Nagyon kevés ember szereti, ha fotózzák. Furcsa érzés viszontlátni magunkat olyan képeken, amelyeken teljesen máshogy nézünk ki, mint ahogyan azt megszoktuk. Jaksa Tímea “Női rajzolatok” című workshopján többek közt a fotózás lelki oldaláról beszélt, arról, hogyan lehet önbizalmat önteni a legfélénkebb nőkbe is.

Jaksa Tímea a workshopon, Fotó: Kaplonyi Tímea

A női önbizalomról

Csak azok szeretik magukról visszanézni a képeket, akiknek van kellő önbizalma, akik elfogadják magukat úgy, ahogyan vannak. Igen ám, de mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik kevésbé magabiztosak a megjelenésüket illetően? Jaksa Tímea évtizedek óta foglalkozik fotózással, rengeteg nő megfordult már a kamerája előtt. Azt vallja, hogy ha nőket és az ő történeteiket, személyiségüket a legpontosabban kívánja megjeleníteni, akkor nem az a cél, hogy lőjön négy-öt jó képet, hanem inkább sorozatot készít, mivel így pontosabban vissza tudja adni az illető személyiségét.

Egy szépségmárka kutatása szerint a magyar nők legnagyobb része, összesen 21 százalék azt gondolja magáról, hogy átlagos megjelenéssel rendelkezik. Az elégedetlenség alapja szinte minden esetben a külsővel van összefüggésben, ez minden probléma okozója. Kardinális kérdés a testalkat: tízből egy nő elégedett magával, a többiek csak a problémákat látják, ha magukra néznek.

Fotó: Jaksa Tímea, Ruha: Daalarna

A fotózásnak hatalmas súlya van, hiszen nem minden nap megy el egy stúdióba az ember, hogy képeket készíttessen magáról, az esküvőről nem is beszélve. Éppen ezért olyan élmény kell, hogy legyen, amit megérdemel a fotóalany, amire jó emlékekkel tekint vissza, esetleg a fotózás során tapasztalt élményeket és érzéseket hasznosítani tudja.

Olyan nők is megfordultak már Timi kamerája előtt, akik nulla önbizalommal és nem egészséges énképpel érkeztek. Ám a fotózás annyira jó élmény volt számukra, hogy köszönőlevélben írtak arról, hogy már ők is elkezdték magukat szépnek látni, hála Timinek és a csodás képeknek.

Az érzékszervekre való ráhatások nagyban befolyásolhatják a nők hangulatát, például az illatok tudat alatt hatnak. Minden illatnak megvan a maga képessége: a levendula bizalmat kelt, a kevert virágillatok pedig a pozitív hangulatért felelősek. Még nagyobb jelentősége van a fotózás alatt szóló zenének, mely egyik percről a másikra megváltoztathatja az érzéseket, egy jól megválasztott zeneszámmal még több kihozható egy nőből.

 

Felkészítés a fotózásra

Jaksa Tímea a workshopon, Fotó: Kaplonyi Tímea

„Minden nő fél. Az összes fél fotózás előtt” – mondja Timi. Ezzel a fotósnak kell foglalkoznia, fel kell oldania a gátakat egy nőben. A fotós egy fotózáson a mindenes: egyszerre pszichológus, barát és segítő szakember. Minden nő maga miatt megy el egy fotózásra, még ha nem is azt mondja először. Fontos, hogy még az elején kiderüljön, pontosan milyen lelki okai vannak annak, hogy szeretne magáról képeket készíteni, ugyanis mindig valamilyen dolog áll a háttérben.

„Sosem tudod, mit hoz egy nő magával.”

„Sokan leblokkolnak a kamera előtt, ilyen vagy olyan okokból. Egy kamera és az az előtt álló idegen ember eleve kellemetlen érzéseket kelthet.” És ehhez társulhatnak még olyan okok, mint például, ha valaki szégyelli a testét, mert az megváltozott (hízás-fogyás-szoptatás után).

A fotózás legnagyobb része udvarlás a fotós részéről, dicsérni kell a nőket, de úgy, hogy azt érezzék, tényleg igaz, amit a fotós mond nekik. Ezen kívül a nőnek éreznie kell az elfogadást és a figyelmet is a másik fél részéről.

Fotó: Jaksa Tímea

Nézzen ki bárhogyan egy nő, nem az a fontos, hogy szépségideál legyen, hanem hogy sugározzon. Lehet valaki túlsúlyos, de ha a nőből sugárzik az energia, a lazaság, az önazonosság, azt más is észreveszi – az életben és a képeken is. De nehogy azt higgyük, hogy a szép nőknek nincsenek problémáik, ők is küzdenek a saját kinézetükkel.

„Minél többet tapasztal, annál izgalmasabb lesz egy nő.”

Fotózásnál nem számít a kor, mindenkiről készülhetnek szép képek, sorozatok. Az igazi nagybetűs Nőknek sokkal több árnyalata van, mint a fiatalabbaknak, hiszen több a tapasztalatuk is. Azonban a nagybetűs Nő kategóriája nem kor, hanem lelki érettség kérdése.

 

Kimozdítani a a komfortzónából

Fotó: Jaksa Tímea, Ruha: Daalarna

Fotózás során a lélektani dolgok mellett további fontos összetevőkre is oda kell figyelni. Az egyik ilyen a helyszín, ami legyen egy nyugodt, kényelmes, biztonságos, letisztult, otthonos környezet – de nem otthoni! A lényeg, hogy kimozdítsuk a komfortzónájából.

A fények játéka nagyban befolyásolja a képek hangulatát, a nő vonalait. A természetes fények állnak mindenkinek a legjobban, de azért is érdemes lámpák nélkül fotózni, hogy a fotós ne a technikával legyen elfoglalva, hanem a modellel.

A ruha minden nő számára egyaránt fontos, ahogyan a hétköznapi életben, úgy a fotózáson is. Mindenki viselje azt, amiben jól érzi magát, ami kényelmes számára, hiszen ha valaki feszeng, akkor az a kamerán is átjön, de ha elemében van, akkor a képek is jól sikerülnek.

Bár a cipő látszólag talán a leginkább elhanyagolható dolog, de mégsem az! A magas sarkú is fontos része a fotózásnak, ugyanis megváltoztatja a tartást, viselésétől mindenki nőiesebbnek érzi magát. Ezen kívül jótékony hatása, hogy nyújtja és kecsesebbé teszi a lábakat.

Minden egyes sorozatnál az az elsődleges cél, hogy a nő a legszebbnek érezze magát, ragyogjon és vibráljon, hogy a végén már ösztönösen, gátlások nélkül mozogjon. Igazi kihívás felszínre hozni a valódi énjét, de ha egyszer sikerül, akkor csodás képek születhetnek az eseményből.

Kattints ide és nézd meg Jaksa Tímea 10 kedvenc saját esküvői fotóját!