„Bár mindig nagy lendülettel tartok valahova, visszanézve már régen megérkeztem. A hivatásomba 14évvel, a házasságomba 23 évvel, az anyaságba 20és 23évvel ezelőtt” – mondja Jaksa Tímea fotós, aki a Secret Stories kérésére kedvenc eddigi képeit gyűjtötte össze a több mint 300 esküvő közül, amin fotózott,és meséli el a hozzájuk kapcsolódó személyes történeteit.

1.

Jaksa Tímea kedvenc képei esküvőkről

A helyszín Torontó, egy balett-táncosból hiphop táncossá lett kanadai fiú és egy ír sztepptáncos lány (aki a neves Michael Flatley első társulatának, a Riverdance-nek egyik egyik vezető táncosa is) esküvője. Életem egyik legjobb sorozata készült el aznap. Két ilyen táncművésznek kiemelkedő testtudata van, maguktól jöttek a képek. Az esküvőre egyedül én érkeztem Magyarországról, kanadai és ír rokonok, barátok voltak velük. A történet kanyarodik tovább:a vőlegény esküvőfotós, jövőre 6 hetet újra itthon tervez tölteni, fotózni.

2.

Szintén egy nagyon emlékezetes fotózás volt, a menyasszony a sameday slideshow-t (aznap készült képek vetítése tortavágásnál) végigsírta. Van egy videóm is a másnap reggelről, amit a vőlegény vett fel telefonnal, ahogyan reggel az ágyban ugyanúgy sír a lány. Mi, nők nagyon sokszor nagyon rossz énképpel rendelkezünk. Zsófi nem tudta, hogy mennyire szép. Mindig különleges egy családban több esküvőt fotózni. A vőlegény bátyját pár éve fotóztam, jövőre pedig a hugi esküvőjére készülünk.

3.

Ez a kép azért nagyon érdekes, mert korábban sosem gondoltam volna, hogy egy vadászrepülő ilyen hatással tud lenni rám. A vőlegény vadászpilóta, és adta magát a gondolat, hogy a kecskeméti reptéren fotózzunk. Azt sejtettem, hogy szép fény lesz, de azt, hogy bármivel lehet fényképezkedni, azt nem. A képen egy MiG-29-es és egy Grippen szárnya láthatóak, gépek, melyek elképesztő ereje teljesen lenyűgözött, gyönyörű helyszínt szolgáltatott a fotókhoz.

Dolgozom, anya vagyok, feleség, barát. Műtermeket építek, utazok, szervezek, előadok, sportolok. És fotózok. Sokat. Régóta. Szenvedéllyel. Fotózom a Nőket, akik megállnak egy pillanatra, rám néznek és elmosolyognak. Vibrálnak, izgalmasak, szépek, örülnek vagy éppen szomorúak. Lehetnek esküvőben, anyaság mindenféle korszakában, munkájuk fontos állomásában, szépségük egy mozzanatában. Én pedig velük vagyok, egy életen, egy időszakon, vagy egy mozzanaton, hogy ennek emlékét képek is őrizhessék. – Jaksa Tímea

4.

A képen egy francia lány esküvője látható, aki egy C&A vászonruhában mondta ki az igent. Egyáltalán nem szeretett szerepelni, de a kamerát imádta, hiszen az édesanyja fotós, aki gyerekkora óta folyamatosan fényképezte őt. Ez az érdekes kettősség tükröződik vissza a képeken is. A szertartásra például direkt nem is vonultak be a násznép előtt, hanem még akkor, amikor senki sem figyelte őket, helyet foglaltak az anyakönyvvezető előtti székeken. Emlékszem, hogy meglepődtünk az anyakönyvezetővel, hogy akkor csak úgy kezdeni kell a semmiből a szertartást.

 

5.

Korábban sosem gondoltam volna, hogy víz alatt fogok fotózni, nem is igazán vágytam rá, de ennél az esküvőnél annyira adta magát a dolog. Afiú nagy szenvedélye volt ugyanis a búvárkodás, amibe a lány is beleszeretett. A ruhát Benes Anita, a Daalarna tervezője adta a menyasszonynak mondván, hogy ennek a ruhának semmi baja nem lesz, nyugodtan fotózzunk benne a víz alatt. (Hasonlított egyébként a menyasszony esküvőn viselt Daalarna ruhájához.)Elmentünk Horvátországba, én búvárruhát húztam, és így készült el ez az emlékezetes sorozat, mely rengeteg szakmai nehézséggel, ám ezzel egyenesen arányos örömmel járt.

 

6.

Ez is egy Daalarna ruha, egy pincészetben tartották az esküvőjüket. A menyasszonnyal nagy utat jártunk be, nagyon feszülten indult vele a nap, ám ahogy haladtunk előre a napban, egyre több érzelem jöttelő. A végén olyan jól sikerült, hogy a napfelkelte is az esküvőjükben talált. Mindig elmondom, hogy nem azokat a képeket szeretem, melyeket minden részletében én állítok be. Megkérem őket, hogy álljanak, üljenek, sétáljanak, nézzenek, de a pillanat nem ott van, amikor pontosan azt csinálják. Hanem ott, ahol jön egy mozdulat, egy hangulat, egy érintés, melyet nem én kértem. Eszembe sem jutott volna megkérni a fiút arra, hogy megcsókolja a lány kezét (pedig a képre pillantva valószínűleg ez is logikus elképzelés). Ez a kép nem belőlem jött, hanem belőlük, én csak ott voltam az ő pillanatukban és kattintottam.

Szeretet, tisztelet és végtelen elegancia tükröződik vissza a fotóról. Ez az igazi csoda, amikor egy kép ennyi mindent megmutat egy kapcsolatról.

 

7.

Miért ne essünk pánikba, ha az esküvő napján esik az eső? Hát ezért. Én a tűző napfényt sokkal inkább elcserélném esőre, ha lehetne. Amikor ez a kép készült, szakadt az eső, mégis csodálatos képek készültek. Egyébként ez a ruha is Benes Anita tervezése és ahogyan a tenger vize sem árt, az esőt ezek a ruhák észre sem veszik.

 

8.

Ez a párúgy jött el hozzám a megbeszélésre, hogy nagyon sajnálják, de egyáltalán nincs ötletük a kreatív fotózásra. Azt szoktam ugyanis kérni, hogy ne én találjam ki a kreatívot, hanem egy olyan opciót találjunk ki együtt, amely belőlük, az ő közös történetükből építkezik. Aztán kiderült, hogy a fiú magasépítészetben dolgozik, és gyorsan összeállt a koncepció: hozott egy darut, egy kanapét, két tollpárnát én pedig a tériszonyomat begyűrtem a kamera mögé. Még több ilyen ötlettelen, átlagos párost szeretnék! 😉

 

9.

Ennek a képnek a története elképesztő. A Bahama-szigeteken, egy hajón tartott konferencián láttam meg ezt a párt, ahogyan a lány odalépett és úgy csókolta meg a fiút, hogy megállt az idő. Odaléptem hozzájuk, és megkérdeztem őket, hogy nincs-e kedvük egy jegyesfotózáshoz. Kiderült, hogy előző napon volt a lánykérés. A mi közös történetünk ezzel a fotózással kezdődött. Egy vegasi esküvővel folytatódott, majd egy családi fotózással Orlandóban. Az utolsó már nem olyan meseszerű volt, hiszen azóta elváltak. A lánnyal tartjuk a kapcsolatot, amikor Amerikában járok, igyekszem náluk megállni.

 

10.

Fotók: Jaksa Tímea

Görög-német esküvő Athénban. A párral egyébként egy magyar-francia esküvőn találkoztunk, ahol kértek tőlem egy névjegykártyát. 3 évvel későbbelővették azt, így harmadszor jutottam ki Görögországba esküvőzni. Külföldről felkérni esküvői fotóst mindig nagy kockázat és sokszor nagy anyagi vállalás a pároknak, de mindig magas kötődést jelent a párokkal. Minden fotózásnál maximumot kell adni. Érdekes kontraszt, hogy nekem az adott esküvő csak egy sok százból, míg a párnak az az egyetlen egész életükben. Ez a páros azért is volt különleges, mert nem akartak páros fotókat. Ötpercet kaptam Athén belvárosában, egy gyönyörű épületben. Ők azért a pillanatokért választottak engem, amelyek visszarepítik őket az esküvőjük napjának hangulatába, érzésébe.

Hogy tetszettek Jaksa Tímea esküvőfotós kedvenc képei? Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesüljaz esküvők világából!