Amikor az esküvőszervezésre, és így a szolgáltatók felkeresésére kerül a sor, olyan fogalmakkal találkozhatsz, amelyeket korábban sohasem hallottál, vagy amelyeknek a jelentését illetően lenne pár kérdésed. Legyen-e esetleg egy külön e-session fotózásotok? Mennyire lenne jópofa egy same day slideshow a nagy nap végén? Mielőtt döntötök, jó lenne megtudni, mit is jelentenek ezek a kifejezések. Ebben próbálunk segíteni cikksorozatunkkal. Ha kihagytunk valamit, ami téged érdekelne, írd meg nekünk az info@secretstories.hu címre és egy következő cikkben felfedjük a fogalom jelentését. 🙂 

Nagyon sok olyan kifejezést, szakzsargont és egyéb meghatározást használ az esküvőszakma, amely a még friss jegyesek számára sokszor ismeretlen és ez gyakorta megnehezíti az eligazodást abban, hogy milyen feladatokkal bízzák meg a kiválasztott szolgáltatókat, milyen lehetőségek közül válogathatnak, vagy hogy egyáltalán hogyan lássanak hozzá a szervezéshez. Ennek megkönnyítésére összegyűjtöttünk egy listát a leggyakrabban forgó kifejezésekről, amelyek egy kis útbaigazítást adnak az első lépésekhez… és olykor a továbbiakhoz is.

Kreatív fotózás, Fotó: Jágity Fanni Fotográfus

Esküvőfotózás: getting ready, TTD, E-session, kreatív fotózás, same day slideshow

Getting ready / készülődés

Az előkészületek fotózása az esküvő előtti pillanatokat örökíti meg, ami egy másfajta, zsurnaliszta perspektívából is megmutatja a nap történéseit. A fotós ilyenkor a készülődés, sminkelés végére érkezik, hogy ne azok a pillanatok maradjanak meg a fotókon, amikor még jó indulattal sem lehet szalonképesnek nevezni a menyasszonyt.

Készülődés / getting ready, Fotó: Charlotte Photography / Tálos Sarolta

TTD, azaz Trash The Dress

Szó szerint fordítva a TTD a „Tedd tönkre a ruhát!” irányzatot takarja, amely az esküvő utáni olyan fotósorozatot jelenti, ahol extrém körülmények között tudjátok a kreatív fotózást megtartani – legyen szó vízben, tanyán vagy akár romos épületekben tartott fotózásról. Ma már egyre kevésbé elterjedt, azonban előnye, hogy – nagyobb mozgásteret adva a kreativitásnak – egy újfajta látószöget tudtok adni az esküvői albumotoknak.

 

Trash The Dress fotózás, Fotók: Pinterest

E-session

A szó az Engagement-session kifejezés rövidítése, amely az eljegyzési fotózást jelenti. Ez kiváló alkalom lehet arra, hogy az esküvő előtt a pár összeszokjon a fotóssal, ráadásul a fotózáson készült képeket az esküvőhöz kapcsolódóan is felhasználhatjátok – akár a dekorációban, akár a meghívókban, save the date-ekben.

E-session, Fotó: Sarvady Mátyás ( Felméry Lili és Balázsi Gergő esküvőjét itt nézhetitek meg)

Kreatív fotózás

Ezek elsősorban beállított képek, amely során a fotós instruálja, irányítja a párt. Sokszor az esküvő napján kerül sor a kreatív fotók elkészítésére, azonban amennyiben arra lehetőségetek adódik, érdemes egy külön napra szervezni a fotózást, így sokkal több időt tudtok a képekre szánni, és nem kell azon izgulnotok, hogy mennyi ideje várnak rátok a vendégek.

Kreatív fotózás, Fotó: Jágity Fanni fotográfus

Fotókönyv

A fotókönyv egy fine art stílusú album, amely nem azonos a fotóalbummal. A képek ugyanis nem pusztán egymás mellé vannak sorakoztatva, hanem grafikai eszközökkel vannak összemontázsolva egy szép albumba, amely nagyon szép emlék a párnak, és ajándék az örömszülőknek.

Same day slideshow

Ez az aznapi képekből készült fotósorozatot takarja, amelyet általában a vacsora vagy a tortavágás közben játszanak vissza a vendégeknek. Mivel még nem ismert széles körben, a vetítés elején általában még senki sem tudja, hogy milyen fényképekre számítson, azonban hamar nagyon jó hangulat alakul ki az aznapi történéseket visszaidézve.

 

Az esküvői videók köre: highlights vagy extended cut?

Az esküvői highlights videók (gyakran esküvői videoklipnek is nevezik őket) az esküvőd legszebb, legkülönlegesebb pillanatait foglalják össze 4-5 percben, míg az extended cut egy hosszabb, akár 45 perces filmet is visszaad az életetek egyik legfontosabb napjából.

Kattints ide korábbi cikkünkért, amiben Dunai Misi mesél az esküvői videoklipek térhódításáról és a videókat aláfestő zenék kiválasztásáról. 

Ha kihagytunk valamit, ami téged érdekelne, írd meg nekünk az info@secretstories.hu címre és egy következő cikkben felfedjük a fogalom jelentését. Kövessetek minket az Instagramon is!