több százezret, amelyet viszont csak egy hétvégére költesz el. Nem is beszélve a kaució összegéről, amelyet sok szalon szeret a bevételében megtartani különböző mondva csinált okok miatt.

Fotó: Kondella Misi Photography

Külön napi kreatív fotózás

Az időjárás a legtöbb menyasszony első számú félelme az esküvőn, kiváltképp az olyan felhőszakadás, amely egy térbe zárja a vendégeket, és meghiúsítja a szabadban való fotózás lehetőségét. Ilyenkor a legpraktikusabb egy külön napot szánni a kreatív fotók elkészítésére. A kölcsönzőkből elhozott ruhák bérlési ideje viszont sok esetben csak a hétvégére – vagy hétköznapi esküvők esetén, az esküvő dátumáig – tart ki, azt követően csak költségtérítés ellenében van lehetőség a bérlés meghosszabbítására.

Saját ruha esetén értelemszerűen nem kell kalkulálnod azzal, hogy a ruhádra még más valaki is igényt tart.

Fotó: Török-Bognár Reni

Megőrizheted emlékként

Mindig arról álmodoztál, hogy egy nap majd a lányod is a te ruhádban megy férjhez? Vagy egyszerűen csak szívesen rátekintenél, ha úgy érzed, hogy szükséged van a szép emlékekből való merítkezésre? Számos olyan ruhadarabot megőrzünk a múltunkból, amihez valamilyen emlék fűz, még ha az akár egy egyszerű kötött pulcsi vagy póló is. Miért épp az esküvői ruháddal tennél kivételt?

Fotó: Kondella Misi Photography

Nem kell drágakőként óvnod az esküvőn

Ugye te sem örülnél, ha folyton arra kellene ügyelned, hogy nehogy valaki a ruhádra lépjen, vagy hogy túl nagy lendülettel edd a levest? A ruha megsérülése esetén a bérelt ruhák kauciójának összege könnyen odaveszhet, ami már olyan díjszabás fölé emelheti az árat, amelynek az értékéből saját ruhát is választhattál volna.

Fotó: Rablóczky Photography

A saját esküvői ruha utóélete

Ki mondta, hogy egy esküvői ruhának kötelezően a szekrényben kell raboskodnia egész életedben? Néhány fazon tökéletesen átalakítható egy elegáns alkalmi ruhává, így attól sem kell tartanod, hogy soha többé nem tudod majd viselni.

Fotó: Rok Trzan, A képeken szereplő összes ruha Daalarna

Felveheted a házassági évfordulótokon

Gondoltál már arra, hogy évek múlva megerősítenéd a fogadalmatokat? Nagyon romantikus lehet, ha újra az eredeti ruhádba bújsz majd bele.

Ha a saját esküvői ruha mellett döntenél, érdemes egy pillanatást vetned a Daalarna legújabb kollekciójára, a WHISPER-re, amely október végétől már próbálható a budapesti szalonban.