Nem feltétlenül kell ellátogatnod egy kávézóba, és nem is kell képzett baristának lenned ahhoz, hogy otthon is különleges kávékölteményeket tudj elkészíteni. A Nespresso receptjei alapján könnyedén szemrevaló és ínycsiklandó kávéitalokat kreálhatsz pár hozzávalóból, ami a kávé keserűsége ellenére határozottan megédesíti majd a napodat, és tanubizonyságot ad arról is, hogy van még opció a hagyományos jegeskávén túl. Cikkünkben néhány kávés recept variációt kínálunk ennek igazolására.

A világ minden országában fogyasztanak kávét, sőt három emberből kettő rendszeres kávéfogyasztónak is minősül. Mint a világon a második legkedveltebb ital, sokaknak a napi ritmusuk elengedhetetlen részét képezi. Bár a kávét sokszor a reggeli méregerős napindítóval azonosítják, az sokkalta több lehet, mint egy fekete, rövid dózis, ami löketet ad a naphoz, és segít életet lehelni belénk a reggeli rohanásban. A kávé alkalmat teremt arra is, hogy ráérősen elkortyolgatva ízletes hozzávalója legyen egy beszélgetésnek, kikapcsolódást nyújtson két tennivaló között, vagy egy jó olvasnivaló mellett jó partnere legyen a ráérős reggeleknek. Ezt az élményt – még ha a hatása hosszan is tart –, aligha nyújtja egy, a csésze alján raboskodó két kortynyi ristretto vagy espresso, az előző programok mellé bizony tartalmasabb kísérő dukál. Hagyjunk most fel a „mindjárt vége a nyárnak” aggodalmakkal és inkább vessük bele magunkat a Nespresso kávéreceptjeibe, és frissítsük fel magunkat a még hátralévő nyári napokon ezekkel a szuper italokkal, amik a hagyományos hozzávalók mellett teret engednek a gasztronómia kísérletező szerelmeseinek is.

1. Rózsás Caffe Latte vaníliával

 Hozzávalók:

– Volluto vagy Volluto Decaffeinato Grand Cru kávékapszula

– fél vaníliarúd hosszában félbevágva


- 100 ml habtejszín


– 1 teáskanál porcukor

– 1 1⁄2 evőkanál rózsavíz


– 200 ml nagyon hideg, alacsony zsírtartalmú tej


- 1⁄2 vaníliabab, friss rózsaszirmok, vagy apró, szárított damaszkuszi rózsafejek

Elkészítés:

– Első lépésként kapard ki a magokat a felezett vaníliarúdból egy kis késsel, majd keverd el a rúddal együtt a tejszínnel

– Melegítsd addig a tejszínt, amíg langyos nem lesz, majd tedd hűtőbe

– Amikor lehűlt, vedd ki a vaníliarudat, adj hozzá cukrot és verd fel habbá


- Egy külön pohárban keverd össze a rózsavizet a tejjel, majd főzz rá egy adag espressot

– Végezetül adagolj a vaníliás tejszínhabból a tetejére, majd díszítsd rózsaszirommal vagy apró szárított rózsafejekkel

2. Mogyorókrémes kávé cseresznyével

 Hozzávalók:

– 1 db Ristretto, Arpeggio vagy Arpeggio Decaffeinato kapszula

– 1 evőkanál csokoládés mogyorókrém

– 40 ml tejszín


- 2 teáskanál cseresznyebefőtt


– 10 ml cseresznyeszirup

– 100 ml tej


– pár csepp mandula esszencia

Eszközök:

– Aeroccino tejhabosító vagy a Nespresso kávéfőző gőzölőcsöve

Elkészítés:

– Öntsd a mandulakivonatot a tejhez és készíts tejhabot az Aeroccino tejhabosítóval vagy a Nespresso kávéfőző tejhabosítójának segítségével

– Tedd a csokoládés mogyorókrémet egy magas üvegpohárba

– Önts rá tejszínt, dobd hozzá a cseresznyebefőttet és egy evőkanál cseresznyeszirupot

– Erre önts rá egy előre elkészített cappuccinot, amit keserűmandula cseppekkel ízesített tejhabbal készíts el

– Ehhez válassz kedved szerint egy Grand Cru kapszulát


– Csepegtess még a tetejére egy kevés meggyszirupot


– Szervírozd és élvezd az ízeket azonnal, amíg össze nem keverednek a különböző rétegek

3. Mogyorófagylaltos-kekszes kávé

 Hozzávalók:

– 1 kapszula Arpeggio vagy Arpeggio Decaffeinato Grand Cru

– 1 gombóc (50 g) mogyoró fagylalt


– mogyorós nugát keksz


– 100 ml tej

– 10 ml karamell szósz

– jégkocka

Eszközök:

– Aeroccino tejhabosító vagy a Nespresso kávéfőző gőzölőcsöve

– shaker

Elkészítés:

– Tedd a fagylaltot egy magas üvegpohár aljára és nyomd le egy kanállal

– Főzz le két adag ristrettot az Arpeggio Grand Cru kávéőrleményből egy shakerbe és rázd össze a karamell szósszal és pár darab jégkockával

– Öntsd a lehűtött kávét a pohárba


– Tegyél az italba pár darab kekszet


– Készíts hideg tejhabot az Aeroccino készüléke segítségével majd óvatosan adagold a kávéra

– Díszítésképp szórj barna cukrot a tetejére

4. Granola kávé

 Hozzávalók:

– 1 db Capriccio vagy Decaffeinato Intenso Grand Cru kávéőrlemény

– Tej


– Tejkaramell


– Gyümölcsös, ropogós müzli

Eszközök:

– Aeroccino tejhabosító vagy a Nespresso kávéfőző gőzölőcsöve

– shaker


Elkészítés:

– Tegyél egy kapszulát a kávégépbe és készítsd el a kávét (40 ml) egy nagy, 350 ml-es pohárba


– Töltsd a tejet az Aeroccino tejhabosítóba és készíts meleg tejhabot, vagy használd a Nespresso kávégép gőzölőcsővét


– Kanalazd a habot a kávéra, díszítsd a tetejét egy darabka csokoládéval, és szórd meg a ropogós, gyümölcsös müzlivel

5. Fügés-mézes kávé

 Hozzávalók:

– 2 darab Arpeggio Grand Cru kávékapszula

– 100 ml tej


– fügeszirup

– méz

– mogyoró

Eszközök:

– Aeroccino tejhabosító vagy Nespresso kávéfőző habosító rendszerrel

Elkészítés:

– Főzz egy dupla kávét a két Arpeggio Grand Cru kávékapszulából


– Önts egy adag szirupot a pohárba, majd készíts hozzá meleg tejhabot az Aeroccino tejhabosító segítségével

– A mogyorót pirítsd meg egy kicsit és vágd apróra


– Öntsd a tejet és a tejhabot a pohárba, majd add hozzá a kávét is


– Szórd a mogyorót a tetejére és csurgass rá egy kevés mézet

6. Málnás jegeskávé

 Hozzávalók:

– 1 kapszula Rosabaya de Colombia Grand Cru

– 4 cl málnapüré vagy málnaszirup


– jégkocka


– 2 gr bogyós gyümölcs

– friss mentalevél

Eszközök:

– turmixgép

Elkészítés:

– A recept elkészítéséhez hűts le egy magas üvegpoharat

– Főzz egy kávét Rosabaya de Colombia Grand Cru kávéőrleményből, majd tedd egy aprítógépbe a málnapürével és a jégkockákkal együtt


– Turmixold 20-30 másodpercig, míg tökéletes, homogén állagú lesz az ital


– Töltsd ki a pohárba a pürét, díszítésképp pedig használj pár szem gyümölcsöt és mentalevelet

Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!