„Nagyon kevés olyan képet válogattam ebbe az összeállításba, ami kifejezetten a pár fotózása alatt készült. Igyekeztem azokat a képeket megmutatni, amik igazán különlegesek számomra. Pillanatokat örökítenek meg és érzéseket ébresztenek bennem.” – Állandó rovatunkban ezúttal Wendl Péter esküvőfotós kedvenc saját képeit láthatjátok a hozzájuk kapcsolódó személyes történetekkel kiegészítve.

1)

A 2015-ös nyár talán legmelegebb napja volt. A Badacsonyt körülvevő terület izzásig hevült. Adta magát az ötlet, hogy Szigliget kikötőjében fotózzunk, ahol a szélnek köszönhetően a hőérzetünk 10 fokkal alacsonyabb volt. A menyasszonyt és a vőlegényt két nagyon kedves és csinos koszorús lány kísérte el, akik egyáltalán nem ódzkodtak a fényképezéstől. Mindenkinek jól esett a hűvös Balaton vizében lubickolni kicsit.

2)

Hálás téma a sziromszórás. Nagyon nehéz nem látványos képet készíteni. Ez a kép azért került bele ebbe a válogatásba, mert a menyasszony és a vőlegény kapcsolata rendkívüli. Szinte árad belőlük a szeretet. Minden képen érzem azt az erős köteléket. Nagyon nehéz volt ebből az esküvőből egy képet kiválasztani, de mindenképpen szerettem volna, hogy szerepeljen a kedvenceim között.

3)

Szeretem, ha a vőlegény ilyesmi meglepetést kap a menyasszonytól. Ízléses és kecses. Elkápráztatja a férfiakat. Tapasztalatból tudom.

4)

Örömmel tölt el, ha nem csak az ifjú pár kapcsolatát tudom megjeleníteni képeimmel. A nyitótáncot követően a vőlegény felkérte anyósát táncolni, aminek fantasztikus hangulata volt.

5)

A jegyesfotózások mindig jó hangulatban telnek. Szeretek izgalmas helyszíneken, érdekes szögekből fotózni. Az a mászós típusú fotós vagyok. A fotózások után úgy térek haza, hogy a feleségem legszívesebben a ruhámmal együtt tenne a mosógépbe.

6)

A legnagyobb kihívás szerintem egy esküvőről elhozni a legtöbb pillanatot, érzelmet. Ezek a másodperc tört része alatt megtörténnek. Én úgy gondolom, hogy ez a fotózsurnalizmus legszebb értéke: az apró rezgéseket dokumentálni a legszebb. A menyasszony közvetlenül az igen kimondása után ölelte meg férjét. Nagyon nagy hatással volt rám ez az esküvő. (A ruha Dalaarna, ide kattintva megnézhetitek a teljes esküvői beszámolót is – a szerk.)

7)

Szeretem a fekete-fehér képeket. Szeretek merészen, szűken komponálni. Ez a kép az esküvők egyik legszebb pillanata. Az örömapa átadja lányát az oltár előtt leendő vejének. Fontos kép ez, amit el kell hozni az esküvőről.

“Lassan 10 éve fotózom esküvőket és mindegyik különleges számomra. Az esküvő előtti hónapokban az előkészületek alatt, illetve a nagy napon rengeteg hatás ér. Beégnek képek, illatok, érzések és pillanatok az emlékezetembe. Fotózsurnalisztaként ezeket a pillanatokat tartom a legfontosabbnak.” – Wendl Péter

8)

A vacsora előtt 30 percünk volt, hogy fotózzunk. Adott volt egy oldtimer cabrio Mercedes. Teljesen természetesen adta magát a helyzet, hogy én a csomagtartóra ülök, miközben a vőlegény száguldozik. A fátylat szinte letépte a szél a menyasszony fejéről, én meg remegve kapaszkodtam a fényképezőgépembe. Amint elvettem a szemem elől a gépemet, a huzat miatt annyi könny gyűlt a szemembe, hogy semmit sem láttam.

9)

A legjobb fotók mindig akkor születnek, amikor csak annyi instrukciót adok, hogy innen-oda kell elmenni. Ez a kép a második “híd-keresztezés” során készült. Az első teljesen használhatatlan lett.

10)

Ezért a képért 15 percet hasaltam a kövön. Tudtam, hogy milyen képet akarok, de csak nem jött senki a menyasszonytánc alatt, aki jól megpörgette volna a menyasszonyt. 15 perc után egyszer csak végre egy energikus fiatalember lendületbe hozta a gyönyörű ruhát.

11)

Templomi szertartás alatt készült a kép idén. Erről az esküvőről mindenképpen szerettem volna egy képet hozni. Nagyon különleges élmény volt számomra. A vőlegény kerekesszékhez kötött, de annyi energiát sugároztak az egész esküvő alatt, amiben ritkán van részem. Sokat tépődtem az esküvő előtt, hogyan lehet szépen megörökíteni. Minél többet évődtem, annál inkább megerősödött bennem az érzés, hogy semmi mást nem kell csinálom, csak azt, amit minden más esküvőn. Látni és képeket készíteni.

12)

Igyekeztem minél messzebbről megcsinálni ezt a képet, hogy a násznép ne azzal foglalkozzon, hogy a fűben fekszem. Amennyire csak lehet, próbálok a háttérben maradni, megfelelő munkatávolságban.

13)

Fotók: Wendl Péter (weboldal)

Az esküvő feszített tempója miatt csak 20 percünk volt, hogy képeket készítsek az ifjú házasokról. Külön nap nem jöhetett számításba, mert külföldön élnek, és ragaszkodtak ahhoz, hogy az esküvő napján fotózzunk. Ráadásul az értékes időt egy cinematográfus kollégával kellett megosztani. Ez a kép már akkor született, amikor indultunk vissza az autóhoz a gödöllői arborétumból.

Tetszettek Wendl Péter esküvőfotós kedvenc képei? Ide kattintva találod a sorozat korábbi részeit.